Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Ανακούφιση στην Μόσχα-FT: Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα αντιτίθενται σε νέες κυρώσεις για τα ρωσικά τάνκερ

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα αντιτίθενται στους νέους περιορισμούς στον στόλο των σκιωδών τάνκερ της Ρωσίας που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αργού πετρελαίου.
Οι Financial Times γράφουν και αυτοί σχετικά.

Οι Τρεις χώρες θεωρούν ότι οι αυστηρότερες κυρώσεις θα οδηγήσουν μόνο στο να λάβουν ακόμη πιο αδιαφανή μέτρα οι ναυτιλιακές εταιρείες για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων στα δεξαμενόπλοια και δυνητικά βλάπτει ολόκληρη τη ναυτιλιακή βιομηχανία, προειδοποιούν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ.

Θέμα μέτρων κατά των δεξαμενόπλοιων τίθεται στο πλαίσιο συζήτησης του επόμενου πακέτου αντιρωσικών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ άλλων, συζητείται και η απαγόρευση επανεξαγωγής ρωσικού LNG.

Προηγουμένως, αναφέρθηκε ότι η ΕΕ επρόκειτο να προσθέσει επιπλέον περισσότερα από 100 άτομα στους καταλόγους αντιρωσικών κυρώσεων.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε απόφαση για κυρώσεις κατά των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Οι ΗΠΑ θέλουν να στραγγαλίσουν οικονομικά την Μόσχα και να γονατίσουν την ρωσική οικονομία

Υπενθυμίζουμε ότι εξαφανίστηκαν τα τάνκερ που μετέφεραν ρωσικό ρωσικό πετρέλαιο, στα ανοικτά των νότιων ακτών της Πελοποννήσου Ελλάδας, και τώρα πλέουν σε διεθνή ύδατα κοντά στην Τουρκία.

Τι γινόντανε μέχρι τώρα στην Ελλάδα εν μέσω του εμπάργκο στην Ρωσία

Όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Λακωνικός Κόλπος, είχε γίνει το  βασικό σημείο για την μετάγγιση ρωσικών φορτίων σε άλλα πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Ορισμένα τάνκερ που εκτελούσαν δρομολόγια από και προς τα ρωσικά λιμάνια, αντί να κάνουν ταξίδια μεγάλων αποστάσεων σε αγοραστές στην Ασία, μετάγγιζαν το ρωσικό πετρέλαιο σε ελληνικά και άλλα τάνκερ, και αυτά αναλάμβαναν να κάνουν την μεταφορά.

Οι ΗΠΑ, που θέλουν να μειώσουν την δυνατότητα απόκτησης χρημάτων από την Μόσχα με την επιβολή κυρώσεων, πίεσαν την Αθήνα να κλείσει κάθε δίοδο συνεργασίας ( νόμιμη ή παράνομη) ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών με την Ρωσία, σε όλο αυτό που ελάμβανε χώρα στο Κόλπο της Λακωνίας.

Οι επιχειρήσεις μετάγγισης ρωσικού πετρελαίου στον Λακωνικό Κόλπο, οι οποίες είχαν μετατοπιστεί προς τα ανατολικά προς τον κόλπο Λακωνίας από τον παρακείμενο κόλπο της Καλαμάτας μετά το 2021.

Η απουσία πλέον πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο στα ανοιχτά της Πελοποννήσου είναι γεγονός, και ο λόγος για την ξαφνική μείωση των μεταγγίσεων ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο στον κόλπο Λακωνίας είναι γεγονός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εμπάργκο της Δύσης στην Ρωσία, έδωσε την δυνατότητα της συνεργασίας κάποιων ελληνικών συμφερόντων εταιρειών με την Μόσχα, με την μετάγγιση ρωσικού πετρελαίου σε ελληνικά τάνκερ, για την αποκόμιση χρημάτων και κέρδους όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μόλις το πήραν χαμπάρι οι ΗΠΑ, αύξησαν την πίεση στην ελληνική πλευρά για να συμμορφωθεί με τις διεθνείς κυρώσεις, μη επιτρέποντας πλέον τέτοιες εργασίες σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η χώρα μας παρόλα αυτά δεν θέλει να δώσει συνέχεια στον ορυμαγδό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και πετρέλαιο ολόκληρη την Ευρώπη. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ