Μπορώ να πάθω πνευμονία από την λάθος κατάποση φαγητού ή ποτού;

Σε αυτό το κανάλι θα μάθετε τα πάντα για την υγεία σας. Όλα μας τα βίντεο είναι έγκυρα και ελεγμένα από επιστήμονες υγείας, γιατρούς, βιολόγους, μοριακούς βιολόγους και φαρμακοποιούς. Πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας ιατρό, σε καμία περίπτωση δεν ασκούμε ιατρική πράξη μέσα από ένα βίντεό μας.

https://wikihealth.gr/health/pneymonia-apo-eisrofisi/

Κεφάλαια:

00:00 - Εισαγωγή

00:48 - Συμπτώματα

01:44 - Αίτια

02:39 - Ποιος βρίσκεσαι σε κίνδυνο πνευμονίας από εισρόφηση;

03:07 - Διάγνωση

03:48 - Θεραπεία

04:56 - Πρόληψη

05:47 - Έκβαση

06:23 - Σύνοψη

Τι είναι η πνευμονία από εισρόφηση;

Η πνευμονία από εισρόφηση είναι μία επιπλοκή της πνευμονικής εισρόφησης. Η πνευμονική εισρόφηση είναι όταν εισέρχεται τροφή, στομαχικά οξέα ή σάλιο εντός των πνευμόνων. Μπορεί επίσης να προκληθεί εισρόφηση της τροφή που κινείται αντίστροφα από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Όλα αυτά μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια, τα οποία θα επηρεάσουν τους πνεύμονες. Οι υγιείς πνεύμονες μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια αυτά από μόνοι τους. Αν, όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβεί, η πνευμονία μπορεί να αναπτυχθεί ως πιθανή επιπλοκή.

Συμπτώματα

Αίτια

Διάγνωση

Θεραπεία

Πρόληψη

Έκβαση

Σύνοψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της πνευμονίας από εισρόφηση;

Κάποιος που πάσχει από πνευμονία από εισρόφηση μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα κακής στοματικής υγιεινής και καθαρισμό του λαιμού ή υγρό βήχα μετά το φαγητό. Άλλα συμπτώματα της πάθησης είναι τα εξής:

Πόνος στο στήθος

Λαχάνιασμα

Συρίττουσα αναπνοή

Κόπωση

Μπλε δυσχρωμία του δέρματος

Βήχας, πιθανώς με πράσινα πτύελα, αίμα ή έντονη οσμή

Δυσκολία στην κατάποση

Δύσοσμη αναπνοή

Υπερβολική εφίδρωση

Οποιοσδήποτε παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με το γιατρό. Ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε πρόσφατα εισπνεύσει οποιονδήποτε τροφή ή υγρό. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για παιδιά κάτω των 2 ετών ή ενήλικες άνω των 65 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν άμεση ιατρική φροντίδα και ταχεία διάγνωση.

Μη διστάσετε να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν έχετε έγχρωμα πτύελα ή έχετε πυρετό πάνω από 38 ᵒC επιπρόσθετα με τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Αίτια

Τι προκαλεί την πνευμονία από εισρόφηση;

Η πνευμονία από εισρόφηση συμβαίνει όταν το περιεχόμενο που έχει εισπνεύσει εντός των πνευμόνων περιέχει μεγάλη ποσότητα επιβλαβών βακτηρίων.

Μπορείτε να υποστείτε εισρόφηση και να αναπτύξετε πνευμονία εάν το φαγητό ή το ρόφημα που καταναλώνετε «δεν ακολουθήσει το σωστό δρόμο». Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη εάν μπορείτε να καταπιείτε φυσιολογικά και έχετε ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό ερυγής. Σε αυτή την περίπτωση, ως επί το πλείστον, θα είστε σε θέση να αποτρέψετε την εισρόφηση μέσω του βήχα. Όμως, τα άτομα που έχουν βλάβες στην ικανότητα του βήχα μπορεί να μην είναι σε θέση να αποτρέψουν την εισρόφηση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

Νευρολογικές διαταραχές

Καρκίνο του λαιμού

Ιατρικές παθήσεις, όπως μυασθένεια Gravis ή νόσος του Πάρκινσον

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή παράνομων ουσιών

Χρήση ηρεμιστικών ή αναισθησίας

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Οισοφαγικές διαταραχές

Οδοντιατρικά προβλήματα που παρεμποδίζουν τη σωστή μάσηση ή την κατάποση

Ποιος βρίσκεσαι σε κίνδυνο πνευμονίας από εισρόφηση;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες της πνευμονίας από εισρόφηση περιλαμβάνουν:

Μειωμένη συνειδητότητα

Ασθένειες των πνευμόνων

Επιληπτικές κρίσεις

Εγκεφαλικό

Οδοντιατρικά προβλήματα

Άνοια

Δυσλειτουργία της κατάποσης

Βλάβη στην πνευματική κατάσταση

Συγκεκριμένες νευρολογικές διαταραχές

Ακτινοθεραπεία στο κεφάλι και το λαιμό

Καούρα

Νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η πνευμονία από εισρόφηση;

Ο γιατρός θα αναζητήσει ενδείξεις πνευμονίας κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, όπως μειωμένη ροή αέρα, ταχυπαλμία και ένα χαρακτηριστικό συρίττοντα ήχο (crackle) στους πνεύμονες. Ο γιατρός επίσης θα πραγματοποιήσει μία σειρά από εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, όπως:

Ακτινογραφία θώρακος

Καλλιέργεια πτυέλων

Πλήρες αιμοδιάγραμμα

Αέρια αρτηριακού αίματος

Βρογχοσκόπηση

Αξονική τομογραφία στο στήθος

Καλλιέργεια αίματος

Επειδή η πνευμονία είναι μία σοβαρή πάθηση, απαιτεί άμεση θεραπεία. Ορισμένα από τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα εντός 24 ωρών. Οι καλλιέργειες αίματος και πτυέλων μπορεί να χρειαστούν τρεις έως πέντε ημέρες.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η πνευμονία από εισρόφηση;

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πνευμονίας. Η έκβαση και η διάρκεια της θεραπείας εξαρτώνται από τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας, προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, αλλά και από την νοσοκομειακή νοσηλεία. Η αντιμετώπιση της σοβαρής πνευμονίας απαιτεί νοσηλεία. Τα άτομα που έχουν δυσκολία στην κατάποση μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν να λαμβάνουν τροφή μέσω του στόματος.

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Ωστόσο, μπορεί να σας ρωτήσει τις ακόλουθες ερωτήσεις προτού σας συνταγογραφήσει τα εν λόγω φάρμακα:

#πνευμονία #εισρόφηση #πνευμονίααπόεισρόφηση #λάθοςκατάποση #λάθοςκατάποσητροφής

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News