Οικονομία

Morgan Stanley: «Βλέπει» ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2,2% το 2024 για την Ελλάδα

H αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley συνεχίζει να ποντάρει σε ισχυρή ανάπτυξη φέτος αλλά και το 2024 για την Ελλάδα, ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με τις πολιτικές εξελίξεις, τη συνέχιση της πολιτικής και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τα οποία θα οδηγήσουν τη χώρα στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την τάση της της υπεραπόδοσης έναντι της οικονομίας της Ευρωζώνης φέτος και το επόμενο έτος. Η Morgan Stanley προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος και 2,2% το 2024. Όσον αφορά τις τιμές, παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, μια διόρθωση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα σε μείωση φέτος, από 9,6% το 2022 σε 3,6% το 2023.

Η πτώση του πληθωρισμού και η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος που γίνεται θετική θα πρέπει να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει πιθανότατα σε υψηλά επίπεδα, οδηγούμενος ιδίως από τις τιμές των υπηρεσιών αναψυχής, καθώς και των ξενοδοχείων και εστιατορίων, εν όψει μιας ακόμη πολύ ισχυρής τουριστικής περιόδου.

Η περιοριστική νομισματική πολιτική θα επιβαρύνει αρνητικά την οικονομία, αλλά οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του προγράμματος RRF και της εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων σε επίπεδο ρεκόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επενδυτική βαθμίδα είναι σχεδόν σίγουρη

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι σχεδόν βέβαιη, εκτιμά η Morgan Stanley. Η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση της θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF). Οι οίκοι αξιολόγησης, π.χ. η Moody’s, σχολίασαν το αποτέλεσμα των εκλογών ως πιστωτικά θετικό, και τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη είναι σε ευθεία γραμμή για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες. Η Ελλάδα θα μπορέσει να φτάσει σε καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας από τρεις από τους κυριότερους οίκους το πρώτο εξάμηνο του 2024, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος η αναβάθμισης να γίνει νωρίτερα, αν η ανάπτυξη εκπλήξει ανοδικά σε σχέση με τις προσδοκίες της.

Η ισχυρή πτώση στο δείκτη χρέους

Χάρη στην ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, η Ελλάδα πέτυχε μια από τις ταχύτερες δημοσιονομικές εξυγιάνσεις στην Ευρώπη. Η χώρα έχει κατάφερε να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη το 2022 και να μειώσει το δείκτη χρέος προς το ΑΕΠ κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό ρεκόρ του 206% που είχε ανέλθει το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Αναμένει επίσης ότι αυτή η εξυγίανση του χρέους θα συνεχιστεί και στο μέλλον, έστω και με βραδύτερο ρυθμό, και πιστεύει ότι η σταθερή ανάπτυξη και οι συντηρητικές δημοσιονομικές δαπάνες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,9% το 2022 και έως και 1,5% το 2024. Με τις πληρωμές τόκων να παραμένουν συγκρατημένες, δεδομένης της δομής του ελληνικού χρέους, αναμένει ότι δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σε 163% φέτος και στο 153,5% το επόμενο έτος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ