Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Politico: Πώς ο Πούτιν προσπάθησε να καταλάβει τις υπηρεσίες κατασκοπείας της Αυστρίας- Επόμενος του στόχος η κυβέρνηση στη Βιέννη

Περισσότερα από έξι χρόνια μετά την επιδρομή της αυστριακής αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών BVT, προέκυψαν νέα στοιχεία ότι το περιστατικό ήταν μέρος μιας επιχείρησης απαξίωσης των υπηρεσιών κατασκοπείας της Αυστρίας με στόχο την ανοικοδόμηση ολόκληρου του συστήματος με μια νέα ηγεσία υπό την επιρροή του Κρεμλίνου, αναφέρει το Politico .

Το πραξικόπημα ξεκίνησε με τον ήχο ενός κουδουνιού.. Λίγο μετά τις 8 το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου 2018, ο αρχηγός της Αυστριακής αστυνομίας Βόλφγκανγκ Πράισλερ πάτησε το κουμπί ενδοεπικοινωνίας στα κεντρικά γραφεία της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας και παρουσίασε την έκθεσή του στην κάμερα ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέσα σε λίγα λεπτά, δεκάδες συνάδελφοί του, οπλισμένοι με πιστόλια Glock και έναν κριό, ξεχύθηκαν σε όλο το κτίριο με αλεξίσφαιρα γιλέκα, αρπάζοντας απόρρητα έγγραφα από τα γραφεία και εμπιστευτικές πληροφορίες που ήταν αποθηκευμένες σε διακομιστές πρακτορείων.

Η επιδρομή - η οποία έβαλε την αστυνομία εναντίον της υπηρεσίας κατασκοπείας, γνωστής με τα αρχικά της BVT - πυροδότησε ένα θυελλώδες σκάνδαλο που κατέστρεψε τη φήμη της Αυστρίας στον κόσμο των πληροφοριών και οδήγησε στο κλείσιμο της υπηρεσίας. Τα πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την ημέρα του Φεβρουαρίου του 2018 εμφανίστηκαν εξι χρόνια αργότερα.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών είπαν στο Politico ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία ότι η επιδρομή που έγινε μπορεί να ήταν μέρος μιας επιχείρησης για την απαξίωση των κατασκοπευτικών υπηρεσιών της Αυστρίας με στόχο την ανοικοδόμηση ολόκληρου του συστήματος με μια νέα ηγεσία που θα ελεγχόταν από το Κρεμλίνο.

Το κρίσιμο πρόσωπο στην όλη επιχείρηση ήταν το ίδιο το κόμμα που ήταν μέρος του τότε κυβερνώντος συνασπισμού, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ).

Το ακροδεξιό φιλορωσικό κόμμα είναι πλέον το πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα. Αυστριακοί εισαγγελείς αποκάλυψαν τον περασμένο μήνα ότι οι ύποπτοι ήταν στην πραγματικότητα Ρώσοι πράκτορες υπό τις διαταγές του Jan Marsalek, ενός πρώην στελέχους της Wirecard που οι αρχές λένε ότι εργάζεται για την GRU, την ξένη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας.

Η εταιρεία έχει πλέον χρεοκοπήσει και ο Marsalek  πιθανότατα κατάφερε να διαφύγει στη Ρωσία.

Το σκάνδαλο Ίμπιζα

 

Η ιδέα της συνωμοσίας υπό την ηγεσία της Μόσχας είναι μια αποκάλυψη «βόμβα» για διάφορους λόγους. Πρώτον γιατί φαίνεται ότι η Ρωσία σχεδόν πέτυχε τον στόχο της. Αν δεν υπήρχε το λεγόμενο σκάνδαλο της Ίμπιζα το 2019, στο οποίο ο τότε ηγέτης του FPÖ πιάστηκε στην κάμερα να προσπαθεί να ασκήσει πολιτική επιρροή σε μια γυναίκα που πίστευε ότι ήταν ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη, τίποτα δεν θα εμπόδιζε το σχέδιο που είχαν στήσει οι Ρώσοι.

Το βίντεο με κρυφή κάμερα που δημοσιοποίησαν οι ηλεκτρονικές σελίδες εφημερίδων έδειχνε τον πρώην αντι-καγκελάριο και ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθέρων, Χάινζ Κρίστιαν Στράχε, να υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017.

Το αντάλλαγμα θα ήταν η προεκλογική οικονομική στήριξή της στο κόμμα του.

Αντίθετα, η υπόθεση Ibiza οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης και ώθησε το FPÖ στην αντιπολίτευση, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Ακόμα πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι ο υπεύθυνος για την επιδρομή του BVT, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Herbert Kickl, είναι τώρα επικεφαλής του FPÖ, που σημαίνει ότι είναι ο κορυφαίος υποψήφιος για τη θέση του καγκελαρίου της Αυστρίας μετά τις εκλογές φέτος.

Αν και έμπειροι πολιτικοί αναλυτές επιμένουν ότι η Αυστρία δεν θα γίνει ρωσικό υποτελές κράτος, μια καγκελαρία υπό τον Kickl θα ήταν ακριβώς αυτό που θα ήθελε ο Βλαντιμίρ Πούτιν γιατί θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα, όπως πέτυχε στην περίπτωση της Ουγγαρίας και της Σερβίας.

«Ο Πούτιν θα ήταν φυσικά ευχαριστημένος  με την ασάφεια σχετικά με τη θέση της Αυστρίας για την Ουκρανία και την ΕΕ που θα έφερνε ο Kickl», δήλωσε ο Κρίστιαν Ράινερ, ένας έμπειρος Αυστριακός δημοσιογράφος και αναλυτής.

«Ο κίνδυνος για την Αυστρία είναι ότι θα απομονωθεί πλήρως». Εάν η Μόσχα έχει πράγματι προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο της υπηρεσίας κατασκοπείας της Αυστρίας, όπως ισχυρίζονται δυτικοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, είναι σαφές ότι οι Ρώσοι δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτή τη χώρα και είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν πολλούς πόρους για να επηρεάσουν τις πολιτικές της.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του Κρεμλίνου, ο Kickl και το FPÖ έδειξαν στη χειρότερη περίπτωση ότι είναι πρόθυμοι συνεργάτες στις προσπάθειες της Ρωσίας να διεισδύσει όσο το δυνατόν βαθύτερα στην Ευρώπη και στην καλύτερη περίπτωση ότι είναι οι «χρήσιμοι ηλίθιοι».

Αν και ο Kickl δεν ήταν τόσο φιλορώσος όσο ορισμένοι από τους συναδέλφους του, εντούτοις αντιτάχθηκε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας και επέκρινε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Με τον Kickl στο τιμόνι της χώρας είναι εύκολο να προβλεφθεί ότι η Βιέννη θα επιδιώξει να θέσει τα θεμέλια για ολοένα στενότερες οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα.

Με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία να κλίνουν ήδη προς τη Μόσχα, η είσοδος της Αυστρίας στη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου θα δημιουργούσε ένα μπλοκ φιλικών προς τον Πούτιν χωρών που εκτείνεται από τα Καρπάθια έως τις Ανατολικές Άλπεις, θέτοντας μια θεμελιώδη πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
 

 

 

 



 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ