Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

"Τρυπητήρι" τα Στενά του Βοσπόρου: Ο "στόλος-φάντασμα" της Ρωσίας που παραμένει απαρατήρητος- Με "πλάτες" της Τουρκίας οι "business"

Η Ρωσία επιχειρεί με ένα "πλοίο-φάντασμα" στη Μαύρη Θάλασσα ως μέρος ενός "μοναδικού στόλου" για να παρακάμπτει τους περιορισμούς στα ύδατα γύρω από τη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει "έναν μοναδικό στόλο, αποτελούμενο από σύγχρονα πλοία ικανά να μεταφέρουν απαρατήρητα κρίσιμα φορτία" μέσω των ελεγχόμενων από την Τουρκία στενών που περιορίζουν την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Αμυντικό Κολέγιο του ΝΑΤΟ την Τετάρτη.

Τα φορτηγά πλοία με ρωσική σημαία έχουν ταξιδέψει μεταξύ μιας ρωσικής βάσης στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο Νοβοροσίσκ μέσω του Βοσπόρου, μεταξύ άλλων και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Μεσογείου, του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ελέγχεται από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα είναι σε θέση να κλείσει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα μέσω αυτών των πλωτών οδών βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ σε συνθήκες πολέμου, κάτι που έκανε λίγο μετά την εισβολή της Μόσχας. Περιορίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων προς τη Μαύρη Θάλασσα, αν και δεν εμποδίζει τα πλοία που επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Η έκθεση που κυκλοφόρησε πρόσφατα μηδενίζει την προσοχή της στο υπό ρωσική σημαία SPARTA IV, ένα φορτηγό πλοίο που υποστηρίζει ότι μέσω δεδομένων εντοπισμού, δορυφορικών εικόνων και πηγών πληροφοριών ανοικτού κώδικα χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό πλοίο για τη μεταφορά εξοπλισμού για την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το SPARTA IV συνδέεται άμεσα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και είναι γνωστό ότι μεταφέρει στρατιωτικά οχήματα, σύμφωνα με την έκθεση.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει προκύψει ένα "μοτίβο", υποστηρίζει η έκθεση, κατά το οποίο το SPARTA IV θα έφευγε από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ρωσικού ναυτικού στο Νοβοροσίσκ, πριν κατευθυνθεί προς τα συριακά χωρικά ύδατα και στη συνέχεια θα σταματούσε να στέλνει δεδομένα θέσης και εντοπισμού, προτείνει η έκθεση. Το πλοίο δεν έδεσε στον πολιτικό τερματικό σταθμό στο Νοβοροσίσκ, αλλά στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υποστηρίζει η έκθεση.

Στη συνέχεια, το φορτηγό πλοίο θα ταξίδευε στη ρωσική βάση στην Ταρτούς για να "φορτώσει ή να ξεφορτώσει εξοπλισμό προτού αποπλεύσει ξανά", ξεκινώντας εκ νέου τα δεδομένα εντοπισμού μόλις εγκατέλειπε τα συριακά ύδατα και "επέστρεφε στο Νοβοροσίσκ για να φορτώσει ή να ξεφορτώσει φορτίο".

Ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα έχει διατηρήσει την πίεση στη νότια ακτογραμμή της Ουκρανίας και εδρεύει εν μέρει στο Νοβοροσίσκ και στην πόλη-λιμάνι της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη. Οι βάσεις αυτές παρέχουν στη Ρωσία έναν τρόπο να προβάλλει τη ναυτική της δύναμη μέχρι τη Μεσόγειο.

Τα ελεγχόμενα από την Τουρκία στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου έχουν επανειλημμένα βρεθεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, καθώς η Άγκυρα μεσολάβησε για να επιτραπεί η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω των υδάτινων οδών τον Ιούλιο του 2022. Η συμφωνία κράτησε για ένα χρόνο, μέχρι που η Ρωσία απέσυρε τη συμμετοχή της τον Ιούλιο του 2023.

Η υπόθεση των Στενών του Βοσπόρου που ελέγχονται από την Τουρκία και της Συνθήκης του Μοντρέ αναμένεται να απασχολήσει εκτενώς τους δυτικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς η Άγκυρα στρέφεται όλο και περισσότερο σε μια ακραία ισλαμιστική και φιλορωσική παράλληλα κατεύθυνση...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ