Οικονομία

Ο λόγος που αυξάνεται συνεχώς το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Oπως γράφει ο Μιχάλης Ψύλος για την naftemporiki.gr, Το ρωσικό φυσικό αέριο όχι μόνο δεν έχει εξαφανιστεί από την  αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά αυξάνεται συνεχώς. Η ροή φυσικού αερίου από την Gazprom, μέσω αγωγών, αλλά και του LNG προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκε σημαντικά τον Μάιο και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ανεφοδιασμού στη Γηραιά Ήπειρο μετά τη Νορβηγία. Το ρωσικό μερίδιο ανέβηκε στο 15% της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου τον Μάιο, ξεπερνώντας το 14% των ΗΠΑ και δείχνοντας πόσο δύσκολο είναι να πραγματοποιηθεί μια πλήρης ενεργειακή αποσύνδεση από μια μεγάλη δύναμη όπως η Μόσχα.

«Τον Μάιο, η Ευρώπη εισήγαγε περισσότερο αέριο από τη Μόσχα παρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά, ο υπολογισμός αυτός φέρνει τις ΗΠΑ σε μειονεκτική θέση, αφού οι εξαγωγές τους αφορούν μόνο, υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ενώ η Ρωσία μπορεί να το κάνει και μέσω χερσαίων αγωγών. Επίσης, τον Μάιο, ορισμένοι από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις LNG στις ΗΠΑ ήταν σε λειτουργία μερικής απασχόλησης λόγω εργασιών συντήρησης. Επομένως, λιγότερες εξαγωγές», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς ενέργειας.

Αγωγοί μέσω Ουκρανίας

Οι εξαγωγές της Gazprom τον Μάιο αυξήθηκαν 7,3% από τον Απρίλιο και 39% σε ετήσια βάση. «Οι μέσες ημερήσιες εξαγωγές μέσω αγωγών προς την Ευρώπη αυξήθηκαν σε 89,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον περασμένο μήνα από 83,4  από 64,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ον Μάιο του 2023».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία συνέχισε να αυξάνει, αν και με περιορισμένο τρόπο, τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Το Κίεβο μπορεί να αγοράζει αμερικανικό LNG, αλλά ταυτόχρονα δεν σταματά τις ροές μέσω αγωγών που ξεκινούν από τη Ρωσία και διασχίζουν τα εδάφη της. Η S&P Global εκτιμά ότι τον Μάιο μεταφέρθηκαν στην ΕΕ μέσω αγωγών από την Ουκρανία, 1,31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου τον Μάιο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων αναφέρει μάλιστα ότι «η Ρωσία προμηθεύει επίσης το 16% των εισαγωγών LNG στην ΕΕ , με την Ισπανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο να είναι μεταξύ των βασικών αγοραστών».

Παρά το γεγονός ότι αι παρόλο που οι εξαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη έφτασαν τα 8 δισ.ευρώ  και αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα των εσόδων της Μόσχας από υδρογονάνθρακες, η πολιτική αξία της διατήρησης ενός μεριδίου αγοράς απέχει πολύ από το να είναι απλώς συμβολική .

Το ρωσικό αέριο είναι εδώ για να μείνει

Η προμήθεια ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου επηρεάζει κυρίως τις χώρες που δεν είχαν ποτέ συνδέσεις υποδομής φυσικού αερίου με τη Μόσχα και δεν είναι τυχαίο ότι το κύριο μερίδιο αγοράς ανήκει στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg μάλιστα, η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την υποδομή της Μόσχας στο ουκρανικό έδαφος για τη μεταφορά φυσικού αερίου, είτε είναι ρωσικό είτε από το Αζερμπαϊτζάν.

«Σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πάνω από 30 ευρώ ανά MWh. Μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι που δεν είμαστε πλέον στα 300 όπως πριν από δύο χρόνια, αλλά οι τιμές είναι  σχεδόν τετραπλάσιες σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδόν διπλάσιες από τις μακροπρόθεσμες τιμές που υπήρχαν στην Ευρώπη πριν από την ενεργειακή κρίση», τονίζουν στη Ναυτεμπορική παράγοντες της αγοράς ενέργειας.

«Η τρέχουσα ευρωπαϊκή τιμή εξαρτάται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον οι πολύ μεγάλες ρωσικές προμήθειες όπως πριν, κάτι που δεν βοηθά στη μείωση του πληθωρισμού. Όλα αυτά ενώ οι οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ασίας συνεχίζουν να αναπτύσσονται χάρη στην ενέργεια χαμηλού κόστους που παράγεται με άνθρακα και φυσικό αέριο», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...