Οικονομία

Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού-Η στάση της Ελλάδας

Για σχεδόν μια δεκαετία, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες ήταν άπληστοι αγοραστές χρυσού. Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το 2018 αυξήθηκαν κατά 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν πλέον 366 τόνους. Αυτές οι αγορές χρυσού είναι οι μεγαλύτερες από το 1971, όταν επί προέδρου πρόεδρος Nixon έπαψε να ισχύει η ισοτιμία μεταξύ δολαρίου ΗΠΑ και χρυσού, γεγονός που οδήγησε γρήγορα στην υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ.

Γεγονός είναι πάντως πως δεν έχει ακολουθήσει αυτή την τάση κάθε κεντρική τράπεζα. Η Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας οικονομικής κατάρρευσης, πώλησε 25 τόνους χρυσού το 2018 σε μια προσπάθεια να εξοφλήσει τα χρέη της. Αλλά η Βενεζουέλα είναι μια εξαίρεση. Άλλες κεντρικές τράπεζες είναι πρόθυμες να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό ως αντιστάθμισμα της οικονομικής αβεβαιότητας. Η κατοχή του χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες είναι σε ανώτερο επίπεδο 50ετίας, καθώς οι παγκόσμιες αγορές έχουν αυξηθεί κατά 75% το προηγούμενο έτος.

1. Ηνωμένες Πολιτείες
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διαθέτει τη μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα, 8133,5 τόνους. Αυτό είναι το 75,2% των συναλλαγματικών διαθεσίμων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν έχει συμμετάσχει ενεργά στην αγορά χρυσού όπως άλλες χώρες σε μια προσπάθεια να σώσει το δολάριο από την υποτίμηση.

2. Γερμανία
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ήταν απασχολημένη με τον επαναπατρισμό 674 τόνων χρυσού από τη Banque de France και την Federal Reserve Bank. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο ρωσικός έλεγχος στην Ανατολική Γερμανία οδήγησε τη Γερμανία να αποθηκεύσει το χρυσό της σε άλλες χώρες. Τώρα, η Deutsche Bundesbank "επαναπατρίζει" το χρυσό της. Η κίνηση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Η Γερμανία κατέχει σήμερα 3 370 τόνους χρυσού, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της.

3. Ιταλία
Η Ιταλία σχεδιάζει να κρατήσει τους 2,451,8 τόνους χρυσού. Η Τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε ότι θεωρεί ότι ο χρυσός είναι μια ασφαλής επένδυση σε περιόδους οικονομικής αναταραχής και μια εγγύηση έναντι της αστάθειας του αμερικανικού δολαρίου. Ο χρυσός αντιπροσωπεύει το 67,9% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ιταλίας.

4. Γαλλία
Η Γαλλία σταμάτησε σταδιακά να πωλεί τα αποθέματα χρυσού της σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τους 2.436,0 τόνους χρυσού που έχει αυτή τη στιγμή. Αυτό αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας.

5. Ρωσία
Η ρωσική κεντρική τράπεζα ήταν δραστήρια σε σχέση με το χρυσό για έξι χρόνια. Το 2017, ξεπέρασε την Κίνα για να γίνει ο πέμπτος μεγαλύτερος κάτοχος αποθεμάτων χρυσού. Πολλά από αυτά οφείλονται στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Πριν από δύο χρόνια, η Ρωσία αγόρασε 224 τόνους χρυσού και πώλησε πολλά από τα χρέη της στο Ταμείο των ΗΠΑ. Αυτή η κίνηση θεωρείται αμυντική προσπάθεια να αποδυναμώσει το δολάριο ΗΠΑ ως το κορυφαίο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Επί του παρόντος, η Ρωσία κατέχει 2,119,2 τόνους χρυσού σε αποθεματικά. Η ρωσική κεντρική τράπεζα είναι ηγέτης στην αγορά χρυσού στις προσπάθειές της να υποτιμήσει το δολάριο.

Δεδομένου ότι οι Η.Π.Α. έθεσαν οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής "αρκούδας", η κεντρική της τράπεζα έχει συσσωρεύσει χρυσό ως ένα δίχτυ ασφαλείας έναντι του παγώματος των περιουσιακών της στοιχείων. Το 2018, αγόρασε 8,8 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού.

6. Κίνα
Η Κίνα σήμερα κατέχει 1.864,3 τόνους χρυσού σε απόθεμα, ένα χαμηλό ποσό μεταξύ των κορυφαίων χωρών που κατέχουν χρυσό, αλλά υπάρχουν πολλές αναφορές ότι η χώρα έχει "διπλά βιβλία". Ωστόσο η Κίνα επεκτείνει αργά τα αποθέματά της. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες κατέχουν πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο του χρυσού στον κόσμο, περίπου 33.800 τόνους. Ο χρυσός ήταν ένα κρίσιμο εργαλείο διαφοροποίησης, ένα αντιστάθμισμα ασφαλείας έναντι του πληθωρισμού ή ως εγγύηση για δάνεια.

Οι κεντρικές τράπεζες στην Αυστρία και στην Ελβετία ανέφεραν επίσης ότι θεωρούν το χρυσό βασικό αποθεματικό έναντι μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Η πολωνική κεντρική τράπεζα εξέφρασε την άποψη ότι τα αποθέματά τους χρυσού επιτρέπουν τη διαφοροποίηση και την μεγαλύτερη ανεξαρτησία και λιγότερη εξάρτηση από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα άλλων χωρών.

Η Σουηδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν εκφράσει τις ίδιες θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο χρυσός είναι ένα καταφύγιο ασφάλειας κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανατροπής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Καταπέλτης ο Στρατηγός Χουδελούδης! “Ο πόλεμος είναι πολύ κοντά”-“Η τουρκική απειλή αυξάνεται και έκλεισε Σχηματισμός στην πρώτη γραμμή (7η Ταξιαρχία), ενώ άνοιξε στην Κεντρική Μακεδονία”

“Ο πόλεμος είναι πολύ κοντά, έξω από την πόρτα μας και μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Θα πρέπει να είμαστε...