Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Κ.Μητσοτάκης: Η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε πολύ ανθεκτική στις κυρώσεις-Η Ρωσία στην δεύτερη θέση προμήθειας LNG στην Ελλάδα

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός, επισημαίνει ο ρωσικός τύπος με ιδιαίτερη επισήμανση.

“Η ρωσική οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική στις κυρώσεις από ό,τι πίστευε η Δύση”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία με τον αρχισυντάκτη του Foreign Policy Ράβι Άγκραουαλ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Όσον αφορά τις κυρώσεις, η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική απ' ό,τι πιστεύαμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα όσον αφορά την οικονομία. Και νομίζω ότι η οικονομία σε ένα πόλεμο χάνει ουσιαστικά τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες που θα έχει η χώρα αυτή, να επιστρέψει στον δρόμο της σταθερής ανάπτυξης», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Γι' αυτό επιμένουμε σε αυτές τις κυρώσεις. Αυτό είναι το μόνο χρηματοδοτικό μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας και πρέπει να κάνουμε περισσότερες προσπάθειες και να κάνουμε περισσότερες για να λειτουργήσουν αυτές οι κυρώσεις", είπε ο  πρωθυπουργός.

Η Ρωσία στην δεύτερη θέση προμήθειας LNG στην Ελλάδα

Η Ρωσία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις προμήθειες LNG στην Ελλάδα στις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα το 2023, ελαφρώς πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο διαχειριστής του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ.

Οι εισαγωγές LNG στην Ελλάδα από τη Ρωσία ανήλθαν σε 8,38 TWh, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν 10,75 TWh, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Το κύριο σημείο προμήθειας φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν ο τερματικός σταθμός LNG στην Ρεβιθούσα, ο οποίος παρείχε το 43,55% του συνόλου των εισαγωγών.

Η Αίγυπτος, η Αλγερία, η Νορβηγία, η Νιγηρία και η Ισπανία προμήθευαν επίσης φυσικό αέριο στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η  ΔΕΣΦΑ.

Οι σωρευτικές εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 67,71 TWh, μειωμένες κατά 21,41% από 86,16 TWh το 2022.
Αυτές οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Ελλάδα εξαρτάται από την Ρωσία από την προμήθεια LNG, σε μεγάλο βαθμό, κυρίως διότι δεν έχουμε ακόμη ξεκινήσει να υλοποιούμε εξορύξεις στα δικά μας κοιτάσματα.

Αν ξεκινήσουμε σήμερα την όλη διαδικασία Νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο, θα πάρουμε τα πρώρα αποτελέσματα σε 4-5 χρόνια, και αυτό μας λέει πολλά για την σημασία της ταχύτητας που πρέπει να αναπτύξουμε.  

Υπενθυμίζουμε ότι σε διάστημα 12 μηνών, οι εξαγωγές LNG από τη Ρωσία στην Ελλάδα αυξήθηκαν 4,5 φορές και έφτασαν τους 662 χιλιάδες τόνους, αναφέρει η  ρωσική εφημερίδα Vedomosti, επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία από αναλυτές της Kpler.

Εκτός από την Ελλάδα, η Ινδία και η Τουρκία έχουν γίνει μερικοί από τους βασικούς εισαγωγείς ρωσικού LNG.
Πέρυσι, συνολικά 432 χιλιάδες τόνοι αυτού του τύπου καυσίμου στάλθηκαν στην Ελλάδα (αύξηση 1,5 φορές σε σύγκριση με το 2022).

Ταυτόχρονα, η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα, είναι μέλος του στρατιωτικού-πολιτικού μπλοκ του Βορείου Ατλαντικού.
Σε γενικές γραμμές, οι παραπάνω χώρες είναι χώρες που έκαναν αύξηση των εισαγωγών ρωσικού LNG, κατέληξαν οι αναλυτές.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ