Υγεία

Κύστη στο αυτί

Μερικοί ασθενείς αναφέρουν ότι βρίσκουν γρομπάλακι στο λοβό ή πίσω από το αυτί (Σπυράκι μέσα στο λοβό του αυτιού).  Ο γιατρός σας μπορεί να ξεχωρίζει εάν είναι λεμφαδένας φλεγμονώδης αιτιολογίας (διαφορές λοιμώξεις τριχωτού της κεφαλής, φαρυγγίτιδα, ωτιτιδα κτλ),  ή λίπωμα με εντόπιση πίσω από το αυτί, όγκος παρωτίδας κτλ.

Οι κύστες του λοβίου των αυτιών ή αλλιώς ονομαζόμενες επιδερμοειδείς κύστεις κατακράτησης είναι σφαιρικά κυστικά μορφώματα εντοπισμένα κατα μήκος της οπισθοωτιαίας σχισμής με πιθανότητα επιμόλυνσης.

Η συχνότερη διάγνωση είναι οπισθοωτιαία κύστη ή κύστη του λοβίου του αυτιού.

Ο ασθενής ψηλαφίζει στο λοβίο του αυτιού ένα στρογγυλό, μικρό και σκληρό μόρφωμα που εμφανίζεται στο λοβίο του αυτιού ή πίσω από το αυτί. Ακόμα κι αν η λέξη «κύστη» μπορεί να ακούγεται λίγο τρομακτική, οι κύστεις στα λοβία δεν θεωρούνται επικίνδυνες.

Διάγνωση 

Η διάγνωση του ΩΡΛ ιατρού για την κύστη του λοβίου του αυτιού βασίζεται στα εξής:

  • Ιστορικό
  • Επισκόπηση
  • Ψηλάφηση του όγκου και του λεμφικού δικτύου: προωτιαίοι και παρωτιδικοί λεμφαδένες, οι οπισθοωτιαίοι λεμφαδένες, κάτω ωτιαίοι λεμφαδένες, επιπολής και εν τω βάθει τραχηλικοί λεμφαδένες
  • Υπερηχογράφημα
  • Βιοψία (αν είναι δυνατόν με πλήρη αφαίρεση)

Η οπισθοωτιαία κύστη ( κύστη πίσω από το αυτί ) και η κύστη του λοβίου του αυτιού είναι στην πραγματικότητα ένα είδος σμηγματογόνου κύστης και είναι ένας σάκος που σχηματίζεται κάτω από το δέρμα (υποδόριες κύστεις) με σμήγμα . Μπορεί να είναι μικρού, μετρίου ή μεγάλου βαθμού το μέγεθος της κύστης. 

Αιτίες των κύστεων λοβό του αυτιού.

Δεν είναι εντελώς σαφής τι ακριβώς προκαλεί τον σχηματισμό κύστεων στα αυτί. Μία εξήγηση είναι ότι οι κύστεις προκαλούνται από υπερπαραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος. Αυτοί οι αδένες, που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, παράγουν μια ειδική ουσία που ονομάζεται σμήγμα, το οποίο λιπαίνει το δέρμα. Οι σμηγματογόνοι αδένες συνεχίζουν να παράγουν σμήγμα το οποίο όμως δεν παροχετεύεται προς το δέρμα και τελικά αθροίζεται τοπικά  σχηματίζοντας την σμηγματογόνο κύστη.

Άλλες πιθανές αιτίες της κύστης στο λοβίο  ή οπισθοωτιαία περιλαμβάνουν το τραύμα του δέρματος, την μόλυνση και την φλεγμονή τριχοθυλακίων.


Η θεραπεία για κύστεις λοβίου του αυτιού.

Πολλές φορές οι κύστεις πίσω από αυτί είναι ασυμπτωματικές, αλλά αν έχουν τραυματιστεί ή  μολυνθεί, μπορεί να προκαλούν πόνο και δυσφορία και πρέπει να αφαιρεθούν πριν προκύψει οποιαδήποτε επιπλοκή. Σε μολυσμένη κύστη αυτιού η αφαίρεση κύστης δεν είναι πάντα εφικτό και τότε η μοναδική λύση είναι η διάνοιξη και η παροχέτευση με κάλυψη αντιβιοτικών. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται τοπική ερυθρότητα, διόγκωση και πόνος.

Να σημειωθεί ότι η σμηγματογόνος κύστη δεν είναι δυνατό να μετατραπεί σε κακοήθη όγκο. Σε δεύτερη φάση (περίπου σε 15-20 ημέρες) ενδείκνυται κανονική αφαίρεση.


Ενδείξεις αφαίρεσης σμηγματογόνου κύστης:

  • Διαπύηση κύστης με δημιουργία αποστήματος
  • Αύξηση μεγέθους της κύστης
  • Αισθητικοί λόγοι

​Αξίζει να σημειωθεί οτι η κύστη του πτερυγίου του ωτός πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί απο τις υπόλοιπες καλοήθεις βλάβες του πτερυγίου οι οποίες είναι οι παρακάτω:

  • Χηλοειδή: υπερτροφικές ουλές μετα απο χειρουργικές τομές, τρύπημα αυτιών ή τραυματισμούς του δέρματος σε άτομα με προδιάθεση για ανάπτυξη χηλοειδούς.
  • Χρόνια οζώδης χονδροδερματίτιδα (οζίδιο του Wrinkler): ένα ή περισσότερα επώδυνα οζίδια εντοπισμένα στην κορυφή της έλικας
  • Τόφοι ουρικής αρθρίτιδας: Ανώδυνες συγκεντρώσεις ουρικού μονονατρίου στο ελεύθερο χείλος της έλικας σε ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα.
  • Κερατοακάνθωμα: Καλοήθης νεοπλασία απο πλακώδες επιθήλιο που χαρακτηρίζεται απο ταχεία ανάπτυξη (μέγιστες διαστάσεις 1-2 εκ.) ακολουθούμενη απο αυτόματη υποχώρηση (μέσα σε 6-12 ημέρες)

​Επίσης θα πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί και να αποκλεισθεί η υποψία κάποιας κακόηθης βλάβης απο τις παρακάτω:

  • Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα με συνήθη εντόπιση την ραχιαία επιφάνεια του πτερυγίου, το ελεύθερο χείλος της έλικας, την μεσοτράγιο σχισμή
  • ​Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα που αποτελεί ταχεία αναπτυσσόμενη ελκωτική βλάβη που συχνά συνέχεται με τους υποκείμενους ιστούς. Συνήθως επώδυνη και αιμορραγική με συνήθη εντόπιση στο ελεύθερο χείλος της έλικας, τον τριγωνικό βόθρο, την είσοδο του έξω ακουστικού πορου.
  • Κακόηθες μελάνωμα: αντιστοιχεί στο 7% των κακόηθως μελανωμάτων της περιοχής κεφαλής και τραχήλου.

 

Σμηγματογόνος κύστη στο αυτί -  αφαίρεση.

Η χειρουργική διαδικασία είναι απλή και συνήθως εκτελείται στο ιατρείο ή στη κλινική.Να σημειωθεί ότι η σμηγματογόνος κύστη δεν είναι δυνατό να μετατραπεί σε κακοήθη όγκο.

Η διάρκεια χειρουργικής αφαίρεσης σμηγματογόνου κύστης στο αυτί είναι περίπου 10-20 λεπτά.

Η αφαίρεση της σμηγματογόνου κύστης  θα πρέπει να πραγματοποιείται ριζικά με την κάψα ανέπαφη/ολόκληρη, ώστε η κύστη να μην υποτροπιάσει στο μέλλον.


Η αφαίρεση μίας κύστης στο λοβίο του αυτιού ή πίσω από αυτί γίνεται με τοπική αναισθησία ή μέθη χωρίς καθόλου πόνο!!! 

Στη συνέχεια εκτελείται μια τομή με νυστέρι στο κέντρο της κύστης, συνεχίζοντας με την ανεύρεση, την παρασκευή και την αφαίρεση.

Μετά την αφαίρεση της κύστης, η περιοχή καθαρίζεται και  απολυμαίνεται. Γίνεται πλαστική συρραφή με ράμματα για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...