Οι ρωσικές αρχές ελπίζουν ότι τα διαμάντια θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι όχι μόνο των κοριτσιών, αλλά και εκείνων των Ρώσων που πριν από την ειδική επιχείρηση είχαν αποταμιεύσεις σε δολάρια και ευρώ. Αυτά τα νομίσματα στη Ρωσία ονομάζονται πλέον επίσημα "τοξικά" και οι πολίτες καλούνται να τα εγκαταλείψουν υπέρ των νομισμάτων των φιλικών χωρών, καθώς και εναλλακτικών επενδυτικών προϊόντων. Την άνοιξη, η κυβέρνηση κατήργησε τον ΦΠΑ στις αγορές χρυσού από ιδιώτες, ενώ από την 1η Οκτωβρίου, το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τα διαμάντια. Οι πολύτιμοι λίθοι έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι των χρημάτων και των ράβδων, αλλά φαίνεται ότι λίγοι θα αποφασίσουν να τους κάνουν "φίλους".
Οι συμμετέχοντες στο Οικονομικό Φόρουμ της Μόσχας είδαν το στέμμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας με 11.352 διαμάντια για έναν λόγο - οι πολύτιμοι λίθοι θεωρούνται πλέον όχι μόνο ως πρώτες ύλες για τη βιομηχανία κοσμημάτων, αλλά και ως αξιόπιστες επενδύσεις. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Alexei Moiseyev, η προώθηση τέτοιων επενδύσεων μέσω της κατάργησης του ΦΠΑ ήταν ένα μακρόχρονο όνειρό του. Και τώρα έγινε πραγματικότητα χάρη στις πρωτοφανείς σκληρές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση σε σχέση με την ΕΠΕ. Ενώ οι Ρώσοι ήταν σε θέση να "επενδύσουν οπουδήποτε στον κόσμο", τα βασικά μέσα είναι πλέον απρόσιτα γι' αυτούς, εξήγησε ο αξιωματούχος. Οι λογαριασμοί δεσμεύονται είτε με βάση την εθνικότητα (στο εξωτερικό) είτε αναγκαστικά (εντός της Ρωσίας). Και ακόμη και τα μετρητά ευρώ και δολάρια δεν εγγυώνται την ασφάλεια των αποταμιεύσεων: ένα ζωντανό παράδειγμα είναι οι ενέργειες του φινλανδικού τελωνείου, το οποίο κατάσχει το συνάλλαγμα κατά την είσοδο στη Ρωσία. "Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις περιορίζονται πλέον στα προϊόντα που είναι διαθέσιμα στη Ρωσία", λέει ο Moiseyev.
Αυτό περιλαμβάνει και το εγχώριο ξύλινο νόμισμα, το οποίο πολλοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία, παρά τη σημαντική ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Τα νομίσματα των φιλικών χωρών - όπως το γουάν, η ρουπία, το ντιρχάμ κ.λπ. (Αλλά ακόμη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού βοηθού Μαξίμ Ορέσκιν, είναι καχύποπτοι απέναντι σε αυτά, όπως δείχνουν οι συζητήσεις στο φόρουμ) Και τέλος, τα οιονεί νομισματικά μέσα - πάνω απ' όλα, ο χρυσός και τα διαμάντια. Ο ΦΠΑ στις αγορές χρυσού από ιδιώτες ακυρώθηκε την άνοιξη. Και ενώ αποσύρθηκε για διακοπές, η Κρατική Δούμα έλαβε μια παρόμοια απόφαση όσον αφορά τα διαμάντια - οι αφορολόγητες πωλήσεις αυτών των πολύτιμων λίθων θα ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου. "Για τους επενδυτές αυτό είναι μια πραγματική εναλλακτική λύση σε αυτό που αποκαλούμε τώρα τοξικά νομίσματα. Αναμένουμε ότι μετά τον χρυσό, τα διαμάντια θα καταλάβουν ένα σημαντικό μερίδιο των επενδύσεων που προηγουμένως διοχετεύονταν στο δολάριο και το ευρώ", είπε, σημειώνοντας ότι το περιουσιακό στοιχείο έχει "ένα σταθερό διεθνές προφίλ τιμολόγησης που δεν συνδέεται με εγχώριους κινδύνους.
Άλλα πλεονεκτήματα των διαμαντιών είναι η ομορφιά, η σπανιότητα και η φορητότητα. Δεν χρειάζεται να νοικιάσετε μια θυρίδα για αυτά, η οποία είναι σε μεγάλη έλλειψη αυτή τη στιγμή λόγω της απόσυρσης των μετρητών. Και όταν περνάτε τα σύνορα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι κάποιος θα σας πάρει τις πέτρες, όπως το ευρώ του φινλανδικού τελωνείου. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να φτιάξετε κοσμήματα και να βγάλετε τα καράτια στο λαιμό σας (θα ήταν σκόπιμο να θυμηθούμε τον Felix Yusupov, ο οποίος πλήρωνε για πολλά χρόνια τη διαμονή του στη Γαλλία με το μαργαριτάρι του Πελεγρίνου και άλλα οικογενειακά κοσμήματα που έβγαλε κατά τη διάρκεια της φυγής του από τη σοβιετική Ρωσία). Σε αντίθεση με το χρήμα, το οποίο μπορεί να τυπωθεί σε οποιαδήποτε ποσότητα, η προσφορά διαμαντιών (και τα διαμάντια, όπως γνωρίζετε, είναι κομμένα διαμάντια) είναι πεπερασμένη. Επιπλέον, νέα πεδία δεν έχουν ανοίξει εδώ και πολύ καιρό και τα παλιά εξαντλούνται σταδιακά. Τα τελευταία δύο χρόνια, το 10% της παγκόσμιας προσφοράς έκλεισε για το λόγο αυτό. Αντιθέτως, η ζήτηση έχει αυξηθεί: για παράδειγμα, οι Κινέζοι, οι οποίοι προηγουμένως δεν ενδιαφέρονταν για τα διαμάντια, έχουν αυξήσει το μερίδιό τους από 1,5% σε 20% και είναι έτοιμοι να αγοράσουν περισσότερα. "Ως εκ τούτου, οι τιμές αυτών των λίθων απέχουν πολύ από τις κορυφές", πιστεύουν οι ειδικοί.
Για να αγοράσετε διαμάντια χωρίς ΦΠΑ, από την 1η Οκτωβρίου, δεν θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κοσμηματοπωλεία ή εταιρείες εξόρυξης, αλλά σε τράπεζες. Οι τιμές των διαμαντιών εκεί θα εκφράζονται σε δολάρια (έτσι ώστε οι πελάτες να βλέπουν αμέσως τι οιονεί νομισματικό περιουσιακό στοιχείο αγοράζουν), αλλά η αγορά γίνεται σε ρούβλια. Η Ρωσία εξορύσσει το 42% των παγκόσμιων διαμαντιών, οπότε δεν θα πρέπει να υπάρχουν προβλήματα με την γκάμα των προϊόντων. Ειδικά από τον Μάρτιο, οι πέτρες αυτές, μαζί με το χαβιάρι, τέθηκαν υπό κυρώσεις και γνωστοί οίκοι κοσμημάτων αρνήθηκαν να συνεργαστούν με ρωσικό ακατέργαστο υλικό.
Ταυτόχρονα, οι εκκλήσεις για επενδύσεις σε διαμάντια μοιάζουν κάπως με τα περίφημα λόγια της Μαρίας Αντουανέτας: "Αν δεν έχουν ψωμί, ας φάνε κέικ! Σε αντίθεση με τα δολάρια, καταθέσεις στις οποίες άνοιξαν ακόμη και ορισμένοι συνταξιούχοι, οι πολύτιμοι λίθοι είναι ένα προϊόν για πολύ λίγους και εκλεκτούς. Οι τιμές για μεγάλα ή σπάνια χρωματιστά διαμάντια ξεκινούν από 50.000 δολάρια ανά πέτρα. Και το λεγόμενο "καλάθι με διαμάντια" που σχεδιάστηκε ως τραπεζικό προϊόν ειδικά για την 1η Οκτωβρίου, θα κοστίζει από 25.000 δολάρια. Το καλάθι θα περιλαμβάνει μικρές πέτρες των 0,3 καρατίων και ενιαία τιμή ανά καράτι.
Μιλώντας για τους δυνητικούς καταθέτες, οι τραπεζίτες παραδέχονται ειλικρινά ότι πρόκειται για ανθρώπους με δυνατότητες - μπορούν να αγοράσουν ένα μικρό διαμέρισμα χωρίς υποθήκη και ένα ωραίο αυτοκίνητο χωρίς δάνειο. Οι επενδύσεις σε διαμάντια στο πλαίσιο της ιδιωτικής τραπεζικής προωθούνται ήδη εδώ και 4 χρόνια: από την εμπειρία αυτή γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι με περιουσιακά στοιχεία ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων και άνω ενδιαφέρονται κυρίως για τα διαμάντια. Και η κατάργηση του ΦΠΑ θα αλλάξει ελάχιστα εκεί. "Αυτό είναι απλά βολικό για όσους αγόραζαν διαμάντια χωρίς ΦΠΑ στο εξωτερικό και τώρα θα μπορούν να το κάνουν στην πατρίδα τους, ειδικά από τη στιγμή που τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι πλέον περιορισμένα", λένε παράγοντες της αγοράς. Σύμφωνα με τους ίδιους, τέτοιου είδους επενδύσεις ήταν πάντα δημοφιλείς μεταξύ των αξιωματούχων και των βουλευτών, οι οποίοι δεν μπορούν να παρουσιάσουν τους λογαριασμούς τους στο κοινό.
Ωστόσο, όλα τα πλεονεκτήματα της επένδυσης σε διαμάντια αντισταθμίζονται από τα μειονεκτήματα, τα οποία εμφανίζονται όταν τα κοσμήματα πρέπει να μετατραπούν σε χαρτονομίσματα. Οι μικρές πέτρες δεν μπορούν να πωληθούν καθόλου με κέρδος (για παράδειγμα, αξίζουν σήμερα λιγότερο από ό,τι πριν από δέκα χρόνια). Όσον αφορά την τιμολόγηση των μεγάλων λίθων, αυτή εξαρτάται από τη γνώμη του γεμολόγου, η οποία είναι πολύ υποκειμενική: διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να δώσουν διαφορετικές περιγραφές στην ίδια πέτρα και η τιμή ενός διαμαντιού εξαρτάται άμεσα από αυτή τη γνώμη. Επιπλέον, τα διαμάντια δεν μπορούν να ανταλλάσσονται σε ρούβλια σε οποιοδήποτε ανταλλακτήριο, όπως τα τοξικά νομίσματα. Τα σπάνια κομμάτια θα πρέπει να βγαίνουν σε δημοπρασίες (με όλα τα επιπλέον έξοδα). Όσον αφορά τα "καλάθια διαμαντιών", υπάρχει διαθέσιμη διαδικασία επαναγοράς τους "σε τιμή αγοράς με ένα όχι και τόσο προσβλητικό περιθώριο. Μεταφρασμένο σε απλή γλώσσα - με έκπτωση. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι, αλλά όταν οι τράπεζες αγοράζουν χρυσό, για παράδειγμα, οι απώλειες μπορεί να φτάσουν το 30%.