Πολιτική

Μαξίμου: Σύσκεψη για τους αρνητές του εμβολίου - Η σταδιακή απομόνωση

Στην διαδρομή για την επιτυχία του εγχειρήματος της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού για να γυρίσει η χώρα οριστικά την πλάτη στην πανδημία και να αρχίσει να «γεμίζει τις μπαταρίες» της πληττόμενης από την υγειονομική κρίση οικονομίας η κυβέρνηση βρίσκει πολλά εμπόδια, τα οποία καλείται να υπερπηδήσει με πολιτική διαχείριση και ουσιαστικό αντίλογο στους επικριτές της. 

Πέραν των δύσπιστων πολιτών, οι οποίοι είτε σπρώχνουν το χρόνο πίσω για τον εμβολιασμό τους, είτε λόγω κακών επικοινωνιακών χειρισμών τους δόθηκε λαβή για αμφισβήτηση και δεύτερες σκέψεις, υπάρχουν και οι αυτοαποκαλούμενοι αρνητές, οι οποίοι πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώσεις φωνάζοντας συνθήματα όπως: «όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενάντια στην υγειονομική δικτατορία», κρατούν ελληνικές σημαίες, εικόνες και μεγάλους σταυρούς με την παρουσία της αστυνομίας να είναι πολύ διακριτική.

Μυστική σύσκεψη για τους αρνητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbeast το θέμα των αρνητών του εμβολίου απασχόλησε πρόσφατα μυστική σύσκεψη του πρωθυπουργικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αποφασίστηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, για να μην πολωθεί το κλίμα αλλά αντίθετα τα κυβερνητικά μηνύματα να εστιάζουν στο «θαύμα» της επιστήμης και στην ανάγκη του εμβολιασμού ως μόνο «όπλο» απέναντι στον φονικό ιό.

Παράλληλα, επιχειρείται ψύχραιμα να δοθούν απαντήσεις στα fake news που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και διασπείρονται από ορισμένες ομάδες τους πληθυσμού και λειτουργούν ως επιχειρήματα για τους αντιεμβολιαστές. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου καθόλου τυχαία πρόσφατα έδωσε σχετικές απαντήσεις μιλώντας για «λαθρεπιβάτες της ανοσίας», ενώ κατέρριψε με ψύχραιμο επιστημονικό λόγο «μύθους» και διαδόσεις για τον εμβολιασμό που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Με το άρθρο 25 του Συντάγματος απαντά ο πρωθυπουργός

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε το άρθρο 25, παράγραφος 4 του Συντάγματος στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να απαντήσει στους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι πολλές φορές επικαλούνται τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας.

«Tο Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας. Το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο», σημείωσε.

 «Άρνηση στο εμβόλιο σημαίνει άρνηση στην Υγεία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Δημοκρατία μας είναι πιο δυνατή από ποτέ. Έμεινε όρθια απέναντι στα κύματα του λαϊκισμού», το σημερινό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός για την επέτειο των 47 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Προσέθεσε ότι στον 21ο αιώνα δεν επιτρέπεται η αμφισβήτηση της επιστήμης και τα δεδομένα δισεκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ήδη αποδείξει την ασφάλεια των εμβολίων. Και συνέχισε: «Όταν, λοιπόν, οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο κορονοϊός χτυπά, πλέον, μόνον τους ανεμβολίαστους, δεν υπάρχει χώρος για διπρόσωπες τοποθετήσεις. Η φημολογία δεν είναι ιδεολογία. Και οι ψεύτικοι φόβοι ανήκουν σε ψεύτικους κόσμους. Άρνηση στο εμβόλιο, συνεπώς, σημαίνει άρνηση στην υγεία και στην πρόοδο των πολιτών».

Σταδιακή απομόνωση

Είναι ξεκάθαρο, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μεν με λογικά επιχειρήματα να πείσει όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι να κλείσουν άμεσα ραντεβού για «τσίμπημα», ωστόσο κινείται σε έναν παράλληλο άξονα αυστηροποίησης των κανόνων, μείωσης της ελευθερίας των κινήσεών τους, αποκλεισμού τους από τους χώρους διασκέδασης που φτάνει μέχρι και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε πρώτη φάση για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίες όμως από το Φθινόπωρο και μετά θα διευρυνθούν ανάλογα και με την επιδημιολογική εξέλιξη της χώρας.

Έτσι, οι ανεμβολίαστοι πλέον στην καθημερινότητά τους θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, υποχρεωτικά θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test (π.χ. εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση) τα οποία και θα πληρώνουν από την τσέπη τους, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις θα μετατρέπονται σε covid free και συνεπώς θα απομονώνονται, ενώ και στο Δημόσιο ήδη έχουν ανοίξει συζητήσεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όσους υπαλλήλους έρχονται σε επαφή με το κοινό. Δεν είναι τυχαίο ότι με ειδική τροπολογία δόθηκε στον υπουργό Υγείας η δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών, ανάλογα με την πορεία εξέλιξης της πανδημίας και τις ανάγκες αντιμετώπισής της.

«Διαβατήριο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, θεσπίστηκε η γενική υποχρέωση για όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ώστε να επιδεικνύουν στους εργοδότες τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον διαθέτουν. Όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό και δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό νόσησης. Η υποχρέωση αυτή ισχύει για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανεξάρτητα από το αν ισχύει ή όχι γι’ αυτούς ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Στόχος της κυβέρνησης είναι η νέα ρύθμιση να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, όπως η αναστολή εργασίας, δηλαδή μισθού και ενσήμων για όσους υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων δεν σπεύσουν άμεσα (εντός Αυγούστου) να εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ