Πολιτική

Novartis - Λοβέρδος: «Ενήργησε με δόλο η Τουλουπάκη» - Ο Κουρουμπλής «έβλαψε το Δημόσιο»

«Ενήργησε με δόλο η κυρία Τουλουπάκη είναι σαφές» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος κατά την σημερινή κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Υγείας από τον Οκτώβριο του 2010 έως το Μάιου του 2012, κατέθεσε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο, ως πρώτος μάρτυρας.

Κατά την ακροαματική διαδικασία έγινε εκτενής αναφορά από τον κ. Λοβέρδο για το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων το επίμαχο διάστημα, για την οποία ανέφερε: «Με τις 3 αναφορές μας (σ.σ.: 3 βουλευτών του ΚΙΝΑΛ το 2017) στην κυρία Ελένη Ράικου είχαμε επισημάνει πόσο επιβλαβές ήταν να μην τιμολογηθούν τα φάρμακα δύο φορές. Κινηθήκαμε πολιτικώς. Αλλά δεν υπήρχε αντίδραση.

Αντίθετα, τον Φεβρουάριο του 2018 όταν ήρθε η υπόθεση αυτή μαζί με τον φάκελο της Novartis είχαν αποσβεστεί οι ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών. Στην δικογραφία των δέκα πολιτικών ήταν αναλυτικά τα ονόματά μας και το δικό μου, ενώ από τη συγκεκριμένη αναφορά ήταν μόνο τα αρχικά Π.Κ.». Διευκρίνισε ο κ. Λοβέρδος ότι με τις 3 αναφορές δεν καταγγέλθηκε και συγκεκριμένο, έπρεπε να το βρουν οι εισαγγελείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου Βασιλικής Ηλιοπούλου, εάν ο τότε υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής με το επίμαχο θέμα των τιμολογήσεων, ήθελε να βλάψει το κράτος, σημείωσε ότι «εκ των πραγμάτων έβλαψε το Δημόσιο, ήθελε να ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες» και προσέθεσε ότι «ήθελε να επέλθει αποσβεστική προθεσμία από τη Βουλή. Δεν ξέρω αν είχε δόλο. Δεν θέλω να κατηγορήσω ανθρώπους και μάλιστα, όταν το θέμα έχει κλείσει, όταν κάποιοι φρόντισαν γι΄ αυτό».

Σε άλλο σημείο της ακροαματικής διαδικασία ακολούθησε ο εξής διάλογος:

ΠρόεδροςΕνήργησε η κυρία Τουλουπάκη δολίως;

Λοβέρδος: Όταν φθάνει φάκελος στη Βουλή με δέκα ονόματα πολιτικών και ένας μόνον ήταν με αρχικά Π.Κ., ήταν μια σαφής ενέργεια, που δεν ξέρω πως πέρασε από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν γίνεται εισαγγελέας Διαφθοράς να μην γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής, όταν μάλιστα ασχολείται και με το πολιτικό έγκλημα. Σε άλλο σημείο ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στον κ. Κουρουμπλή, ανέφερε ότι «δεν ήθελαν να το βγάλουν στην δημοσιότητα, ήθελαν να το προστατευόσουν για ένα διάστημα».

Σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας προς τον κ. Λοβέρδο εάν κατήγγειλε τον κύριο Κουρουμπλή, ο πρώτος απάντησε «όχι», ενώ σε ερώτηση της αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου Ελένης Φραγκάκη εάν η κυρία Τουλουπάκη δεν έκανε το καθήκον της; Ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Αυτό εννοώ. Όχι όμως μετά βεβαιότητας ότι θα υπήρχε δίωξη για τον υπουργό (σ.σ.: κ. Κουρουμπλή). Μόνο ό,τι όφειλε να διαβιβάσει».

Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2022 (3 μ.μ.), όπου θα συνεχίσει την κατάθεσή του ο κ. Λοβέρδος, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η κατάθεση των επόμενων μαρτύρων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ