Υγεία

Γαρυφαλέλαιο; Πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;

Τα γαρύφαλα προέρχονται από το Syzygium aromaticum, ένα αειθαλές δέντρο που ευδοκιμεί στην Ασία και τη Νότια Αμερική. Το γαρυφαλέλαιο χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως μπαχαρικό, ενώ στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για τη μείωση της φλεγμονής και για την ενίσχυση της πέψης. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιείται και για την εξόντωση διαφόρων παρασίτων και την απώθηση των εντόμων, διότι περιέχει ευγενόλη, ένα ισχυρό μικροβιοκτόνο συστατικό, σύμφωνα με το wikihealth.

Ποιες είναι οι βασικότερες χρήσεις του γαρυφαλέλαιου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1. Διατροφή

Το γαρύφαλλο, ως μπαχαρικό μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με διατροφικά δεδομένα, ένα κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρύφαλο περιέχει 30% της RDI μαγγάνιο, 4% της RDI βιταμίνη Κ, 3% της RDI βιταμίνη C και ίχνη ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμίνης Ε. Επιπρόσθετα, το γαρύφαλλο είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.

Η βιταμίνη C και η ευγενόλη είναι δύο αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν την ανάπτυξη των χρόνιων ασθενειών, ενώ το μαγγάνιο είναι ένα συστατικό που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών.

2. Πονόδοντος

Το γαρυφαλέλαιο πιστεύεται ότι έχει αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, το έλαιο γαρύφαλλου είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά φυσικά φάρμακα για τον πονόδοντο. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016, στην οποία συμμετείχαν 73 άτομα, διαπιστώθηκε ότι το γαρυφαλέλαιο είχε περίπου τα ίδια αποτελέσματα με την βενζοκαΐνη (τοπικό αναισθητικό) ως προς την ικανότητά του να ανακουφίζει τον πόνο που προκύπτει από την ένεση στο στόμα.

3. Διαβήτης

Σήμερα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το γαρύφαλλο μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με διαβήτη και προδιαβήτη, μειώνοντας το σάκχαρο του αίματος πριν και μετά το φαγητό.

Σύμφωνα με μια πιλοτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2019, στην οποία συμμετείχαν υγιή άτομα, τα οποία κλήθηκαν να λαμβάνουν εκχύλισμα πολυφαινολικού γαρύφαλλου, διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματός τους μειώθηκαν σημαντικά. Τα αποτελέσματα αυτά δημιουργούν σημαντικές προσδοκίες ότι το γαρύφαλλο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, απαιτείται περεταίρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα πιο πάνω αποτελέσματα.

4. Ακμή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γαρυφαλέλαιο χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη μείωση της ακμής ως μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία. Σύμφωνα με μια in vivo μελέτη του 2017, το αιθανολικό εκχύλισμα γαρύφαλλου που περιέχει ευγενόλη, κατάφερε να καταστείλει τη δραστηριότητα του βακτηρίου P. acnes και να μειώσει την φλεγμονώδη απόκριση του δέρματος σε ζώα. Ωστόσο και για αυτή την ιδιότητα του γαρυφαλέλαιου χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η χρήση γαρυφαλέλαιου;

Το γαρυφαλέλαιο είναι γενικά ασφαλές για τοπική χρήση, ωστόσο η ευγενόλη που περιέχει μπορεί να επηρεάσει την εντερική μικροχλωρίδα και ορισμένα χρήσιμα βακτήρια του εντέρου όταν καταναλώνεται από το στόμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012.

Γενικά συνιστάται να μην καταναλώνετε γαρυφαλέλαιο σε μεγάλες ποσότητες. Αντ΄ αυτού προτείνεται η τοπική χρήση του στο δέρμα, στα ούλα και ως στοματικό διάλυμα.

Επιπρόσθετα, το γαρυφαλέλαιο δεν πρεπει να δίνεται σε βρέφη και παιδιά, διότι από την κατάποσή του έχουν αναφερθεί περιστατικά διάχυτης ενδαγγειακής πήξης (DIC), ηπατοκυτταρικής νέκρωσης και καταστολής του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τέλος, λόγω ανεπαρκούς έρευνας, οι έγκυες γυναίκες είναι καλύτερο να αποφεύγουν προϊόντα γαρύφαλλου κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό τους (Δείτε γιατί είναι σημαντικός ο θηλασμός).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...