Υγεία

Μετά την ηρωίνη το νέο "υποκατάστατο - ναρκωτικό" που χορηγούσαν σε άλογα!

Θεραπεία ή αρχή μιας νέας γενειάς τοξικομανών στην Ελλάδα;

Εθισμός στο Subutex (βουπρενορφίνη)

ethismos_sto_subutexiroini-kolaz

Το Suboxone είναι ένας συνδυασμός βουπρενορφίνης (8mg) και ναλοξόνης (2mg).

Κυκλοφορεί σε υπογλώσσια καψάκια που διαλύονται κάτω από τη γλώσσα. Κυκλοφορεί σε υπογλώσσια καψάκια που διαλύονται κάτω από τη γλώσσα.

Το Subutex είναι ένας μερικός αγωνιστής οπιούχων μακράς δράσης με πολύ μεγαλύτερη ικανότητα πρόσδεσης στους υποδοχείς οπιοειδών απ’ ό,τι οποιοδήποτε άλλο οπιοειδές, συμπεριλαμβανομένης της ηρωίνης, της μεθαδόνης, του Substitol, της θειικής μορφίνης, του OxyContin, του Vicodin κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση οπιοειδών αμέσως μετά τη ΛΉΨΗSubutex δεν επιφέρει την αναμενόμενη κλινική επίδραση, διότι οι υποδοχείς των οπιοειδών έχουν αποκλειστεί από το Subutex. Ωστόσο, ως μερικός αγωνιστής των οπιοειδών, το Subutex δρα ως οπιοειδές σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταφέρνει να εμποδίσει την εμφάνιση στερητικών συμπτωμάτων από πιο ισχυρά οπιοειδή ενώ παράλληλα δεν έχει έντονα ευφορική επίδραση. Έτσι, κάνει τον ασθενή να αισθάνεται και πάλι σχεδόν «φυσιολογικά». Το Subutex έχει δύο μοναδικές ιδιότητες: από τη μια πλευρά, αναστέλλει αποτελεσματικά την έντονη επιθυμία για ναρκωτικά εμποδίζοντας την εμφάνιση στερητικού συνδρόμου και από την άλλη, προκαλεί το επονομαζόμενο «φαινόμενο οροφής», που σημαίνει ότι δεν παρουσιάζει περαιτέρω ευφορική δράση σε δόσεις μεγαλύτερες από 32 mg, όταν χορηγείται υπογλώσσια και σύμφωνα με την ιατρική συνταγή.

Και όμως, μπορεί να γίνει κατάχρηση του Subutex όταν λαμβάνεται με ενδοφλέβια ένεση ή μαζί με άλλες ψυχοδραστικές ουσίες: βενζοδιαζεπίνες, αντικαταθλιπτικά, αλκοόλ, υπνωτικά φάρμακα κ.λπ. Το Subutex μπορεί να ενισχύσει της δράση τους και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η λήψη του Subutex με ενδοφλέβια ένεση σε συνδυασμό με κάποιο ηρεμιστικό μπορεί να προκαλέσει θάνατο από υπερβολική δόση. Στους ασθενείς που έχουν την τάση να κάνουν κατάχρηση του Subutex συνιστάται η χρήση του Suboxone. Το Suboxone είναι συγγενικό με το Subutex. Αποτελείται από 4 μέρη Subutex και 1 μέρος ναλοξόνης (ανταγωνιστής οπιοειδών). Λόγω της χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας της ναλοξόνης όταν λαμβάνεται υπογλώσσια, ο ασθενής δεν αισθάνεται την επίδραση του αποκλεισμού των οπιοειδών. Αν όμως ο ασθενής θελήσει να χρησιμοποιήσει το Suboxone ενδοφλέβια, η ναλοξόνη θα αρχίσει αμέσως να προκαλεί έντονα στερητικά συμπτώματα.

Η αποτοξίνωση από οπιοειδή με τη βοήθεια του Subutex ή του Suboxone πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Εθισμός στο SubutexΗ αυτόβουλη λήψη φαρμάκων οδηγεί συχνά σε αποτυχία της θεραπείας, σε υποτροπή ή στην ανάπτυξη εθισμού στο Subutex.

Η θεραπεία με Subutex αποτελείται συνολικά από τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι η φάση «αύξησης» των δόσεων. Για να αποφευχθεί η επίδραση της επιταχυνόμενης στέρησης, το Subutex πρέπει να λαμβάνεται μόνο όταν ο ασθενής αρχίσει να νιώθει μέτριας έντασης στέρηση από άλλα οπιοειδή, συνήθως 18-24 ώρες μετά την τελευταία χρήση ηρωίνης ή 48 ώρες μετά την τελευταία χρήση μεθαδόνης.

Προτού αρχίσει η θεραπεία με Subutex, η δόση της μεθαδόνης πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στα 30 mg ημερησίως. Η αρχική δόση του Subutex είναι 2 mg υπογλωσσίως ενώ μετά πρέπει να λαμβάνονται 2 mg κάθε δύο ώρες έως ότου χορηγηθεί η συνολική ποσότητα των 16-32 mg. Ο ασθενής πρέπει να βρίσκεται παρακολουθείται συνεχώς καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Όταν η συνολική δόση του Subutex φτάσει τα 16 mg, ο ασθενής σταματάει να λαμβάνει Subutex για τις επόμενες 4-6 ώρες. Εάν σε αυτό το διάστημα δεν εμφανιστούν καθόλου στερητικά συμπτώματα, σημαίνει ότι η δόση του Subutex είναι αρκετή και ο ασθενής προχωρά στην επόμενη φάση της θεραπείας, τη φάση των «σταθεροποιημένων» (plateau) δόσεων. Για τις επόμενες 4 μέρες ο ασθενής λαμβάνει τη μέγιστη δόση Subutex για να σταθεροποιήσει τη φυσική και ψυχολογική του κατάσταση. Στη συνέχεια, ξεκινά η χρονοβόρα διαδικασία της «σταδιακής μείωσης» των δόσεων (η τρίτη φάση της θεραπείας). Με την πάροδο του χρόνου, η δόση του Subutex μειώνεται σταδιακά μέχρι να σταματήσει εντελώς. Ο ιδανικός ρυθμός μείωσης του Subutex είναι 2mg κάθε τέσσερις μέρες, έως ότου η ημερήσια δόση φτάσει τα 2mg. Στη συνέχεια,
χορηγείται 1 mg Subutex ημερησίως για 4 ημέρες και μετά η θεραπεία ολοκληρώνεται. Ωστόσο, στην πράξη η θεραπεία με Subutex δεν είναι τόσο ιδανική.

Το πρόβλημα είναι ότι το ίδιο το Subutex, ως μερικός αγωνιστής των οπιοειδών, έχει εθιστικές ιδιότητες και η παρατεταμένη χρήση του οδηγεί αναπόφευκτα σε εθισμό. Η ανεξέλεγκτη λήψη Subutex προκαλεί επίσης εξάρτηση, η οποία με τη σειρά της απαιτεί μια δεύτερη αποτοξίνωση. Ο ασθενής μπορεί να απαλλαγεί από τον εθισμό στην ηρωίνη αλλά να εθιστεί αντ’ αυτού στο Subutex. Τα χαρακτηριστικά του εθισμού στο Subutex είναι σχεδόν τα ίδια με εκείνα του εθισμού σε άλλα οπιοειδή. Το Subutex είναι ένα οπιοειδές μακράς δράσης. Εξακολουθεί να δρα στο σώμα για διάστημα έως και για 48 ωρών.

Τα στερητικά συμπτώματα από το Subutex μοιάζουν με εκείνα άλλων οπιοειδών: μυϊκός πόνος, πονοκέφαλος, κρύος ιδρώτας, πόνος στο στομάχι, διάρροια, πυρετός, αϋπνία, συναισθηματικές διαταραχές όπως κατάθλιψη και συχνές αλλαγές στη διάθεση. Το στερητικό σύνδρομο του Subutex είναι συνήθως μικρότερο σε ένταση απ’ ό,τι των άλλων οπιοειδών, όμως διαρκεί πολύ περισσότερο (έως και αρκετές εβδομάδες) καθιστώντας τη διαδικασία της αποτοξίνωσης βασανιστική και πολύ δυσάρεστη για τον ασθενή. Η μεγάλη διάρκεια και η επιμονή του στερητικού συνδρόμου του Subutex συχνά γίνεται αιτία υποτροπής. Τα συμπτώματα υπολειμματικής κατάθλιψης, αϋπνίας και αδυναμίας μπορεί να επιμείνουν για μήνες.

Το χαμηλός κόστος του Subutex και η διαθεσιμότητά του ευνοούν την παράνομη χρήση του σε πολλές χώρες (Ευρώπη, Ινδία, Νότιος Αφρική, Αυστραλία).

Η θεραπεία του εθισμού στο Subutex είναι εφικτό να στεφθεί με επιτυχία.
Η θεραπεία υποκατάστασης οπιοειδών δεν ενδείκνυται για τη θεραπεία του εθισμού στο Subutex. Η κλινική μας προσφέρει πρόγραμμα ταχείας αποτοξίνωσης από το Subutex και θεραπείας με χορήγηση ναλτρεξόνης, διότι θεωρεί ότι αυτές οι δύο είναι οι πιο δραστικές και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας του εθισμού στο Subutex. Μέσα σε τέσσερις έως έξι ημέρες ενδονοσοκομειακής θεραπείας, ο ασθενής είναι πλέον καθαρός από το ναρκωτικό. Κατά την ταχεία αποτοξίνωση από το Subutex, χορηγούνται στον ασθενή συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων στέρησης. Διαχειριζόμαστε τον εθισμό με απόλυτη εχεμύθεια σε ένα σύγχρονο νοσοκομειακό περιβάλλον λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Μετά την αποτοξίνωση συνιστούμε στους
ασθενείς μας να παραμείνουν σε προστατευτικό πρόγραμμα ναλτρεξόνης για τουλάχιστον έξι έως δώδεκα μήνες προκειμένου να διασφαλίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της κατάκτησης μιας ζωής χωρίς ναρκωτικά. Επιπλέον, η θεραπεία του εθισμού στο Subutex πρέπει να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με άλλα ιατρικά, κοινωνικά και ψυχολογικά προγράμματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ