Οικονομία

Goldman Sachs: Νέες αυξήσεις των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες

Σε νέες αυξήσεις των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs και θέτει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,95 ευρώ (από 1,70 ευρώ), στα 6,90 ευρώ (από 6,20 ευρώ) για την Εθνική Τράπεζα, στα 3,35 ευρώ (από 2,75 ευρώ) για την Τράπεζα Πειραιώς και στα 1,70 ευρώ (από 1,55 ευρώ) για τη Eurobank. Οι συστάσεις είναι “buy” για τις τρεις πρώτες και “neutral” για τη Eurobank.

Ο οίκος εξηγεί ότι οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο φέτος, ξεπερνώντας κατά μέσο όρο 24% τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα κέρδη προ φόρων, υποστηριζόμενες από:

(α) την ισχυρότερη από την αναμενόμενη μετακύλιση των υψηλότερων επιτοκίων στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIMs)

(β) τις ανθεκτικές τάσεις της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων με μηδενικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Παραμένουμε εποικοδομητικοί για τις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών και ο μέσος δείκτης αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθεί στο 13%/10% το 2023/24 (από 8% το 2022), οδεύοντας προς ένα μεσοπρόθεσμο μέσο όρο περίπου 12% (σε σύγκριση με 13% για την Ευρώπη) και ο μέσος δείκτης CET1 να αυξηθεί σε 14,9%/15,9% το 2023/24 με μέρισμα από το 2024 (δηλαδή από τα κέρδη του 2023). Με έναν δείκτη μη εξυπηρετούμενης έκθεσης NPE σε 5%/4%/3% το 2023-25 (σε πορεία προς τα μέσα επίπεδα της ΕΕ του 2-3%) αναμένουμε επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμούς αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων σε περίπου 4% το 2022-27, υποστηριζόμενη περαιτέρω από τις υγιείς μακροοικονομικές προοπτικές (πρόβλεψη ΔΝΤ 2,6%/1,5% για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023-24 στην Ελλάδα), την εκταμίευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανθεκτικότητας και Ταμείων Ανάκαμψης και την αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας», εκτιμά η ο αμερικανικός οίκος.

«Αναμένουμε σταδιακά υψηλότερα επιτόκια και η αργή μετάβαση των καταθέσεων όψεως σε προθεσμιακές καταθέσεις, το οποίο θα στηρίξει την επέκταση του NIM κατά περίπου 90 μ.β. για τις ελληνικές τράπεζες έως και φέτος (σύμφωνα με τις τους οικονομολόγους μας για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2024 και υποθέτουμε ότι θα υπάρξουν αντιξοότητες της τάξης των 35 μ.β. για τα NIM το 2024-25). Υπολογίζουμε μια αύξηση του κόστους κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες σε 90-100 μ.β. το 2023 με μείωση στις 80 μ.β./65 μ.β. το 2024/25 με τους δείκτες κάλυψης των NPEs να οδεύουν προς το 100% περίπου. Αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή για τις ελληνικές τράπεζες κατά περίπου 10%/8%/4% το 2023-25E (κατά μέσο όρο) αντανακλώντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και τις προοπτικές των επιτοκίων πολιτικής που υπονοεί η αγορά με το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ να κορυφώνεται στο 3,75% (σύμφωνα με τους οικονομολόγους της GS) το 2023, το οποίο είναι περίπου 25 μ.β. υψηλότερα από ό,τι τον Απρίλιος του 2023», προβλέπει η αμερικανική τράπεζα.

Η επενδυτική άποψη για τις τέσσερεις μετοχές

«Αναμένουμε ότι η συνεχιζόμενη πρόοδος στην οργανική κεφαλαιακή δημιουργίας και η αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων θα πρέπει να στηρίξουν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών περαιτέρω, και βλέπουμε ένα μέσο επίπεδο ανόδου 25% για την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών. Επαναλαμβάνουμε τις αξιολογήσεις «αγοράς» για τις μετοχές της Alpha (42% περιθώριο ανόδου), της Πειραιώς (21% περιθώριο ανόδου), της ΕΤΕ (21% άνοδο) και «ουδέτερη» για την Eurobank (16% άνοδος). Επισημαίνουμε μια σειρά θετικών καταλύτες όπως: (1) πιθανή αναβάθμιση της κρατικής αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα (IG-status) το δεύτερο εξάμηνο φέτος, (2) περιθώριο για θετικές αναθεωρήσεις από τους αναλυτές (είμαστε περίπου 12% μπροστά από το Reuters για τα κέρδη ανά μετοχή του 2024), και (3) περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να επαναφέρουν τα μερίσματα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...