Βιβλία
Ενημερώθηκε στις:

«Στρατιωτικές Επιχειρήσεις: Από την Αρχαιότητα έως την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους»

Την εξέλιξη των Στρατιωτικών Επιχειρήσεων από την αρχαιότητα μέχρι την περίοδο ίδρυσης του Ελληνικού Κράτους, αναλύει στο προσφάτως εκδοθέν βιβλίο του, ο καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κ. Ανδρέας Καστάνης.

Το βιβλίο «Στρατιωτικές Επιχειρήσεις: Από την Αρχαιότητα έως την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ, προλογίζουν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνιος Ρεγκάκος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, και επιχειρεί μια επιστημονική προσέγγιση της στρατιωτικής ιστορίας, αναλύοντας τις μάχες από τους Περσικούς πολέμους μέχρι το 1821.

Το παρόν βιβλίο αποτελεί μία αναλυτική ακαδημαϊκή μελέτη της πορείας των Στρατιωτικών Επιχειρήσεων υπό το πρίσμα της ιστορίας και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη σχετική βιβλιογραφία. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναλύονται οι εξελίξεις των μαχών, η γέννηση και εξέλιξη της τακτικής και της στρατηγικής και φυσικά τα όπλα της εποχής, η διάταξη του στρατού, αλλά και οι αποφάσεις της ηγεσίας.

«Η Στρατιωτική Ιστορία, όπως αυτή επιστημονικά διδάσκεται στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και παρουσιάζεται στο παρόν πόνημα, διακρίνεται από την εκλαϊκευμένη. Ακολουθεί τη μεθοδολογία της επιστήμης της Ιστορίας, σε αντίθεση με τη δεύτερη που έχει περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι η υποκείμενη στην επιστημονική βάσανο Στρατιωτική Ιστορία αποτελεί το «εργαστήριο» της πολεμικής τέχνης και στρατηγικής. Οι διδασκόμενοι αποκτούν κριτική αντίληψη και ερμηνεύουν τις ιστορικές αποφάσεις ηγητόρων σε περιόδους μάχης, γεγονός που βοηθά τους Ευέλπιδες και τους Αξιωματικούς να αντιληφθούν τον τρόπο και τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων υπό την πίεση της μάχης. Η Στρατιωτική Ιστορία αποτελεί έμπρακτο έλεγχο και τεκμηρίωση των αρχών πολέμου και δίνει παραδείγματα του τρόπου λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, μέσω της μελέτης της εξυψώνεται το στρατιωτικό τους φρόνημα», αναφέρει μεταξύ άλλων στον πρόλογό του ο Αντιστράτηγος Λαλούσης.

«Η στρατιωτική ιστορία δεν είναι ένα άψυχο μνημείο, αλλά το κλειδί της στρατιωτικής σκέψης, ένα μάχιμο όπλο του παρόντος. Κάθε γενιά πρέπει από μόνη της να διαμορφώνει ένα νέο ιστορικό όπλο [...]». (Αντιστράτηγος Aleksander A. Svechin)

Το βιβλίο αυτό επωμίζεται το πρόσημο των στρατιωτικών και επιστημονικών βιβλίων, έχοντας ως δέκτη το ευρύ κοινό και κάθε αναγνώστη που αγαπά και μελετά την Ιστορία. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έγκειται στη συστηματική ανάλυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στις οποίες αναζητούνται τέσσερις σημαντικές παράμετροι (πολεμική τεχνολογία, πολεμική τέχνη, οργάνωση των δυνάμεων και άσκηση της στρατιωτικής διοίκησης στη μάχη), και των διαφόρων μαχών, που άφησαν ανεξίτηλο σημάδι από την αρχαιότητα έως την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

Είναι γεγονός ότι η συστηματική μελέτη της Ιστορίας επιτρέπει στον αναγνώστη της να κατανοήσει το παρελθόν και να διαμορφώσει το μέλλον. Σε αυτήν ακριβώς τη διατύπωση έγκειται ο στόχος του παρόντος βιβλίου μέσω της οικοδόμησης ενός συνοχικού ιστορικού συνόλου, απευθυνόμενο σε κάθε φιλίστορα.

Το χρονικό φάσμα, που καλύπτεται στο παρόν πόνημα, έχει ως αφετηρία την ένδοξη Κλασική Ελλάδα (480 π.Χ.) και ως «τερματικό σταθμό» την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους (1830). Η εξιστόρηση και εξέταση των πολεμικών αναμετρήσεων επικεντρώνεται σε όλες τις μάχες που διαδραμάτισαν σημαίνοντα και καθοριστικό ρόλο για τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς και σε αυτές που παρουσιάζουν ξεχωριστό στρατιωτικό ενδιαφέρον». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ