Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Μακελειό στη Μόσχα: Ποιος το έκανε; - O Πούτιν απειλεί και επιμένει να «φωτογραφίζει» την Ουκρανία - "Άχρηστο" τον χαρακτηρίζει ο Ζελένσκι (Βίντεο)

Η τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της 22ας Μαρτίου στον συναυλιακό χώρο στο προάστιο της Μόσχας ήταν η πλέον πολύνεκρη των τελευταίων χρόνων. Με 133 νεκρούς επισήμως (143 νεκρούς δίνουν οι πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ), το μέγεθος της τραγωδίας ξεπερνά εκείνο του Μπατακλάν και του Παρισιού, όταν το ISIS είχε πραγματοποιήσει πολλαπλές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Από την πρώτη στιγμή που ένοπλοι άνοιξαν πυρ στον συναυλιακό χώρο, λόγω της χωρητικότητάς του - μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 9.000 κόσμου - θεωρήθηκε σχεδόν βέβαιο ότι αριθμός των νεκρών θα ήταν τρομακτικά υψηλός. 

Λόγω των εκρήξεων που σημειώθηκαν και της πυρκαγιάς οι καταστροφές στο κτήριο ήταν ανυπολόγιστες με την οροφή του κέντρου πολιτισμού να βρίσκεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά υπό κατάρρευση

Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει την τεράστια καταστροφή που υπέστη το Crocus City Hall στη Μόσχα μετά το μακελειό, καθώς οι δράστες έβαλαν φωτιά.

Oι τέσσερις άνδρες που συνελήφθησαν ως οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης είναι όλοι τους ξένοι πολίτες, δήλωσε με σαφήνεια ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

Οι τέσσερις άνδρες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι είχαν σχεδιάσει να διαφύγουν στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί μία πιθανή σύνδεσή τους με το Κίεβο, λόγω του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες για δύο νεκρούς δράστες με καταγωγή από το Τατζικιστάν

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για δύο νεκρούς δράστες, μετά την ανάληψη ευθύνης και τις ανακοινώσεις για την προέλευση των τρομοκρατών.

Τουλάχιστον δύο δράστες της επίθεσης στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall σκοτώθηκαν, μεταδίδει η ρωσική υπηρεσία ειδήσεων του BBC.Επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει την επιχείρηση έρευνας δήλωσε ότι ο ένας επιτιθέμενος σκοτώθηκε στην αίθουσα συναυλιών, ενώ ο άλλος σκοτώθηκε στην περιοχή Μπριάνσκ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν ένα λευκό αυτοκίνητο στο Μπριάνσκ, 210 μίλια νοτιοδυτικά της Μόσχας, και ανέκριναν υπόπτους, μετέδωσαν νωρίτερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το BBC ανέφερε ότι ένας από τους νεκρούς ήταν 30χρονος υπήκοος του Τατζικιστάν, ο οποίος υπερέβη τη ρωσική περίοδο παραμονής, 90 ημερών το 2018, και διατάχθηκε από δικαστήριο να προβεί σε «ελεγχόμενη έξοδο» από τη Ρωσία.Ο άλλος άνδρας ήταν επίσης πολίτης του Τατζικιστάν, ηλικίας 25 ετών, ανέφερε ο δημοσιογράφος του BBC, επικαλούμενος και τα διαβατήρια.

Ο Πούτιν βλέπει Κίεβο πίσω από την επίθεση

Από την πρώτη στιγμή, η ρωσική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί υπεύθυνη για την τρομοκρατική επίθεση την Ουκρανία, ή έστω ότι σχετίζεται με κάποιον τρόπο με την πολυαίμακτη επιχείρηση των τεσσάρων συλληφθέντων. Την πληροφορία ότι οι τρομοκράτες συνελήφθησαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου είχαν «σχεδιάσει παράθυρο διαφυγής», την επιβεβαιώνει κάθε πηγή στη Ρωσία και τη στηρίζει σθεναρά και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Ρώστος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε την 24η Μαρτίου ημέρα εθνικού πένθους και καταδίκασε τη σφαγή, ως «βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια».

Ο Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα πληρώματα ασθενοφόρων, τους πυροσβέστες και τους διασώστες «που έκαναν τα πάντα για να σώσουν τις ζωές των ανθρώπων» και αναφερόμενος στους δράστες, τόνισε πως «κινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου τους είχε ετοιμαστεί ένα "παράθυρο" υποδοχής», προσθέτοντας πως «οι εγκληματίες βγήκαν για να σκοτώσουν εν ψυχρώ, να πυροβολήσουν Ρώσους εξ επαφής, όπως ακριβώς έκαναν κάποτε οι Ναζί. Όλοι οι δράστες, οι οργανωτές και οι εκτελεστές της τρομοκρατικής επίθεσης θα υποστούν δίκαιη τιμωρία»επανέλαβε προηγούμενες υποδείξεις των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας ότι οι δράστες προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία.

Άχρηστο χαρακτηρίζει ο Ζελένσκι τον Πούτιν

Το Κίεβο απέρριψε τον ισχυρισμό ότι συμμετείχε με κάποιο τρόπο στην επίθεση ως "παράλογο".

«Το να υποδηλώνει κανείς ότι οι ύποπτοι κατευθύνονταν προς την Ουκρανία, θα υπονοούσε ότι ήταν ηλίθιοι ή αυτοκτονικοί», δήλωσε στο BBC ο Αντρί Γιουσόφ, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής διεύθυνσης πληροφοριών.

«Αντί να ασχοληθεί με τους πολίτες της Ρωσίας, παρέμεινε σιωπηλός για να σκεφτεί πώς να φορτώσει την επίθεση στην Ουκρανία» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος 

Στις δηλώσεις του, ο Ζελένσκι καταδικάζει την αντίδραση του Πούτιν όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης. Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε, ακόμη, για προβλέψιμη κίνηση από πλευράς του Ρώσου ομολόγου του και τον κατηγόρησε δε για περίεργη σιωπή. 


«Οι χιλιάδες Ρώσοι που πεθαίνουν στο ουκρανικό έδαφος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για να σταματήσουν τους τρομοκράτες στο εσωτερικό σας», ήταν το μήνυμα Ζελένσκι με το οποίο άφησε σαφή αιχμή για τον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν.

«Οι Ρώσοι οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες από τους τρομοκράτες τους εδώ, στο ουκρανικό έδαφος» πρόσθεσε ο Ζελένσκι. «Πολεμούν εναντίον μας και δεν τους ενδιαφέρει τι συμβαίνει μέσα στη χώρα τους. Αυτός ο άχρηστος Πούτιν, αντί να ασχοληθεί με τους πολίτες της Ρωσίας, απευθυνόμενος σε αυτούς, παρέμεινε σιωπηλός για μια μέρα - σκεπτόμενος πώς να φορτώσει την επίθεση στην Ουκρανία. Όλα είναι απολύτως προβλέψιμα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι.

Το Ισλαμικό Κράτος λέει ότι δικοί του «μαχητές» είναι οι δολοφόνοι

Την ίδια στιγμή, ο ISIS έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τεσσάρων ανδρών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιμένοντας ότι πρόκειται για «μαχητές» του που έκαναν τη σφαγή στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι «επέστρεψαν ασφαλείς στη βάση τους».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εμπλοκή της Ρωσίας στον παγκόσμιο αγώνα κατά της ISIS την καθιστά βασικό στόχο

Ο Murat Aslan, στρατιωτικός αναλυτής και πρώην συνταγματάρχης του τουρκικού στρατού, μιλώντας στο Al Jazeera δήλωσε ότι η ΙSIS-K στο Αφγανιστάν είναι γνωστή για τη «ριζοσπαστική και σκληρή μεθοδολογία» της.

«Νομίζω ότι η ιδεολογία τους τους εμπνέει όσον αφορά την επιλογή των στόχων. Πρώτα απ’ όλα, η Ρωσία βρίσκεται στη Συρία και μάχεται κατά του Daesh [ISIL] όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι βλέπουν τέτοιες χώρες ως εχθρικές», δήλωσε ο Aslan στο Al Jazeera.

«Βρίσκονται τώρα στη Μόσχα. Προηγουμένως ήταν στο Ιράν και θα δούμε πολύ περισσότερες επιθέσεις, ίσως και σε άλλες πρωτεύουσες», πρόσθεσε.

Αν και τα μέλη της στο Αφγανιστάν λέγεται ότι έχουν μειωθεί από το 2018, οι μαχητές της εξακολουθούν να αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την εξουσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αναλυτές του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, αναφέρουν ότι «η ρωσική εξωτερική πολιτική ήταν μια μεγάλη κόκκινη σημαία για την ISIS [ISIL]. Η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν, οι ρωσικές ενέργειες στην Τσετσενία, οι στενές σχέσεις της Μόσχας με τις κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράν, και κυρίως οι στρατιωτικές εκστρατείες που έχει διεξάγει η Ρωσία κατά των μαχητών του ISIS στη Συρία και – μέσω μισθοφόρων της Wagner – σε μέρη της Αφρικής».

Όλα αυτά δείχνουν ότι η Μόσχα έχει γίνει το επίκεντρο του «εκτεταμένου πολέμου προπαγάνδας της ISIS», δήλωσε η Amira Jadoon, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Clemson στη Νότια Καρολίνα και συγγραφέας του βιβλίου, “The Islamic State in Afghanistan and Pakistan: Στρατηγικές συμμαχίες και αντιπαλότητες”.

«Η εμπλοκή της Ρωσίας στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ISIS και των θυγατρικών του, ιδίως μέσω των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στη Συρία και των προσπαθειών της να δημιουργήσει δεσμούς με τους Αφγανούς Ταλιμπάν – τον αντίπαλο του ISIS-K – κάνει τη Ρωσία ως βασικό αντίπαλο για την ISIS/ISIS-K», δήλωσε η Jadoon στο Al Jazeera.

«Η ISIS-K έχει κολλήσει στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, επικρίνοντας συχνά τον Πούτιν στην προπαγάνδα του», δήλωσε ο Colin Clarke του Soufan Center, ερευνητικής ομάδας με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ο Michael Kugelman του Wilson Center με έδρα την Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η ISIS-K «βλέπει τη Ρωσία ως συνένοχη σε δραστηριότητες που καταπιέζουν τακτικά τους μουσουλμάνους».

Πρόσθεσε ότι η οργάνωση μετρά επίσης ως μέλη έναν αριθμό μαχητών της Κεντρικής Ασίας με τα δικά τους παράπονα κατά της Μόσχας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ