Αδαμαντία Οικονόμου
Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Καταδίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει η εισαγγελέας για τις αναστολές των ποινών

Παρόντος του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος μετέβη στο Εφετείο, ξεκίνησε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής, που συνεχίζεται στον απόηχο της χθεσινής παρέμβασης της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη αναφορικά με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου για το ζήτημα των αναστολών στις ποινές όσων έχουν καταδικασθεί για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε το λόγο στο δικαστήριο και επέμεινε στην αρχική της πρόταση, ότι δεν υπάρχει κόλλημα να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανέπτυξε, δε, τους ισχυρισμούς της με σειρά επιχειρημάτων και επιτέθηκε κατά συνηγόρων πολιτικής αγωγής που κάνουν δηλώσεις εναντίον της σε ΜΜΕ.

Πλέον, όλα δείχνουν πως η τελική απόφαση των τριών τακτικών δικαστών για το ποιοι από τους καταδικασθέντες θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή θα καθυστερήσει κι άλλο να εκδοθεί.

Και αυτό καθώς σήμερα στο δικαστήριο αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα του Ιωάννη Λαγού σε σχέση με το εάν παραβίασε ή όχι περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.



Ακολούθως θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις δευτερολογίες τους στη δίκη οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς και άλλων συγκατηγορουμένων τους. Μετά από όλα αυτά και εφόσον στη δίκη δεν ανακύψει κάποιο άλλο ζήτημα, θα πρέπει να αναμένεται η διάσκεψη των τριών τακτικών δικαστών για την έκδοση της απόφασής τους για το θέμα των αναστολών στις ποινές.

Η πρόταση, πάντως, της εισαγγελέως της έδρας για χορήγηση αναστολής σε όλους τους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής πλην του Γιώργου Ρουπακιά, προκάλεσε χθες ισχυρές αναταράξεις και μέσα στη δικαστική αίθουσα. Και αυτό γιατί η πληρότητα αλλά και η ορθότητα της εισαγγελικής πρότασης αμφισβητήθηκε ευθέως από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη. Με τοποθέτησή της στο δικαστήριο η πρόεδρος αναφέρθηκε στα λεγόμενα της εισαγγελέως για τους κατηγορουμένους που δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, για να επισημάνει επί της ουσίας ότι στο σημείο αυτό η εισαγγελική πρόταση περιέχει αβλεψίες και πλημμέλειες.

Συγκεκριμένα και όπως ευθέως άφησε να εννοηθεί η κυρία Λεπενιώτη η πρόταση της κυρίας Οικονόμου εμπεριέχει ανακρίβειες σχετικά με τα ποινικά μητρώα 11 καταδικασθέντων αλλά και σχετικά με το ενδεχόμενο ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός να έχει παραβιάσει, στο παρελθόν, περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί. Ένα γεγονός το οποίο η εισαγγελέας ουδέποτε ανέφερε στην πρότασή της, τονίζοντας μάλιστα ότι και ο Ιω. Λαγός δικαιούται αναστολής παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ο ίδιος και η υπεράσπισή του υπέβαλλαν σχετικό αίτημα στη δίκη.

Επισημαίνοντας τις παραπάνω παραλείψεις της εισαγγελικής πρότασης, η κυρία Λεπενιώτη ρώτησε από έδρας χθες την κυρία Οικονόμου αν θέλει να διορθώσει την πρότασή της για το θέμα των αναστολών και να συνεκτιμήσει ενδεχομένως το γεγονός ότι 11 τουλάχιστον καταδικασθέντες τους οποίους η ίδια δεν είχε αναφέρει καν στην πρόταση της, δεν διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο και ως εκ τούτου μπορεί να είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων.

Μάλιστα, το ύφος της κ. Λεπενιώτη όταν απευθύνθηκε στην κ. Οικονόμου ήταν αυστηρό. Απαντώντας η εισαγγελέας ανέφερε πως επέμεινε στην θέση της να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες ξεκαθαρίζοντας πως δεν της διέφυγαν οι καταδίκες - ακόμη και για την δολοφονία του Λουκμάν- που αναφέρονται στα επίμαχα ποινικά μητρώα. «Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για αναστολή). Αναφέρθηκα ονομαστικά μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Για τους υπόλοιπους το γνώριζα ότι δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, έχω δει τα βουλεύματα, όμως έχουν εκτίσει τις ποινές τους και έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους….», εξήγησε η εισαγγελέας. «Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;» ρώτησε με νόημα η κ. Λεπενιώτη. «Μάλιστα», απάντησε με τη σειρά της η εισαγγελέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως και να έχει πάντως, η πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστολών στις ποινές μέχρι το Εφετείο δεν δεσμεύει το δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να σταθμίσει όλα τα δεδομένα αναφορικά με το εάν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή ύποπτοι φυγής, προκειμένου να λάβει την τελική απόφασή του για το εάν θα τους οδηγήσει ή όχι στη φυλακή.

Η περίπτωση Λαγού

Ειδικά για την περίπτωση του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού το δικαστήριο αναμένεται να λάβει σήμερα βουλεύματα που έχουν εκδοθεί για τυχόν παραβίαση ή μη των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί στον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Οι καταγγελίες που έγιναν στο δικαστήριο για παραβίαση των περιοριστικών όρων εκ μέρους του Λαγού, εδράζονται χρονικά στο 2015, οπότε και ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής είχε αποφυλακιστεί με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με εξαίρεση τη δυνατότητα να μεταβαίνει στη Βουλή. Έναν όρο που δεν τηρούσε με αποτέλεσμα να οδηγηθεί πίσω στη φυλακή με σχετικό βούλευμα. Στη συνέχεια όμως και όπως επεσήμανε ο συνήγορος του Ι. Λαγού ο καταδικασθείς σήμερα ευρωβουλευτής προσέφυγε κατά του επίμαχου βουλεύματος το οποίο και κατάφερε να ανατρέψει. 

https://www.youtube.com/watch?v=-Ihja6nY-n0&t=2s

Tι ανέφερε ο Κασιδιάρης 

«Οφείλω να προβώ σε μια δήλωση προσκομίζοντας παράλληλα ένα νέο στοιχείο που υπάρχει στη δικογραφία αλλά έχει διαφύγει της προσοχής του δικαστηρίου. Είναι ένα κρίσιμο, ένα συνταρακτικό στοιχείο που πρέπει ακόμα και σε αυτή τη φάση του δικαστηρίου να ληφθεί υπόψη. 

Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν πολύ κρίσιμες και παράνομες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Υπάρχει λοιπόν ένα νέο στοιχείο και πηγαίνω στις άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου που έγιναν πριν το βράδυ της δολοφονίας. Εμφανίζεται επανειλημμένως τηλεφωνικός αριθμός, ο οποίος συνδέεται με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα της τότε κυβερνησης Σαμαρά, ανήκει στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου και πιστώνεται στον Δημήτριο Βαρτζόπουλο, που είναι ο εξ απορρήτων του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. 

Με ποιους μιλάει αυτός άνθρωπος; Επρεπε το δικαστήριό σας να το έχει ήδη ερευνήσει αλλά μπορεί κάλλιστα να γίνει και τώρα. Δυο μέρες πριν τη δολοφονία, στις 16.9.2013, αυτός ο άνθρωπος μιλάει με πρόσωπο που έχει επικοινωνία με τον καθ' ομολογίαν δράστη. Και δεν είναι μόνο δύο μέρες πριν από τη δολοφονία, έχει τηλεφωνικές επιικοινωνίες και μηνύματα και πιο πριν. Ως κατηγορούμενος ζητώ να διαλευκανθεί η υπόθεση ακόμα και αυτή την κρίσιμη ώρα. Το δικαστήριο έχει υποχρέωση να αποδείξει και την ενοχή αλλα και την αθωότητα των κατηγορουμένων. Αυτή τη στιγμή έχει καταστραφει η ζωή μου κυριολεκτικά για ένα έγκλημα που το έχω καταδικάσει από την πρώτη στιγμή και δεν έχω καμία σχέση».

«Συντάσσομαι με την εισαγγελική πρόταση για την αθώωση όλων των κατηγορουμέων και ζητώ ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας, που σας έδωσα όλα τα στοιχεία, να έρθει εδώ για να εξηγήσει τι έλεγε στην προκειμένη περίπτωση με τον άνθρωπο που μετά τη δολοφονία μιλούσε με τον καθ' ομολογίαν δράστη και να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση μαζί μου».

https://www.youtube.com/watch?v=gawhNlGajvQ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ