drone και έκρηξη
Ρωσία

Η Ρωσία ξεκίνησε να οπλίζει τα drones της με θερμοβαρικές κεφαλές κάνοντάς τα 10 φορές καταστροφικότερα (Εικόνα)

Κάποιοι Ουκρανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως η Ρωσία εξοπλίζει τα drone καμικάζι τύπου Geran-2 ή Shahed 136 της με θερμοβαρικές κεφαλές, μία περίοδο που έχει εντείνει τις επιθέσεις με UAV κατά της χώρας, προετοιμάζοντας τους Ουκρανούς για έναν δύσκολο χειμώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 Φορές πιο Καταστροφικά

Πιο συγκεκριμένα, μία φωτογραφία που εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 3 Δεκεμβρίου συνοδεύονταν από ένα μήνυμα, το οποίο πρότεινε πως Ουκρανοί πληροφοριοδότες πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει μία θερμοβαρική κεφαλή 40 κιλών για τα drones καμικάζι της τύπου Geran-2 και Shahed 136. Η κεφαλή είναι ανάλογη με αυτές που εκτοξεύει ο καταστροφικός πολλαπλός εκτοξευτής TOS-1A.

Τα θερμοβαρικά όπλα, τα οποία αποκαλούνται επίσης βόμβες κενού αέρος (vacuum bombs), είναι ένας τύπος εκρηκτικών που χρησιμοποιούν το οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να προκαλέσουν μία έκρηξη υψηλής θερμοκρασίας.

Αν και είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές, να αναφέρουμε πως ο πιθανός συνδυασμός θερμοβαρικών βομβών με drones Geran-2 θα ήταν μία τρομαχτική απειλή για τους Ουκρανούς, διότι η βόμβα αυτή θα επιδείκνυε καταστροφικές δυνατότητες.

Μίας και διαθέτουν δύο διαφορετικά εκρηκτικά φορτία, τα θερμοβαρικά όπλα αποτελούνται κυρίως από καύσιμα και όχι από οξυγόνο όπως οι περισσότερες βόμβες. Το γεγονός αυτό τα επιτρέπει να μεταφέρουν περισσότερη ενέργεια και να είναι καταστροφικότερα σε επιχειρήσεις πεδίου, όπως για παράδειγμα σε αποστολές ανατίναξης καταφυγίων, τούνελ και κρυψώνων. Αυτές οι βόμβες μπορούν να ανατινάξουν κατοικίες και κατ' επέκταση απειλούν την ασφάλεια αμάχων.

Τα θερμοβαρικά όπλα μπορούν να ριχτούν από αεροπλάνα ή να εκτοξευθούν σαν ρουκέτες. Όταν συγκρουστούν με τον στόχο, το κύριο εκρηκτικό φορτίο πυροδοτείται, δημιουργώντας ένα μείγμα καυσίμου σαν σύννεφο. Αυτό το σύννεφο μπορεί να διαπεράσει μερικώς αεροστεγείς αμυντικά έργα και ανοίγματα σπιτιών.

Το εν λόγω σύννεφο καταστρέφεται κάποια δευτερόλεπτα αργότερα από το δεύτερο εκρηκτικό φορτίο, το οποίο δημιουργεί επίσης ένα μαζικό ωστικό κύμα, μία καταιγίδα φωτιάς που απορροφά όλο το οξυγόνο στην περιοχή σαν σκούπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η είδηση της προσθήκης θερμοβαρικών κεφαλών στα ρωσικά drones έγινε γνωστή μία περίοδο που η Ρωσία συνεχίζει να εξαπολύει κύματα επιθέσεων με drones καμικάζι Shahed 136 κατά της Ουκρανίας. Πρόσφατα είχαμε αναφέρει πως πραγματοποιήθηκε η μαζικότερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροχήματα κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα αποτελούσε ένα μήνυμα της Μόσχας προς το Κίεβο ανακοινώνοντας τις προθέσεις των Ρώσων να σφυροκοπήσουν την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας εν όψει του χειμώνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ