Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: Στα 50 τα κρούσματα στην Ελλάδα, όλα σε άνδρες

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για τη χώρα μας. Πόσα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά στην Ευρώπη και σε πόσες χώρες.

Νέα, μικρή αύξηση παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα που προκάλεσε η ευλογιά των πιθήκων στη χώρα μας. Σύμφωνα με την καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καταγράφηκαν ακόμα δύο κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 50.

Τα δεδομένα αυτά αφορούν το διάστημα έως και τις 18 Αυγούστου 2022. Όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες, ηλικίας 19 έως 59 ετών. Η μέση ηλικία τους είναι τα 36 έτη. Οι 16 από αυτούς (ποσοστό 33%) ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ασθενείς αυτοί έχουν αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση, τονίζει ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον ΕΟΔΥ για τα κρούσματα. Βασίζονται επίσης στην καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξ άλλου, η ευλογιά των πιθήκων έχει προκαλέσει πλέον σχεδόν 18.000 κρούσματα. Πιο αναλυτικά, μέχρι τις 16 Αυγούστου 2022 είχαν καταγραφεί 18.960 κρούσματα, σε 43 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται  μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τον Μάιο του 2022 έως και σήμερα, όμως, καταγράφεται σωρεία κρουσμάτων σε μη ενδημικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε στις 8 Ιουνίου.

Στο γράφημα που ακολουθεί παρατίθεται ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της λοίμωξης ανά εβδομάδα έναρξης των συμπτωμάτων, έως και τις 18 Αυγούστου 2022.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αφρική 0

Ο Λίβυος υφυπουργός εξωτερικών στοχοποιεί την Ελλάδα για τις έρευνες νοτίως της Κρήτης-Ετοιμάζεται η καθαίρεση του φιλότουρκου Πρωθυπουργού;

Σοβαρό επεισόδιο με Τούρκο ειδικό που κατηγόρησε την Αίγυπτο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλαβε...