Ρωσία

Τα αποκαλύπτουν όλα οι Ρώσοι: «Δυτικό το drone που πήγε να πλήξει πλοίο μας! Μόνο λεονταρισμούς είναι οι Ουκρανοί!» (Εικόνα)

Ρωσικός Δορυφόρος σε Τροχιά

Το δορυφορικό ραντάρ πολιτικής επιτήρησης Kondor-FKA No. 1, σχεδιασμένο να παρέχει έγκυρους και παντός καιρού ελέγχου σε περιοχές της γης και του Παγκόσμιου Ωκεανού, έφτασε στην επιθυμητή τροχιά, δήλωσε η ρωσική Roscosmos το Σάββατο.

Πιο συγκεκριμένα, ένας πύραυλος μεταφοράς τύπου Soyuz-2.1a εκτοξεύθηκε με τον δορυφόρο στις 12:14 ώρα Μόσχας από το κοσμοδρόμιο Vostochny στην ρωσική Άπω Ανατολή το Σάββατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο διαχωρισμός του διαστημικού σκάφους από το προωθητικό όχημα ήταν επιτυχής. Το πρώτο δορυφορικό ραντάρ επιτήρησης έφτασε την επιθυμητή τροχιά» δήλωσε η κρατική εταιρεία.

Πρόκειται για την όγδοη εκτόξευση ρωσικού πυραύλου μεταφοράς αυτό το έτος και την πρώτη από το συγκεκριμένο κοσμοδρόμιο.

Η Kondor αποτελεί μία σειρά από μικρούς δορυφόρους, τους οποίους ανέπτυξε το τμήμα Έρευνας και Παραγωγής των αεροδιαστημικών αμυντικών δυνάμεων της Ρωσίας σε συνεργασία με ξένους πελάτες. Οι ρωσικοί δορυφόροι ονομάζονται Kondor, ενώ οι εκδόσεις εξαγωγής τους αποκαλούνται Kondor-E. Οι δορυφόροι είναι σχεδιασμένοι να χαρτογραφούν την γη, να ελέγχουν και να μελετούν το περιβάλλον και να αναζητούν φυσικούς πόρους στο έδαφος του πλανήτη.

Όσο για τον πύραυλο Soyuz-2a να αναφέρουμε πως αποτελεί έκδοση του ρωσικού Soyuz με ψηφιακό και όχι αναλογικό σύστημα ελέγχου πτήσης, βελτιωμένους κινητήρες για το προωθητικό τμήμα και καλύτερα συστήματα έγχυσης καυσίμου. Με την εγκατάσταση του νέου ψηφιακού συστήματος ελέγχου πτήσης, ο πύραυλος μπορεί να μεταφέρει μακρύτερους και πλατύτερους πολιτικούς δορυφόρους.

Το Ρωσικό Ivan Khurs Χτυπήθηκε από Δυτικό Drone

Σε άλλη είδηση τώρα, η ρωσική ειδησεογραφική υπηρεσία RIA Novosti αναφέρει πως η Ουκρανία προσπάθησε να επιτεθεί το πλοίο Ivan Khurs του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας με δυτικής παραγωγής μη επανδρωμένα σκάφη. Η υπηρεσία επικαλείται δικής της πηγή.

«Αυτές οι συσκευές εκτοξεύθηκαν [για να επιτεθούν ένα ρωσικό πλοίο] από ναυτικά κέντρα επιχειρήσεων, τα οποία άνοιξαν μαζί με την συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ochakovo το 2018. Τα σκάφη ελέγχονταν χρησιμοποιώντας μονάδες της αμερικανικής δορυφορικής υπηρεσίας Starlink, τις οποίες το Κίεβο έλαβε από τις ΗΠΑ» δήλωσε η πηγή της υπηρεσίας.

Παράλληλα, λέγεται πως αμερικανικός κατασκοπευτικός εξοπλισμός ανίχνευσε τον στόχο για τα ουκρανικά ναυτικά drones.

«Παρά τον λεονταρισμό των αντιπροσώπων του Κιέβου σχετικά με την χρήση δικών τους drones, τα οποία είναι ουκρανικής παραγωγής, η εμφάνισή τους [από το βίντεο που δημοσίευσε το ρωσικό υπουργείο άμυνας] αποδεικνύει το αντίθετο» ανέφερε η πηγή στην υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πηγή πρόσθεσε πως τα drones τύπου Mykola των Ουκρανών φαίνεται πως κατασκευάστηκαν από εξαρτήματα που έστειλε το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, άρα το Κίεβο ανέλαβε μόνο την συναρμολόγηση των σκαφών.

Σύμφωνα με την RIA Novosti, πιθανότατα πίσω από αυτήν την δυτική προμήθεια κρύβεται το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού έχει σχετική εμπειρία.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ