Κόσμος

Ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στην παγκόσμια αγορά καθώς οι δυτικές κυρώσεις αποτυγχάνουν

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους έχουν εξαπολύσει ένα μπαράζ οικονομικών κυρώσεων για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Ένα κρίσιμο στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι ο περιορισμός των ρωσικών εξαγωγών αγαθών, όπως το αργό πετρέλαιο σε διαμάντια, ώστε να προκληθεί ο μέγιστος οικονομικός πόνος στη Μόσχα. Αν και η στρατηγική έχει αποτύχει καθώς τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο εκτοξεύονται, το εμπόριο διαμαντιών είναι η τελευταία εξαγωγή που αναβίωσε κοντά στα προπολεμικά επίπεδα.

Το Bloomberg ανέφερε ότι ο ρωσικός εξορυκτικός γίγαντας Alrosa PJSC ανέβασε τις εξαγωγές διαμαντιών του κοντά στα επίπεδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι αναγνώστες μπορεί να θυμούνται ότι η βιομηχανία διαμαντιών αξίας +80 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιήλθε σε χάος νωρίτερα φέτος, όταν το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έπληξε την Alrosa με κυρώσεις, μειώνοντας το 30% των προμηθειών ακατέργαστων λίθων παγκοσμίως.

Η Alrosa είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης διαμαντιών στον κόσμο, υπεύθυνη για το 90% της παραγωγής ακατέργαστων λίθων της Ρωσίας. Οι κυρώσεις που επέβαλε η OFAC στην εταιρεία εξόρυξης είχαν ως αποτέλεσμα όλοι οι πελάτες της και άλλοι αντισυμβαλλόμενοι να σταματήσουν αμέσως τις συναλλαγές στις αρχές Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Μέχρι τα τέλη Απριλίου, σημειώσαμε ότι οι ρωσικές προμήθειες ακατέργαστων λίθων είχαν σταματήσει να ρέουν στο Σουράτ της Ινδίας, τη Μέκκα της κοπής και της στίλβωσης διαμαντιών. Επισημάναμε ότι οι έμποροι και οι κατασκευαστές αναζητούσαν λύσεις λόγω των κυρώσεων της OFAC που διέκοπταν τις πληρωμές μέσω ινδικών τραπεζών προς την Alrosa.

Προχωρήστε λοιπόν στα τέλη Αυγούστου και η Alrosa επέστρεψε, πουλώντας διαμάντια αξίας άνω των 250 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα, που είναι περίπου 50 έως 100 εκατομμύρια δολάρια κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα. Φαίνεται ότι οι ινδικές τράπεζες έχουν βρει τρόπους να παρακάμπτουν τις κυρώσεις της OFAC και είναι "πιο άνετες με τον τρόπο διευκόλυνσης των συναλλαγών σε νομίσματα εκτός των δολαρίων ΗΠΑ", αναφέρει το Bloomberg.

"Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιεσδήποτε πωλήσεις έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις ή τους νόμους. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια ευρεία ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις της εμπορίας ρωσικών προϊόντων", σημείωσε το Bloomberg.

Η επιστροφή ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς διαμαντιών στον κόσμο είναι ένα ακόμη σημάδι ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποτυγχάνουν. Έξι μήνες μετά την εισβολή, η οικονομία της Ρωσίας δεν έχει ακόμη κάνει βουτιά και δεν έχει καταρρεύσει, αν και οι κυρώσεις γύρισαν εντελώς μπούμερανγκ στην Ευρώπη εν μέσω ενεργειακού υπερπληθωρισμού και αυξανόμενων κινδύνων ύφεσης.

Το μεγαλύτερο συμπέρασμα είναι ότι η Ρωσία και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκουν λύσεις για τον δυτικό οικονομικό αποκλεισμό, γεγονός που δείχνει ότι η εποχή της μονοπολικής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων της Αμερικής πλησιάζει στο τέλος της.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Θα έρθουν νύχτα, θα την κάνουμε μέρα: Δοκιμάστηκαν στη Ρόδο οι αναβαθμισμένες ρουκέτες RM70-Παρθενική εμφάνιση του μετασκευασμένου M1117 (Βίντεο)

“Πήρε Φωτιά” η Κατταβιά από την “ΚΟΛΟΣΣΟΣ” του Στρατού- Παρθενική εμφάνιση του μετασκευασμένου Τροχοφόρου...