Βλαντιμίρ Πούτιν
Ρωσία

Το Ανακοίνωσε Δημόσια! Ο Πούτιν ξανά υποψήφιος πρόεδρος της Ρωσίας-Θέλει να πάρει όλο το Ντονμπάς στην επόμενη 6ετία;

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του πρακτορείου Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν -χωρίς να κοιτάει καν στην κάμερα της τηλεόρασης- ανακοίνωσε πως στόχος του είναι να παραμείνει στο Κρεμλίνο για τουλάχιστον άλλα 6 έτη ακόμη ως επικεφαλής της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης του κόσμου.

Λίγο αφότου ο Πούτιν απένειμε τα μετάλλια «ο Ήρωας της Ρωσίας» σε στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία, ο αντισυνταγματάρχης Αρτιόμ Ζόγκα (Artyom Zhoga) που γεννήθηκε στην Ουκρανία την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης αλλά πολεμά στο πλευρό της Ρωσίας, πλησίασε τον Ρώσο πρόεδρο και του ζήτησε να ξανά θέσει υποψηφιότητα στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές.

«Είσαι ο πρόεδρός μας, είσαι η ομάδα μας. Η Ρωσία σε χρειάζεται» του είπε ο Ζόγκα, με τον Πούτιν να τον ευχαριστεί για τα λόγια του.

«Δεν θα κρύψω πως είχα διαφορετικές σκέψεις ανά περιόδους, αλλά τώρα είναι ώρα να πάρω μία απόφαση. Θα θέσω υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου» δήλωσε ο Πούτιν.

Και άλλα άτομα στο κοινό, όπως για παράδειγμα και μία μητέρα ενός πεσόντα στρατιώτη που τιμήθηκε με το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσίας» είπε στον 71χρονο Πούτιν ότι το έργο του πρέπει να συνεχιστεί.

Θέλει Όλο το Ντονμπάς ο Πούτιν

Σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές από το Κρεμλίνο, ο τρόπος με τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις ερχόμενες ρωσικές εκλογές ίσως υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει την Ρωσία τα επόμενα χρόνια, ειδικά αναφορικά με το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν οδεύει προς τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές ως ένας στρατιωτικός ηγέτης μίας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο» δήλωσε ο Σεργκέι Μαρκόφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου.

«Αυτό ακριβώς δείχνει η επιλογή του Πούτιν να ανακοινώσει στο συγκεκριμένο χώρο την απόφασή του, δηλαδή μετά από αιτήματα ηρώων πολέμου της Ρωσίας και ηρώων πολέμου των μαχών στο Ντονμπάς» πρόσθεσε ο ειδικός.

Ο Μαρκόφ είπε πως το γεγονός ότι ο Πούτιν συμφώνησε στο αίτημα του Ζόγκα να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα υποδεικνύει πως ο Ρώσος ηγέτης επιθυμεί να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς, μιας και ο Ζόγκα γεννήθηκε στο Ντονιέτσκ και διοικεί το τάγμα Σπάρτη (Sparta Battalion), το οποίο πολεμά στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας από το 2022 μέχρι και σήμερα.

Το Reuters αναφέρει πως η Ρωσία σήμερα ελέγχει σχεδόν το 1/5 της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014. Αυτήν την στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις δεν ελέγχουν ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς, μία περιοχή που αποτελείται από τις περιφέρειας του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.