Υγεία

Καρδιά: Eπηρεάζεται ο παλμός κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε το καρδιακό μας παλμό. Οι στιγμές αυτές είναι κυρίως στιγμές που καθόμαστε κάπου ήσυχα. Αυτός ο καρδιακός παλμός ονομάζεται καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης και κυμαίνεται από 60 -100 παλμούς ανά λεπτό, όπως αναφέρει το wikihealth.gr.

https://youtu.be/Bo6h8PsZeRs

Μόλις σηκωθούμε και μετακινηθούμε, ο καρδιακός μας ρυθμός ανεβαίνει, ενώ η άσκηση τον αυξάνει ακόμη περισσότερο. Ακόμη και τα έντονα συναισθήματα, όπως ο φόβος και ο θυμός, αυξάνουν τον καρδιακό μας ρυθμό. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως, κατά τη διάρκεια του ύπνου; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα διαφέρει ανάλογα με τη φάση του ύπνου που βρισκόμαστε. Εάν δηλαδή κοιμόμαστε ελαφριά, βαθιά ή βρισκόμαστε στο στάδιο του ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (REM).

Πώς αλλάζει ο καρδιακός ρυθμός κατά τον ύπνο;

Σύμφωνα με τον ο Δρ. Lawrence Epstein, ειδικό σε θέμα ύπνου και κιρκαδικών διαταραχών στο νοσοκομείο Brigham and Women’s που συνεργάζεται με το Harvard, κατά τη διάρκεια του ύπνου, η διέγερση του νευρικού συστήματος μειώνεται και οι περισσότερες από τις διαδικασίες του σώματος επιβραδύνονται.

Πέντε λεπτά μετά την έναρξη του ύπνου, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται σταδιακά, ενώ με την είσοδο στον ελαφρύ ύπνο φτάνει στα επίπεδα του ρυθμού ανάπαυσης. Κατά τον ελαφρύ ύπνο, ο οποίος διαρκεί περίπου την μισή νύχτα, η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται και οι μυς χαλαρώνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αμέσως επόμενη φάση είναι ο βαθύς ύπνος, κατά τον οποίο η αρτηριακή πίεση πέφτει και ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται κατά περίπου 20-30% πιο κάτω από τον καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης.

Τέλος, η τελευταία φάση του ύπνου ονομάζεται ύπνος REM, κατά την οποία οι άνθρωποι ονειρεύονται. Ο καρδιακός ρυθμός, λοιπόν, σε αυτή την φάση αλλάζει και προσαρμόζεται στο όνειρο που βλέπετε. Για παράδειγμα, εάν το όνειρο σας είναι τρομακτικό ή περιλαμβάνει μια έντονη δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο, τότε ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται και φτάνει στο επίπεδο που θα ήταν εάν ήσασταν ξύπνιοι.

Ποιες καταστάσεις μπορούν να αλλάξουν τον καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης;

Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά, που κάνουν τρέξιμο ή άλλες δραστηριότητες, μπορούν να μειώσουν τον καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση δυναμώνει τον καρδιακό μυ, επιτρέποντας του να αντλεί μεγαλύτερο όγκο αίματος σε κάθε χτύπο. Ως αποτέλεσμα, παραδίδεται περισσότερο οξυγόνο στους μυς, οπότε η καρδιά δεν χρειάζεται να χτυπά τόσες φορές όσες θα χτυπούσε εάν ο καρδιακός τους μυς ήταν πιο αδύναμος.

Σημειώνεται επίσης ότι μεγαλώνοντας οι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν περίπου τον ίδιο καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης, εκτός εάν παίρνουν φάρμακα που τον επιβραδύνουν, όπως οι Β- αποκλειστές ή οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα προσδιορίσετε τον δικό σας καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης;

Για να προσδιορίσετε τον δικό σας καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης, μετρήστε τους παλμούς σας μόλις ξυπνήσετε. Ειδικότερα, με τον δείκτη και τα μεσαία σας δάχτυλα, πιέστε ελαφρά τον καρπό σας, ακριβώς κάτω από το πάχος του αντίχειρα ή πιέστε απαλά στο πλάι του λαιμού σας, ακριβώς κάτω από το σαγόνι. Μετρήστε τον αριθμό των παλμών σας για 30 δευτερόλεπτα και διπλασιάστε αυτόν τον αριθμό για να βρείτε τον καρδιακό σας παλμό ανά λεπτό.

Σημειώνεται ότι ο καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης που είναι πολύ χαμηλός (λιγότερο από 50 παλμούς ανά λεπτό) ή μεγαλύτερος του 100, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος, οπότε είναι καλό να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...