Ο Ρώσος θρησκειολόγος και διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου, Ρομάν Σιλάντιεφ, εκτίμησε ότι στη Ρωσία υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες σατανιστές, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, δεν πρόκειται για οργανωμένες δομές με μαζική βάση, καθώς τα περισσότερα σχήματα αποτελούνται από μικρές ομάδες έως και δέκα ατόμων ή από μεμονωμένα άτομα.
«Πρόκειται για ανθρώπους με μισανθρωπική στάση, γι’ αυτό και σπάνια συσπειρώνονται», δήλωσε ο Σιλάντιεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απαγόρευση που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας δεν περιορίζεται μόνο σε όσους δηλώνουν λάτρεις του Σατανά, αλλά επεκτείνεται και σε όσους λατρεύουν «θεότητες του σκότους».
Η σύνδεση με την Ουκρανία
Ο Σιλάντιεφ υποστήριξε ότι η απαγόρευση του Διεθνούς Σατανιστικού Κινήματος σχετίζεται άμεσα με τη στήριξή του στην Ουκρανία και την οικονομική ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Γι’ αυτόν τον λόγο, η Γενική Εισαγγελία χαρακτήρισε το 2024 ως «ανεπιθύμητη» τη σεκταριανή οργάνωση The Satanic Temple των ΗΠΑ», σημείωσε.
Κατηγορίες για τελετουργικούς φόνους και βεβήλωση νεκρών
Ο Σιλάντιεφ παρουσίασε και βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος σατανιστών, κάνοντας λόγο για περίπου 300 τελετουργικούς φόνους ανθρώπων από το 1993, καθώς και για μαζικές δολοφονίες ζώων — ιδίως γατών. Μεταξύ των εγκλημάτων που τους αποδίδονται περιλαμβάνονται ακόμη πράξεις κανιβαλισμού, βιασμοί, βεβηλώσεις τάφων και σωμάτων νεκρών, καθώς και προτροπές σε θρησκευτικό μίσος.
Παρά την απαγόρευση, ο Σιλάντιεφ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, παρότι η απαγόρευση περιλαμβάνει και σατανικά σύμβολα. Όπως ανέφερε, η συμβολή του σατανιστικού κινήματος στον πολιτισμό υπήρξε «ελάχιστη και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη», περιοριζόμενη κυρίως σε αφηγήσεις τρόμου στον κινηματογράφο.