Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε στη Βουλή την κατάθεση νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την παραμονή παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, ιδιαίτερα από τη Λιβύη. «Όσοι παραμένουν στη χώρα ενώ το αίτημα ασύλου τους έχει απορριφθεί θα οδηγούνται στη φυλακή. Ο δρόμος πλέον για τους παράνομους μετανάστες είναι φυλακή ή έξοδος», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπερασπιζόμενος τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστες» για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασύλου.
Όπως ανέφερε, το 52% των αιτούντων λαμβάνει άσυλο, ενώ το 48% οφείλει να αποχωρήσει.
Ανησυχητική αύξηση μεταναστευτικών ροών
Ο κ. Πλεύρης περιέγραψε την κατάσταση στην Κρήτη ως «επιχείρηση εισβολής μεταναστών» από τη Βόρεια Αφρική και τη Λιβύη, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας της εθνικής επικράτειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι αφίξεις από τη Λιβύη το 2024 ανήλθαν σε 4.000, ενώ μέσα στους πρώτους επτά μήνες του 2025 έχουν ήδη φτάσει τις 8.000, με 1.000 άτομα να φτάνουν μόνο τις τελευταίες ημέρες. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι περίπου 3 εκατομμύρια μετανάστες βρίσκονται στη Λιβύη, αναζητώντας τρόπους να εισέλθουν στην Ευρώπη, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την ικανότητα της Λιβύης να ελέγξει τις ροές ή για πιθανές άλλες προθέσεις που πρέπει να διερευνηθούν
Απάντηση στις επικρίσεις
Απαντώντας σε κόμματα της αριστεράς που ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας για ανθρωπιστικούς λόγους, ο υπουργός κατηγόρησε τις ΜΚΟ για «ψευτοανθρωπισμό», υποστηρίζοντας ότι εκμεταλλεύονται το μεταναστευτικό για κερδοσκοπία, ενώ κατηγορούν το Λιμενικό Σώμα. «Αρμέγουν τα ταμεία της ΕΕ και την ίδια στιγμή κατηγορούν τα στελέχη μας», δήλωσε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για έλλειψη ανθρωπισμού.
Ο κ. Πλεύρης υπερασπίστηκε τη νομική αρτιότητα του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι βασίζεται στο πλαίσιο που θεσπίστηκε το 2020 κατά την υβριδική απειλή στον Έβρο, το οποίο είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια δικαστήρια. «Έχουμε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροπολογία, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες με γεωγραφικό και χρονικό πλαίσιο», τόνισε.
Αποτροπή μέσω άμεσης κράτησης και επιστροφής
Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος χαρακτήρισε την τροπολογία αχρείαστη, καθώς η πλειονότητα των μεταναστών από τη Λιβύη δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασύλου, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης δράσης. «Χωρίς την τροπολογία, η αντιμετώπιση των ροών θα απαιτούσε οκτώ μήνες.
Με τη νέα ρύθμιση, η υποβολή αιτήσεων ασύλου αναστέλλεται άμεσα, οι παράνομοι μετανάστες συλλαμβάνονται και τίθενται σε καθεστώς κράτησης και επιστροφής», εξήγησε, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αποτρεπτικό για τις μαζικές αφίξεις.Μια κρίσιμη απόφαση με ευρύτερες συνέπειεςΗ προτεινόμενη νομοθεσία αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει τον έλεγχο των συνόρων και να περιορίσει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στην Κρήτη και την ευρύτερη περιοχή.
Ωστόσο, η ποινικοποίηση της παράνομης παραμονής αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη, καθώς εγείρει ζητήματα ανθρωπιστικής και νομικής φύσεως. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σύνθετης γεωπολιτικής και μεταναστευτικής κρίσης, με την κυβέρνηση να καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην εθνική ασφάλεια και τις διεθνείς της υποχρεώσεις.