Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Εμβοές: Μπορεί να είναι παρενέργεια εξαιτίας του εμβολίου του κορονοϊού;

Περίπου το 0,95% των ατόμων που εμβολιάστηκαν για την νόσο COVID-19, ανέφεραν ότι άρχισαν να αντιμετωπίζουν εμβοές στα αυτιά τους λίγες ημέρες αργότερα. Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι εμβοές αποτελούν παρενέργεια του εμβολίου. Αντίθετα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι εμβοές πιθανότητα να σχετίζονται με προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας που αφορούν την ακοή, σύμφωνα με το wikihealth.

Το εμβόλιο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει εμβοές;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας μικρός αριθμός ατόμων ανέφερε ότι μετά τον εμβολιασμό του για την νόσο COVID-19, εμφάνισε εμβοές. Σε αντίθεση ωστόσο με την κόπωση και τους μυϊκούς πόνους, οι εμβοές δεν αναφέρονται επίσημα ως παρενέργεια του εμβολίου από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι οι εμβοές έχουν αναφερθεί και στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων.

Συγκεκριμένα, στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου Johnson & Johnson αναφέρθηκαν έξι περιπτώσεις ήπιων εμβοών εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό, αλλά η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έκρινε ότι δεν είχαν καμία σχέση με το εμβόλιο. Από την άλλη, η βάση δεδομένων του US Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), έχει τεκμηριώσει 1.486 περιπτώσεις εμβοών μετά τον εμβολιασμό, ανεξαρτήτως εμβολίου, πράγμα που σημαίνει ότι το 0,95% των εμβολιασμένων έχουν αναφέρει ως πιθανή παρενέργεια τις εμβοές.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δρ. Peter Gulick, καθηγητής ιατρικής και ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Michigan State University College of Osteopathic Medicine, υπογράμμισε ότι ο φόβος των εμβοών ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου δεν πρέπει να εμποδίζει τον κόσμο από το να εμβολιαστεί, γιατί ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι όντως πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου, είναι πολύ σπάνια.

Η British Tinnitus Association κατατάσσει τις εμβοές στην κατηγορία των πολύ σπάνιων παρενεργειών του εμβολίου, τονίζοντας ότι έχουν αναφερθεί από 1 στους 14.700 εμβολιασμένους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, ο Δρ. Gulick, πρόσθεσε ότι οι εμβοές ως παρενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο σε άτομα με ιστορικό εμβοών ή άλλου ιστορικού προβλήματος ακοής, διότι όπως εξήγησε, οι εμβοές δεν εμφανίζονται ποτέ ξαφνικά.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Drug Discovery & Development, υπάρχουν ερευνητές που υποθέτουν ότι σε μερικούς ανθρώπους, η ισχυρή ανοσοαπόκριση που προκύπτει από το εμβόλιο, μπορεί να προκαλέσει νευροφλεγμονή και να επιδεινώσει ήδη υπάρχοντα προβλήματα ακοής.

Οι εμβοές έχουν αυξηθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν ακόμη κυκλοφορήσουν τα εμβόλια και ο κόσμος αρχίσει να εμβολιάζεται, τα άτομα που είχαν ήδη εμβοές ανέφεραν ότι η κατάσταση τους επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοεμβρίου του 2020 στο Frontiers in Public Health, διαπίστωσε ότι το 34% των ατόμων με προϋπάρχουσες εμβοές, είδαν τα συμπτώματα τους να επιδεινώνονται, ως αποτέλεσμα των αλλαγών που προέκυψαν στον τρόπο ζωής τους εξαιτίας της πανδημίας. Ενώ μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο περιοδικό Journal of Clinical Medicine, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό το αποτέλεσμα, αποκαλύπτοντας ότι τα άτομα που αντιμετώπισαν αυξημένο άγχος λόγω πανδημίας, ήταν πιο πιθανόν να αναφέρουν έντονα συμπτώματα εμβοών.

Τι πρέπει να κάνετε αν αντιμετωπίσετε εμβοές μετά τον εμβολιασμό σας;

Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό σας αντιμετωπίσετε εμβοές, ενημερώστε τον γιατρό σας για τα συμπτώματα σας και για το αν έχετε ιατρικό ιστορικό εμβοών. Σύμφωνα με τον Δρ. Gulick, οι προϋπάρχουσες εμβοές δεν αποτελούν αντενδείξεις του εμβολίου, αλλά εάν οι εμβοές εμφανιστούν μετά τον πρώτο εμβολιασμό και δεν υποχωρούν, τότε πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας για το αν θα πρέπει, ή όχι, να προχωρήσετε με τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...