εμβόλιο
Υγεία

Κορονοϊός: "Αγώνας δρόμου" η δημιουργία εμβολίου τη μάχη της πανδημίας

Σε συνεχή αγώνα δρόμου βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και ομάδες επιστημόνων σε όλο των κόσμο, με μοναδικό σκοπό να αναπτύξουν το εμβόλιο που θα νικήσει τον νέο κορονοϊό, ο οποίος εξαπλώνεται ραγδαία και έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 181.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Με την ανάγκη για ένα εμβόλιο κατά του φονικού ιού να είναι πιο επιτακτική από ποτέ, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κατέβαλε προσπάθειες που υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσαν τουλάχιστον τρία ή και πέντε χρόνια δουλειάς. Το αποτέλεσμα αυτής της εντατικής εργασίας είναι πλέον ορατό στον παγκόσμιο αγώνα κατά του κορονοϊού: άλλα δύο εμβόλια, ένα στη Μεγάλη Βρετανία και ένα στη Γερμανία, ξεκινούν άμεσα να δοκιμάζονται σε ανθρώπους, αυξάνοντας σε τέσσερα τον συνολικό αριθμό των υπό κλινική δοκιμή εμβολίων κορονοϊού παγκοσμίως.

Στη Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά του COVID-19. Οπως επισήμανε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, για να φτάσουν στο στάδιο αυτό οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα χρειάζονταν κανονικά τουλάχιστον τρία χρόνια δουλειάς. Η ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης θα λάβει χρηματοδότηση 20 εκατ. στερλινών για την επιτάχυνση των δοκιμών ευρείας κλίμακας τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ χρηματική ενίσχυση ίση με 22,5 εκατ. στερλίνες θα δοθεί σε ένα παράλληλο πρόγραμμα για την παραγωγή εμβολίου από το Imperial College London.

«Και τα δύο αυτά πολλά υποσχόμενα προγράμματα σημειώνουν ταχεία πρόοδο και έχω πει στους επικεφαλής επιστήμονες πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους υποστηρίξουμε» είπε ο κ. Χάνκοκ. «Μακροπρόθεσμα, ο καλύτερος τρόπος για να νικήσουμε τον κορονοϊό είναι μέσω εμβολίου» πρόσθεσε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η επιτυχία του εγχειρήματος δεν είναι βέβαιη. Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των κρουσμάτων SARS-CoV-2 ξεπέρασε χθες τις 130.000, ενώ ο αριθμός των θυμάτων την Τρίτη υπερέβαινε τα 17.300 άτομα.

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε χθες γνωστό, έγκριση για να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές ενός ακόμα δυνητικού εμβολίου κατά του κορονοϊού δόθηκε και σε επιστήμονες της Γερμανίας. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εμβολίων ήταν εκείνο που έδωσε το πράσινο φως. Στο αρχικό στάδιο το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε 200 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18-55 ετών, οι οποίοι θα λάβουν διάφορες δόσεις του φαρμάκου, ενώ στην επόμενη φάση οι δοκιμές θα επικεντρωθούν σε άτομα που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου. Πίσω από το εμβόλιο βρίσκεται η εταιρεία Biontech, με έδρα το Μάιντς.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο πρόκειται για το τέταρτο εμβόλιο κορονοϊού παγκοσμίως που λαμβάνει έγκριση για κλινικές δοκιμές και η απόφαση αυτή ήταν «το αποτέλεσμα μιας προσεκτικής αξιολόγησης του πιθανού προφίλ κινδύνου οφέλους του δυνητικού εμβολίου».

Η Biontech ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει το υποψήφιο εμβόλιο, με το όνομα BNT162, σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer και ότι κλινικές δοκιμές θα διεξαχθούν επίσης στις ΗΠΑ εφόσον δοθεί και εκεί έγκριση για δοκιμή σε ανθρώπους.

Roche: Πιθανότατα δεν θα υπάρχει εμβόλιο πριν από το τέλος του 2021

Από την πλευρά του, πάντως, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Roche Σέβεριν Σβαν χαμηλώνει τις προσδοκίες για διάθεση εμβολίου κατά του κορονοϊού, σύντομα.

Ο ίδιος θεωρεί προσωπικά ότι ο χρονικός ορίζοντας των 12 έως 18 μηνών είναι φιλόδοξος, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Συνήθως χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο. Δυστυχώς, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι κανένα εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο πριν από το τέλος του 2021, δήλωσε ο Σβαν.

Ο επικεφαλής της ελβετικής εταιρείας έχει ασκήσει έντονη κριτική για τα τεστ που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα στην αγορά για να αποδείξουν ανοσία στον κορονοϊό. Υπάρχουν χιλιάδες κορονοϊοί και η δυσκολία έγκειται στην αναγνώριση του σωστού. Αυτό απαιτεί εκτεταμένες σειρές δοκιμών και ελέγχων καταλληλότητας. «Είναι ηθικά πολύ αμφίβολο να τίθενται σε κυκλοφορία τέτοια σκευάσματα», δήλωσε ο Σβαν.

Η Roche σχεδιάζει να θέσει στην κυκλοφορία έως τις αρχές Μαΐου ένα τεστ αντισωμάτων κατά του κορονοϊού και από τον Ιούνιο να διαθέτει έναν οκταψήφιο αριθμό τέτοιων τεστ κάθε μήνα.

«Απίστευτα μικρή η πιθανότητα να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο ή φάρμακο μέσα στο επόμενο έτος»
Η πιθανότητα να βρεθεί ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο ή κάποια θεραπεία για τον νέο κορονοϊό μέσα στο επόμενο έτος είναι «απίστευτα μικρή», υποστήριξε ο αρχίατρος της Αγγλίας και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Κρις Γουίτι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...