Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Μητσοτάκης: "Γιατί αποφασίσαμε σκληρό lockdown στην Αττική"

Στους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να λάβει νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Αττική τέθηκε σε ολικό lockdown λόγω της αύξησης των νοσηλειών σε συνδιασμό με τη διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει την πρώτη του συνέντευξη μετά την απόφαση για το σκληρό lockdown στην Αττική, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Αυτό που μας ανησύχησε ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική. Αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα. Προτίμησα να πάρω δραστικά μέτρα για να απαλλαγούμε από αυτά πιο γρήγορα”, είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: “Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στους χώρους εργασίας. “Ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα είναι πολύ καλύτερος από άλλες χώρες”. 

“Τα επιδημιολογικά δεδομένα επέτρεπαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου, οπότε δεν θεωρώ ότι ήταν λάθος το άνοιγμα του”, είπε στη συνέχεια. 

Δείτε live τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού:

 

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/245883403771683

“Αν χρειαστεί θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε”

“Μακάρι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε και οι δυόμιση εβδομάδες να είναι αρκετές για την Αττική. Θα εξετάσουμε αύριο με τους ειδικούς τα δεδομένα στη Θεσσαλονίκη. Οι τρεις εβδομάδες που λειτούργησε το λιανεμπόριο ήταν πολύ σημαντικές. Θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε, αν χρειαστεί”, είπε, ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό “βεντάλια” που χρησιμοποίησε για τα μέτρα. 

Για την πίεση στο ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στα Περιφερειακά Νοσοκομεία, αλλά “κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε”.

“Τράβηξα... αυτιά υπουργών”

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις υπουργών που… μπέρδευαν τους πολίτες, ο Πρωθυπουργός απάντησε: “Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές ή είναι αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Θέλω να είμαι σαφής: αν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που υπήρξαν, θα διορθωθούν. Διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Στην τελευταία απόφαση υπήρχε διχογνωμία. Και η απόφαση φτάνει σε μένα και αυτή την απόφαση πρέπει να υπηρετούν οι υπουργοί. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ίσως λιγότερες παρουσίες”. 

https://youtu.be/wbNkE09DqE0

Εθνικά θέματα και Τουρκία

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα μιλώντας για τις στιγμές έντασης αλλά και απαντώντας στον Ερντογάν για τους «τρελούς Τούρκους»:

«Είδα τις δηλώσεις Ερντογάν. Όποιος οξύνει δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Εμείς μένουμε στις θέσεις μας. Υπάρχει πλαίσιο για την Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Έχω ξαναδεί εξάρσεις του Ερντογάν. Εύχομαι η σημερινή έξαρση, να ήταν έξαρση της στιγμής. Έχουμε την Ευρώπη με το μέρος μας. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αποστρατικοποίηση και γκρίζες ζώνες. Έχουμε περάσει πολλές εντάσεις με την Τουρκία.

Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιό μας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, έχουμε αποδείξει κιόλας ότι υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορά μας στον Έβρο είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα, χωρίς να ρωτήσουμε και να πάρουμε την άδεια κανενός.

Εγώ θέλω πάντα να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, είμαστε «καταδικασμένοι» να ζούμε μαζί. Έχουμε περάσει από πολλές εντάσεις και από πολλές τρικυμίες, καλές, κακές περιόδους. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε το κακό 2020 πίσω μας και να δούμε πώς το 2021 μπορούμε να επενδύσουμε σε μία πιο θετική ατζέντα, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το βασικό θέμα το οποίο μας χωρίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποτελεί επιτυχία -πιστεύω- και για την Ελλάδα και μία ένδειξη ωριμότητας της ελληνικής κοινής γνώμης το γεγονός ότι λέμε ξεκάθαρα ότι αν διαφωνούμε για το θέμα αυτό να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Όταν πάει κανείς σε ένα Διεθνές Δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο των διεκδικήσεών του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως το λέμε και το εννοούμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε τέτοιες συμφωνίες να τις κάνουμε, όπως κάναμε με την Αίγυπτο, όπως κάναμε με την Ιταλία. Με την Αίγυπτο ήταν πολύ πιο δύσκολη, πιο σύνθετη.

Υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο, ανησυχίας, απόλυτης επαγρύπνησης. Αλλά όχι, δεν θα σας έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Νομίζω ότι υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε κατακόκκινο, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όχι να κάνουμε εμείς, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω.

Ο Ερντογάν τους τρελούς Τούρκους τους ανέφερε και χθες μιλώντας για τον Πρόεδρο Μακρόν. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά. Η τρέλα δεν μας οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται από κανέναν. Θεωρώ ότι ήταν μία ρητορική έξαρση της στιγμής, εξάλλου τα έχω ξανακούσει αυτά, τα «Δεν θα μιλήσουμε» και μετά, «Θα μιλήσουμε» και μετά «Μπορεί να μιλήσουμε» και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ακόμα ώριμες για μια τέτοια συνάντηση».

https://youtu.be/07kbExu56WQ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές