Ρωσία

Για πρώτη φορά ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι οι δυτικές κυρώσεις έπληξαν τη ρωσική οικονομία «μεσοπρόθεσμα»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι οι δυτικές κυρώσεις με στόχο να στερήσουν από το Κρεμλίνο τα χρήματα που χρειάζεται για να συνεχίσει τον αιματηρό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας για περισσότερο από ένα χρόνο έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία «μεσοπρόθεσμα».

«Οι παράνομοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία είχαν αντίκτυπο μεσοπρόθεσμα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτική ομιλία του την Τετάρτη, που μεταδόθηκε από ρωσικά μέσα ενημέρωσης και αναφέρθηκε από το CNN .

Είναι μια σπάνια δήλωση του Ρώσου προέδρου, ο οποίος εδώ και μήνες προσπαθεί να ξεσηκώσει και να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι οι δυτικές κυρώσεις είχαν ελάχιστη επίδραση στη ρωσική οικονομία.

Η Ρωσία προσπάθησε επίσης να περάσει την ιδέα ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν πλήξει τις δυτικές οικονομίες χειρότερα από τη Ρωσία. Ο Πούτιν είπε ότι η οικονομία της Ρωσίας αναπτύχθηκε από τον Ιούλιο, «χάρη σε κάποιο βαθμό στους στενότερους δεσμούς με τις χώρες της Ανατολής και του Νότου», αναφερόμενος πιθανότατα στην Κίνα και ορισμένες αφρικανικές χώρες.

Ωστόσο, η οικονομία της Ρωσίας έχει δείξει απροσδόκητη ανθεκτικότητα στις κυρώσεις - μια οικονομική πτώση 2,1% - μια μικρότερη ύφεση από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι στην αρχή της εισβολής.

Όμως, παρά την ουσιαστική βοήθεια από την Κίνα αγοράζοντας φθηνούς υδρογονάνθρακες, τα προβλήματα αρχίζουν να επιδεινώνονται.

Τα έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 35% τον Ιανουάριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 59%, οδηγώντας σε έλλειμμα 23,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν ύφεση 3,3% και 5,6% αντίστοιχα για το 2023 στη Ρωσία. Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης πτώση 7% στη ρωσική οικονομία μεσοπρόθεσμα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ