Οικονομία

Wall Street: Τετραήμερο πτωτικό σερί για τον Nasdaq

Με μεικτά πρόσημα «έκλεισαν» την Πέμπτη οι δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιέσεις καταγράφοντας έτσι την τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση του με απώλειες. Πέρα από την νευρικότητα των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας και τις αποφάσεις της Fed, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αρνητική πορεία της μετοχής της Apple μετά τις πληροφορίες ότι η Κίνα απαγορεύει τη χρήση των iPhones σε κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους, συμφωνα με το newmoney.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κατάφερε να «γυρίσει» σε θετικό έδαφος από νωρίς και να σταθεροποιηθεί εκεί με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί τελικά στις 34.500 μονάδες αυξημένος κατά 0,17%. Στον αντίποδα o S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,32% στις 4.451 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,89% στις 13.748 μονάδες.

Το επενδυτικό κλίμα παραμένει βαρύ, καθώς η ροή των οικονομικών στοιχείων δεν φαίνεται να βοηθά προς την κατεύθυνση της διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα κατά την επικείμενη συνεδρίαση της Federal Reserve.

Οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας κινήθηκαν σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, στις 216.000 αντί των εκτιμώμενων 230.000, συμβάλλοντας στους φόβους της αγοράς πως η ισχυρή εικόνα στην αγορά εργασίας θα αποτρέψει το συμβούλιο της Fed από το να σκεφτεί να χαλαρώσει την σφιχτή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με το χθεσινό περιεχόμενο της έκθεσης της Μπεζ Βίβλου και τις επιδόσεις του κλάδου των υπηρεσιών, μαζί με την εκτίναξη πετρελαϊκών τιμών που θα φουντώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις,περιορίζουν τις πιθανότητες τερματισμού του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Μάλιστα, ακόμη κι αν η Fed κρατήσει τελικά στάση αναμονής στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες μιας αύξησης στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Σε επίπεδο μετοχών, οι έντονοι τριγμοί στη μετοχή της Apple δημιούργησαν ένα αρνητικό ντόμινο τόσο για τον Nasdaq όσο και για τον S&P 500. Μάλιστα σε συνδυασμό και με τις χθεσινές απώλειες στη μετοχή, ο τεχνολογικός κολοσσός είδε την χρηματιστηριακή του αξία να μειώνεται κατά 200 δισ. δολάρια, περίπου στα 2,7 τρισ. δολάρια. 

Αφορμή στάθηκαν τα αυξανόμενα δημοσιεύματα πως η Κίνα διέταξε τους αξιωματούχους και τους υπαλλήλους των κρατικών υπηρεσιών να μην χρησιμοποιούν και να μην φέρνουν καν τα iPhone τους στον τόπο εργασίας τους.

Αν και η εικόνα για το εύρος της απαγόρευσης παραμένει θολή δεδομένου πως δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, η είδηση ήταν αρκετή για να δημιουργήσει τριγμούς στην εταιρεία και όχι μόνο. Ειδικά δε, αν μια τέτοια απόφαση αποτελέσει ενδεχομένως τη βάση για μια ευρύτερη απαγόρευση προς όλους τους πολίτες με απώτερο σκοπό την προώθηση της χρήσης συσκευών κινεζικών εταιρειών.

Σημειωτέον πως η ευρύτερη κινεζική αγορά, που περιλαμβάνει επίσης το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη για την αμερικανική Big Tech, αναλογώντας στο 18% των συνολικών της εσόδων, ύψους 394 δισ. δολαρίων. Επίσης, η Κίνα αποτελεί σημαντική, αν όχι κορυφαία, βάση για την παραγωγή πολλών προϊόντων της Apple.

Το όλο θέμα έχει επισκιάσει και την επικείμενη πολυαναμενόμενη παρουσίαση του νέου iPhone 15, την ερχόμενη εβδομάδα, με αρκετούς αναλυτές μάλιστα να αναρωτιούνται αν η εκδήλωση είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθεί, εφόσον το Πεκίνο επιβεβαιώσει δημοσίως το απαγορευτικό προς τα iPhone.

Προφανώς, μέσα στο κλίμα αυτό, όλες οι Big Tech δέχτηκαν μεγάλες πιέσεις, όπως και οι εταιρείες ημιαγωγών ξεκινώντας από την Nvidia. Μάλιστα, στον δείκτη S&P 500 ο μόνος κλάδος που κατέγραψε κέρδη ήταν ο ενεργειακός, με φόντο τις εξελίξεις στον πετρελαϊκό κλάδο και την άνοδο των τιμών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...