Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Ελκώδης κολίτιδα: Ποια είναι η καταλληλότερη διατροφή για τους ασθενείς;

Καταλυτικός ο ρόλος της διατροφής στην ελκώδη κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος που μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και εναλλάσσει διαστήματα ύφεσης και έξαρσης, ενώ η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στηνπρόληψη και την αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Αν υποφέρει κανείς από ελκώδη κολίτιδα και αναρωτιέται τι επιτρέπεται να καταναλώσει και τι όχι, εκτός από τις οδηγίες του γιατρού του, συχνά λαμβάνονται υπόψιν και οι προσωπικές του προτιμήσεις, ο τρόπος ζωής, η ηλικία αλλά και το αν συνυπάρχουν άλλες νόσοι, όπως για παράδειγμα διαβήτης ή καρδιοπάθειες, σύμφωνα με το Wikihealth.

Όμως, αν και αρχικά μπορεί να φαίνεται δύσκολο, ο ασθενής μπορεί να καταλήξει σε ένα διαιτολόγιο που θα τον βοηθήσει να ανακουφιστεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα, θα του προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και παράλληλα, θα ικανοποιεί τις γευστικές του προτιμήσεις κάτι που είναι απαραίτητο ώστε να παραμείνει πιστός στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής για το διάστημα που θα ορίσει ο γιατρός του. Σε γενικές γραμμές, όταν υπάρχει έξαρση της νόσου- ή για μεγαλύτερο διάστημα ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού- οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες καλό θα είναι να αποφεύγονται, καθώς επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα αφού καθυστερεί και γίνεται πιο δύσκολη η διαδικασία της πέψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες τροφές να προτιμήσετε…

  • Μακαρόνια και άλλα ζυμαρικά απο επεξεργασμένο λευκό αλεύρι
  • Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, αν φυσικά το ανέχεται ο οργανισμός του ασθενούς
  • Λευκό ρύζι
  • Μπανάνες
  • Πατάτες χωρίς τη φλούδα
  • Κοτόπουλο χωρίς πέτσα, στον ατμό, βραστό ή ψητό στο φούρνο ή τη σχάρα ζωρίς καρυκεύματα
  • Μπιφτέκι στον ατμό ή ψητό στον φούρνο, χωρίς καρυκεύματα
  • Ψωμί και κριτσίνια χωρίς γλουτένη
  • Γκοφρέτες και κράκερς ρυζιού
  • Μοσχάρι, χοιρινό ψητό ή βραστό, χωρίς μπαχαρικά
  • Τόφου
  • Αυγά
  • Ελαφριές σούπες και ζωμούς
  • Μήλα βραστά, χωρίς τη φλούδα
  • Ψάρι φιλέτο άπαχο βραστό ή ψητό, με λίγο λάδι
  • Ελαιόλαδο

…και ποιες να αποφύγετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • Δαμάσκηνα, χυμός δαμάσκηνου
  • Ακτινίδια
  • Ωμά φρούτα με φλούδα ή σπόρους, όπως βατόμουρα, φράουλες κλπ
  • Ωμά λαχανικά
  • Σταυροειδή λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών
  • Κρεμμύδια
  • Καλαμπόκι και ποπκορν
  • Ψωμί ολικής άλεσης, μακαρόνια ολικής άλεσης, ρύζι ολικής άλεσης
  • Γάλα και τυριά
  • Φασόλια και άλλα όσπρια
  • Επεξεργασμένα κρέατα
  • Λιπαρά κρέατα ή λιπαρά μέρη κρεάτων
  • Δημητριακά
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Ξηρούς καρπούς
  • Γλυκά, κέικ, ζαχαρωτά, σοκολάτες
  • Βούτυρο, καρύδα, κρέμα γάλακτος
  • Τεχνητά γλυκαντικά
  • Μπαχαρικά
  • Καυτερά φαγητά
  • Τηγανητά
  • Καφέ
  • Ανθρακούχα ροφήματα
  • Αλκοόλ
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ