Υγεία

ΕΕ για ευλογιά των πιθήκων: "Πράσινο φως" για πενταπλάσιους εμβολιασμούς με μία δόση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε μια νέα τεχνική έγχυσης του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία θα επιτρέψει την ανοσοποίηση περισσότερων ανθρώπων και θα αποτρέψει με αυτό τον τρόπο μια ενδεχόμενη έλλειψη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν στο εξής να κάνουν την ένεση με το εμβόλιο Imvanex ακριβώς κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματος (διαδερμικά) και όχι βαθύτερα (υποδόρια), όπως γίνεται σήμερα, κι έτσι να χορηγούν μόνο το ένα πέμπτο της δόσης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο EMA.

Αυτή η τεχνική που χρησιμοποιεί μία πιο αδύναμη δόση εμβολίουπαράγει την ίδια ανοσία με ένα ισοδύναμο επίπεδο αντισωμάτων όπως και η άλλη μέθοδος, όμως ο κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος είναι μεγαλύτερος, προειδοποίησε ο οργανισμός με έδρα το Άμστερνταμ.

«Οι εθνικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν, ως προσωρινό μέτρο, να χρησιμοποιήσουν το Imvanex με διαδερμική ένεση σε μία πιο αδύναμη δόση προκειμένου να προστατευθούν οι άνθρωποι που κινδυνεύουν κατά την τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων, όσο τα αποθέματα του εμβολίου παραμένουν περιορισμένα», ανέφερε ο EMA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αρμόδια για την υγεία Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, υπογράμμισε πως η έγκριση αυτή είναι μια απόφαση «εξαιρετικά σημαντική διότι επιτρέπει τον εμβολιασμό πενταπλάσιου αριθμού ανθρώπων με τα αποθέματα εμβολίου που διαθέτουμε» τώρα.

«Διασφαλίζει μια καλύτερη πρόσβαση στον εμβολιασμό για όλους τους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο και τους επαγγελματίες υγείας», ανέφερε η Κυριακίδου σε ανακοίνωση. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ