Ο Βουλευτής Δ.Καιρίδης (όντας ο ίδιος ποντιακής καταγωγής), όταν ο έτερος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φαραντούρης ανέφερε την ποντιακή γενοκτονία, του αντιμίλησε αναφέροντας τον ως εθνικιστή, προκαλώντας πολλά και εύλογα ερωτηματικά.
Η λεκτική κόντρα των δύο ανδρών συνεχίστηκε και ακούστηκαν διάφορα εκατέρωθεν στην τηλεοπτική εκπομπή κοινωνία ώρα MEGA.
Οι παλαιότερες δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος, κυρίως για τη γενοκτονία των Ποντίων, ένα θέμα ταμπού για εκατομμύρια Πόντιους, έχουν προκαλέσει αναταράξεις στις τάξεις της ΝΔ, και στο κόσμο της που δεν ενστερνίζεται αυτές τις δηλώσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 5 Μαίου 2018 ο Καιρίδης, ως καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής ήταν εισηγητής σε σεμιναριακό μάθημα του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας με θέμα «Η Ελλάδα στον κόσμο: Μύθοι και αλήθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (Κύπρος-Αιγαίο-Μακεδονικό)», κατά τη διάρκεια του οποίου ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες είναι παιδιά των Οθωμανών, ότι το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» είναι ένας μύθος εθνικιστικός και ότι μύθος είναι και η Γενοκτονία των Ποντίων.
Οι αντιδράσεις των Ποντίων ήταν ηχηρές σε αυτήν την δήλωση του.
Η Γενοκτονία των Ποντίων αναφέρεται στη μαζική εξόντωση και εκτόπιση του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου από τους Νεότουρκους στις αρχές του 20ού αιώνα, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και μετά. Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Συνοπτικά για τη Γενοκτονία των Ποντίων:
• Χρονικό πλαίσιο:
Η γενοκτονία έλαβε χώρα κυρίως την περίοδο 1914-1923, παράλληλα με την Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
• Θύματα: Περίπου 353.000 Πόντιοι Έλληνες έχασαν τη ζωή τους από τις διώξεις, τις σφαγές, και τις κακουχίες, ενώ πολλοί εκτοπίστηκαν.
• Τρόπος δράσης: Οι Νεότουρκοι προέβησαν σε μαζικές δολοφονίες, εκτοπίσεις, και άλλες μορφές βίας κατά του ποντιακού ελληνισμού.
• Διεθνής αναγνώριση: Η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίζεται ως τέτοια από την Ελλάδα και από άλλα κράτη, ενώ η Τουρκία αρνείται την ύπαρξή της.
• Σημασία: Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τα θύματα της γενοκτονίας, και υπενθύμιση της ανάγκης για διεθνή αναγνώριση και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
•
Σημαντικές πτυχές της Γενοκτονίας των Ποντίων:
• Συστηματική δίωξη:
Οι Νεότουρκοι εφάρμοσαν ένα συστηματικό σχέδιο για την εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου, με στόχο την εθνοκάθαρση.
• Βίαιες εκτοπίσεις:
Οι Πόντιοι υποβλήθηκαν σε βίαιες εκτοπίσεις από τις πατρογονικές τους εστίες, με κατευθύνσεις προς την ενδοχώρα της Μικράς Ασίας, όπου πολλοί πέθαναν από τις κακουχίες.
• Συμβολή στην ιστορική μνήμη:
Η διατήρηση της μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί καθήκον για τις επόμενες γενιές, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα.
• Σύγχρονος αγώνας:
Οι προσπάθειες για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζονται, με στόχο την δικαίωση των θυμάτων και την αποτροπή παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον.