Πολιτική

Έρχονται διαγραφές από τη Φώφη, διαμηνύει: Κανείς δεν θα παίξει με την παράταξη

Κρίσιμη για το γενικότερο κλίμα θεωρείται η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΚΙΝΑΛ, που πραγματοποιείται την Τρίτη υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά και χωρίς τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου, που μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του κόμματος δεν συμμετέχει πλέον στο ΚΙΝΑΛ.

Αυτή τη στιγμή, κανένας βουλευτής δεν συζητά το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ, αν και χθες ο Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε με πολιτικούς αλλά και προσωπικούς φίλους, όπως πχ ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος. Παράλληλα, παρά τη μεγάλη γκρίνια και αμηχανία (και δυσαρέσκεια ίσως) που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της βάσης, λιγοστές είναι οι αποχωρήσεις μεσαίων στελεχών, αν και οι απειλές για κάτι τέτοιο συνεχίζονται, ενώ το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Η Φώφη Γεννηματά δείχνει να κερδίζει καθαρά μέχρι στιγμής τον «πρώτο γύρο», ενώ όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου και από το ποσοστό που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ.

Εντείνεται ο αντι-ΣΥΡΙΖΑ αγώνας
Στην ΚΟ υπάρχει έντονο κλίμα ανησυχίας, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι με την εκδίωξη Βενιζέλου θα υπάρχουν σημαντικές απώλειες προς τη ΝΔ, γεγονός που πιθανότατα θα συμβάλλει σε μια άνετη αυτοδυναμία της. Κυρίως, όμως, ανησυχούν (σε αντίθεση με ότι πιστεύει η ηγεσία) ότι η Χαριλάου Τρικούπη ενδέχεται να μην λάβει την τρίτη θέση ή η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ να είναι τέτοια που το ΚΙΝΑΛ δεν θα πάρει έδρα στις τριεδρικές. Ήδη ο Γιάννης Μανιάτης έχει εκφράσει δημοσίως την ανησυχία του για τις εξελίξεις, ο Δημήτρης Κρεμαστινός έχει αποστείλει επιστολή στην ΚΟ για ενότητα, τη διαφωνία του εξέφρασε – δημοσίως, αλλά και ιδιωτικώς στην Πρόεδρο, σε τηλεφωνική τους συνομιλία- ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν κρύβει την απογοήτευσή του από την εξέλιξη.

Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, έχει διαβεβαιώσει τους βουλευτές, που στην πλειοψηφία τους είναι απολύτως αντι-ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι εξ αυτών ταυτίζονται με τη «γραμμή Βενιζέλου» πως ο αντι-ΣΥΡΙΖΑ αγώνας θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και πως ο στόχος της κίνησης ήταν να ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ με απογοητευμένους ψηφοφόρους ενός ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει νέα αποσυσπείρωση - κάτι για το οποίο «εμπόδιζε» ο Ευ. Βενιζέλος.

Οι ανησυχίες
Κάποια στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, πιστεύουν ότι η απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει ως στόχο την επόμενη ημέρα των εκλογών, όπου – ανεξαρτήτως συσχετισμών στην αντιπολίτευση - θα χρειαστεί αντιπολίτευση με τη ΝΔ και ίσως και σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που τα ίδια δεν επιθυμούν.

Αποφασισμένη
Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αποφασιστικά στην –υψηλού, όντως, ρίσκου- γραμμή που επέλεξε και να μην υπολογίσει τις αντιδράσεις. Δεν θα διστάσει δε ακόμα και για διαγραφές, εφόσον κάποιοι επιχειρήσουν να θολώσουν το μήνυμα και να δημιουργήσουν εσωστρέφεια ενόψει της εκλογικής μάχης.

Θα μιλήσει δημοσίως ο Ευ. Βενιζέλος
Ο Ευ. Βενιζέλος, πάντως, που βάλλεται συνεχώς δημοσίως από τη Φώφη Γεννηματά για την απόφασή του να αρνηθεί να είναι υποψήφιος οπουδήποτε αλλού πλην την πρώτης θέσης του Επικρατείας, θα μιλήσει δημοσίως σε χρόνο που αυτός θα επιλέξει. Και όπως σημειώνει, θα πει όλα όσα είπε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά και τις κατηγορίες που της εκτόξευσε.

Δεν μπορεί να γίνει νέο κόμμα – Δεν υπάρχει θέμα ΝΔ
Κοινή είναι, πάντως, η διαπίστωση πως δεν υπάρχει περίπτωση ίδρυσης κάποιου νέου κόμματος ενόψει των εκλογών, καθώς δεν υπάρχουν ούτε ο χρόνος, ούτε οι προϋποθέσεις, ούτε ίσως ο χώρος. Επίσης δεν υπάρχει (και ούτε υπήρχε ποτέ) περίπτωση να ενταχθεί ο Ευ. Βενιζέλος στη ΝΔ, όπως κακόβουλα τον κατηγορούν οι αντίπαλοί του.

Οι όποιες εξελίξεις εντός και εκτός ΚΙΝΑΛ παραπέμπονται για μετά τις εκλογές- και αναλόγως πάντα του αποτελέσματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ