Οικονομία

Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Εν μέσω έντονων και αντίρροπων δυνάμεων βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να κινηθεί προς τα επίπεδα των 890 μονάδων, με στηρίγματα από την τραπεζική άνοδο, η διόρθωση του FTSE 25 μετά από οκτώ ημέρες ανόδου βάζει στοπ στην προσπάθειά του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,04% στις 882,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 4,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.116,99 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,05% στις 543,35 μονάδες.

Αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου

Αν και η έναρξη της συνεδρίασης δημιούργησε σημαντικές προσδοκίες στην αγορά για επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων, η διόρθωση στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, μετά μάλιστα από οκτώ ημέρες ανόδου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον Γενικό Δείκτη να διαπεράσει την αντίσταση των 885 μονάδων.

Ωστόσο, αυτό που η αγορά δείχνει είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς δόθηκε λύση στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου και του κινδύνου ενεργοποίησής του σε περίπτωση ενδεχόμενων ζημιών τα επόμενα χρόνια. Όπως εξηγεί το Capital.gr, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή, βγαίνει πλέον από το τραπέζι ο κίνδυνος ενεργοποίησης του DTC και δίνεται στις τράπεζες η δυνατότητα να προχωρήσουν στην ολική εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απομείωσης των εποπτικών τους κεφαλαίων και της καταγραφής ζημιών, η οποία θα οδηγούσε σε ενεργοποίηση των διατάξεων του αναβαλλόμενου φόρου και αναγκαστική είσοδο του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κίνδυνος ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου -ο οποίος πλέον αίρεται-, αποτελούσε “αγκάθι” για την προσέλκυση επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες. Έτσι, υποστηρίζεται η επίτευξη των στόχων των τραπεζών για την αντιμετώπιση του εναπομείναντος αποθέματος ΜΕΔ μέσω του “Ηρακλή ΙΙ” και κλείνει οριστικά η συζήτηση και η αβεβαιότητα για το εάν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετες λύσεις για να επιτύχουν την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Titan, ο ΟΠΑΠ, η Aegean, η Βιοχάλκο και ο Ελλάκτωρ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, συγκρατώντας τον γενικό δείκτη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, η Εθνική σημειώνει κέρδη 4,13%, με τη Eurobank να είναι στο +2,94% και την Πειραιώς στο +1,37%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha Bank, Jumbo και Λάμδα, με τον Σαράντη να μην έχει μεταβολή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ