Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Θα τους πρήξει μέσω BRICS! Πάει να ρεφάρει με δοκιμασμένη συνταγή συμμάχων ο Πούτιν

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνδέθηκε με την εικονική σύνοδο κορυφής BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που διοργανώθηκε από το Πεκίνο την Πέμπτη, ήταν η πρώτη φορά που παρευρέθηκε σε φόρουμ με τους επικεφαλής των μεγάλων οικονομιών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος.

Για τον Πούτιν, αυτό θα μπορούσε να προσφέρει ένα ευπρόσδεκτο θέαμα: το πρόσωπό του στην οθόνη μαζί με άλλους ηγέτες των οποίων οι χώρες αποτελούν το ακρωνύμιο αυτής της ομάδας - ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ (Xi Jinping), ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι (Narendra Modi), ο Ζαΐρ Μπολσονάρο (Jair Bolsonaro) από τη Βραζιλία και ο Σίριλ Ραμαφόζα (Cyril Ramaphosa) της Νότιας Αφρικής - ένα σημάδι ότι η Ρωσία, αν και χτυπήθηκε με κυρώσεις και διαμαρτυρίες για την εισβολή, δεν είναι μόνη.

Είναι ένα μήνυμα που μπορεί να έχει ακόμη πιο ξεκάθαρη απήχηση καθώς η Κίνα και η Ρωσία, εβδομάδες πριν από την εισβολή, δήλωσαν ότι η δική τους σχέση «είναι απεριόριστη» και καθένας από τους ηγέτες των BRICS απέφυγε να καταδικάσει ανοιχτά τη Ρωσία, καθώς δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι υποστηρίζουν τις ενέργειες της Μόσχας και εξοργίζουν τους δυτικούς φίλους.

Κάτω από την επιφάνεια, η εισβολή του Πούτιν είναι πιθανό να δημιουργήσει άλλη μια περιπλοκή στους BRICS, έναν όμιλο μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, που ήδη υποφέρει από δυσπιστία μεταξύ των μελών του και διαφορετικές ιδεολογίες.

Ωστόσο, η απόφαση της ομάδας να προχωρήσει στην 14η ετήσια σύνοδο κορυφής αντανακλά την άποψη των χωρών BRICS για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και κατ' επέκταση την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία διαφέρει από αυτήν στη Δύση, λένε οι ειδικοί.

«Μιλάμε για μερικές πολύ σημαντικές οικονομίες των οποίων η ηγεσία είναι πρόθυμη να δει με τον Πούτιν, ακόμα κι αν είναι απλώς μια εικονική πλατφόρμα», δήλωσε ο Sushant Singh, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Πολιτικής Έρευνας (CPR) στο Νέο Δελχί.

«Το γεγονός ότι ο Πούτιν είναι ευπρόσδεκτος, ότι δεν είναι παρίας, ότι δεν τον διώχνουν και ότι αυτή είναι μια κανονική δέσμευση που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο και εξακολουθεί να γίνεται, αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τον Πούτιν», είπε ο ειδικός.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS ακολουθείται μέρες αργότερα από τη συνάντηση ενός μπλοκ των κύριων προηγμένων οικονομιών του κόσμου, της Ομάδας των Επτά (G7), που έχουν ενωθεί στη φωνή τους ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και έχουν εκδιώξει τη Μόσχα από το μπλοκ τους μετά την προσάρτησή της Κριμαίας το 2014.

Η συνάντηση των χωρών BRICS εν μέσω ταραγμένων εποχών

Σε αντίθεση με την G7, οι BRICS αναμένεται να πορευτούν προσεκτικά όταν πρόκειται για την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, μιλώντας πιθανότατα υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης, ακόμη και όταν τα μέλη της ενδέχεται να ζητήσουν προσεκτικά από τις δυτικές χώρες να εξετάσουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην παγκόσμια οικονομία, λένε οι παρατηρητές.

Το Πεκίνο, ο οικοδεσπότης φέτος και μακράν το πιο ισχυρό οικονομικά από τα πέντε έθνη, που μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, φαίνεται έτοιμο να επικεντρωθεί στη δική του ατζέντα: να προωθήσει τις νέες του πρωτοβουλίες για την ασφάλεια και την παγκόσμια ανάπτυξη και να ενθαρρύνει την επιστροφή σε αυτό που θεωρεί ως κατασκευή «μπλοκ» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι χώρες BRICS θα πρέπει να «ενισχύουν την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας», να συντονίζονται σε μεγάλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, να εξυπηρετούν η μία τα βασικά συμφέροντα της άλλης και «να αντιτίθενται στην ηγεμονία και την πολιτική εξουσίας», είπε ο Σι Τζινπίνγκ, σε μια ομιλία στους υπουργούς Εξωτερικών των BRICS τον περασμένο μήνα, όταν κάλεσε την ομάδα να ενισχύσει την ανάπτυξη σε αυτήν την «περίοδο αναταραχής και μετασχηματισμού».

Ορισμένες από τις κρίσεις αυτής της περιόδου, όπως η επισιτιστική ανασφάλεια και η αυξανόμενη κρίση χρέους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, είναι αυτές που ο όμιλος, που ιδρύθηκε το 2009 ως μέσο «εξυπηρέτησης των κοινών συμφερόντων των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς και των αναπτυσσόμενων χωρών», ήταν προφανώς οι κρίσεις στις οποίες απευθυνόταν.

Από την ίδρυσή τους, οι BRICS, οι οποίες ενσωμάτωσαν τη Νότια Αφρική το 2011, έχουν συγκεντρωθεί για να απαιτήσουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών στην παγκόσμια σκηνή και ενάντια σε αυτό που θεωρούν ως δυσανάλογη κυριαρχία από τις δυτικές δυνάμεις. Αυτό σήμαινε πιέσεις για μεταρρυθμίσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα και, κατά καιρούς, ένα συγκαλυμμένο πλήγμα στις ενέργειες του ΝΑΤΟ.

Οι χώρες έχουν επίσης δει να συζητούν θέματα όπως το πώς να διευθετήσουν το εμπόριο στα δικά τους νομίσματα, εκτός του συστήματος δολαρίων ΗΠΑ, ένα θέμα που μπορεί τώρα να έχει μεγαλύτερη σημασία για τους BRICS μετά τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Shahar Hameiri, καθηγητή και πολιτικός οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Αυτές οι κυρώσεις έχουν αποκόψει την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας από τις περισσότερες συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ, έχουν επιβάλει κυρώσεις στις τράπεζες και έχουν αφαιρέσει μεγάλα ιδρύματα από τα διεθνή τραπεζικά συστήματα. Αυτό άφησε τις χώρες που συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία να προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αποφύγουν την παραβίαση των κυρώσεων. Τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα παραμένουν μεγάλοι αγοραστές ρωσικών καυσίμων.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης αγκαλιά της Ρωσίας (σε αυτή τη σύνοδο κορυφής), δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχει μεγάλη αμηχανία εκεί...αλλά πίσω από την αμηχανία (αποδολαριοποίηση) βρίσκεται μια περιοχή όπου αυτές οι κυβερνήσεις έχουν κοινό συμφέρον», είπε ο Χαμεϊρί.

Διασταυρούμενοι στόχοι

Παρά ορισμένα κοινά συμφέροντα, η ομάδα BRICS μαστίζεται εδώ και καιρό από ζητήματα συνοχής, δεδομένων των τεράστιων διαφορών στα πολιτικά και οικονομικά συστήματα των μελών της και των αποκλίνων γεωπολιτικών συμφερόντων τους.

Επιπλέον, η πολυπλοκότητα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να μετριάσει οποιοδήποτε σημαντικό αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας, ακόμη και καθώς, με εξαίρεση τη Βραζιλία, τα κράτη BRICS εκτός από τη Ρωσία απείχαν από την ψηφοφορία για ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με την υποστήριξη 141 χωρών που ζήτησαν από τη Μόσχα να αποχωρήσει από την Ουκρανία.

Η Κίνα, από την πλευρά της, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προκάλεσε τη Ρωσία να επιτεθεί στην Ουκρανία, ενώ παρόμοια ρητορική έχει κυκλοφορήσει σε δημόσιο διάλογο στην Ινδία. Στη Νότια Αφρική, ο Ramaphosa είπε στους νομοθέτες νωρίτερα αυτό το έτος ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν το ΝΑΤΟ είχε «προσέξει τις προειδοποιήσεις» σχετικά με το ενδεχόμενο της ένταξης της Ουκρανίας στο μπλοκ του.

Και ενώ η Βραζιλία ψήφισε στον ΟΗΕ για να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο ηγέτης της Μπολσονάρο υπαναχώρησε, λέγοντας ότι μέρες πριν η χώρα θα παραμείνει «ουδέτερη».

Υπό κανονικές συνθήκες, η Κίνα θα έπαιρνε τα συνήθη βήματα, προωθώντας τους BRICS ως «ένα είδος μαλακής εναλλακτικής για το G7» και προσπαθώντας να «παρουσιάσει τους BRICS ως ηγέτη για τον αναπτυσσόμενο κόσμο... ενάντια στο κλαμπ των καπιταλιστικών δημοκρατιών», σύμφωνα με τον αναλυτή σχέσεων Κίνας-Ρωσίας Alexander Gabuev. «Τώρα είναι πιο δύσκολο να το κάνεις γιατί ο Πούτιν είναι στην αίθουσα», είπε ο Γκαμπούεφ, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη.

Εν τω μεταξύ, μια μακροχρόνια πηγή εσωτερικής τριβής εντός των BRICS παραμένει άλυτη: οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας, οι οποίες το 2020 κλιμακώθηκαν σε βίαιη συνοριακή σύγκρουση.

Από τη μία πλευρά, οι BRICS ήταν ένας «τρόπος για να εξασφαλιστεί κάποιου είδους δέσμευση με την Κίνα» για την Ινδία, σύμφωνα με τον Singh του CPR. Και αυτό παραμένει κρίσιμο καθώς το Νέο Δελχί είναι επιφυλακτικό να προκαλέσει το Πεκίνο, ειδικά καθώς έχει συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία στον όμιλο ασφαλείας Quad και θεωρείται όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ ως μέρος της στρατηγικής τους για την αντιμετώπιση του Πεκίνου, είπε ο ειδικός.

Αλλά αυτοί οι δεσμοί κάνουν επίσης την Ινδία πιο απρόθυμη να υποστηρίξει τα σημαντικά αποτελέσματα μιας συνόδου κορυφής BRICS.

«Θα εκπλαγώ αν ανακοινωθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες, γιατί η Ινδία θα έστελνε τότε ένα μήνυμα στην Quad και στους δυτικούς εταίρους της ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί πολύ στενά με την Κίνα και τη Ρωσία», είπε. «Αυτό θα έκανε τη θέση της Ινδίας πολύ δύσκολη».

Ένα άλλο ερώτημα είναι πώς τα άλλα έθνη του μπλοκ θα δουν μια ώθηση, η οποία συζητείται εδώ και καιρό και αναμένεται να ηγηθεί της Κίνας στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, για την επέκταση του μπλοκ ώστε να συμπεριλάβει περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε μια συνάντηση με τους ομολόγους του BRICS τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι κάλεσε την ομάδα να ξεκινήσει μια «διαδικασία επέκτασης» των χωρών μελών.

Μια τέτοια επέκταση θα μπορούσε να επηρεάσει την αντίληψη σε ορισμένες πλευρές ότι η Δύση έχει επιδείξει διπλά πρότυπα στον τρόπο με τον οποίο τηρεί τα διεθνή πρότυπα, σύμφωνα με τον Gabuev, ο οποίος λέει ότι αυτό έχει τροφοδοτήσει το επιχείρημα ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος, αντ' αυτού, θα έπρεπε διατυπώσει αυτούς τους κανόνες.

«Η συμμετοχή περισσότερων χωρών είναι κάτι που της δίνει περισσότερη νομιμότητα, αλλά και πάλι, αν αυτό θα υπερβεί τον συμβολισμό προς το παρόν, δεν είμαι τόσο σίγουρος», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ