Υγεία

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του λαιμού και το σχήμα του ομοιάζει με αυτό μιας πεταλούδας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αδένες στο ανθρώπινο σώμα, καθώς ελέγχει τον μεταβολισμό, τον καρδιακό ρυθμό και άλλες λειτουργίες στο σώμα.

Μια συχνή παρενέργεια του υποθυρεοειδισμού είναι η αύξηση του βάρους, ανεξάρτητα από το διατροφικό προφίλ και τη σωματική δραστηριότητα. Εάν παίρνετε κιλά ενώ ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και γυμνάζεστε σε τακτική βάση, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας ώστε να ελέγξετε την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Το να παρακολουθείτε τι τρώτε μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις επιπτώσεις της πάθησης του θυρεοειδούς σας και σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε διαγνωστεί με προβλήματα θυρεοειδούς είναι τρόφιμα τα οποία περιέχουν βρογχογόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται γκοϊτρίνη και η οποία μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών – όταν το άτομο έχει διαγνωστεί με ανεπάρκεια ιωδίου (η κύρια αιτία για τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, παγκοσμίως).

Παραδείγματα βρογχογόνων τροφίμων είναι τα άψητα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, καθώς επίσης η σόγια και το κεχρί. Ωστόσο, για να απαλλαγείτε από μερικές από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των λαχανικών, μπορείτε απλά να τα ζεστάνετε, καθώς η θέρμανση των σταυρανθών λαχανικών εξαλείφει τη βρογχογόνο δράση τους.

Η έρευνα δείχνει πως και η κατανάλωση άψητων σταυρανθών και σόγιας, αν γίνεται με μέτρο, δεν φαίνεται να απειλεί την υγεία του θυρεοειδούς. Ωστόσο, οι περισσότεροι διαιτολόγοι συμβουλεύουν να εξαλείψετε εντελώς το κεχρί από τη διατροφή σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όταν εστιάζετε στα προβλήματα του θυρεοειδούς σας. Η υπερβολική κατανάλωση ενός τροφίμου και ο αποκλεισμός κάποιου άλλου, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του αδένα, π.χ. πάρα πολλά λιπαρά, ασβέστιο και ιώδιο.

Επίσης, ορισμένα άγνωστα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα λαχανικά μπορεί να είναι βρογχογόνα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Υπάρχουν στο λάχανο και άλλα μέλη της οικογένειας Brassica, αλλά και στα λαχανικά της οικογένειας Cruciferae.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ