Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία: Ισόβια κάθειρξη σε Ρώσο στρατιώτη

Δικαστήριο στην Ουκρανία επέβαλε ισόβια κάθειρξη σε Ρώσο στρατιώτη αρμάτων μάχης για τη δολοφονία ενός αμάχου στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή.

Ο αιχμάλωτος στρατιώτης Λοχίας Vadim Shishimarin καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Oleksandr Shelipov, 62 ετών, στο βορειοανατολικό χωριό Chupakhivka στις 28 Φεβρουαρίου.

Παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε τον Σέλιποφ, αλλά είπε ότι ενεργούσε κατόπιν εντολής και ζήτησε συγχώρεση από τη χήρα του.

Πολλά άλλα φερόμενα εγκλήματα πολέμου διερευνώνται από την Ουκρανία.

Η Μόσχα αρνήθηκε ότι τα στρατεύματά της είχαν βάλει στο στόχαστρο αμάχους κατά τη διάρκεια της εισβολής, ενώ η Ουκρανία λέει ότι μπορεί να έχουν συμβεί περισσότερα από 11.000 εγκλήματα.

Αυτή η δίκη στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο θεωρείται ως η ευκαιρία της Ουκρανίας να αποδείξει, χωρίς αμφιβολία, ότι ένας Ρώσος στρατιώτης σκότωσε έναν άμαχο πολίτη χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους κανόνες του πολέμου.

Πριν από την ετυμηγορία, ο δικηγόρος υπεράσπισης του Shishimarin - διορισμένος από το κράτος - είπε στο BBC News ότι κανένας Ρώσος αξιωματούχος δεν είχε έρθει σε επαφή μαζί του. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει «καμία πληροφορία» για αυτή την υπόθεση.

Την ώρα της δολοφονίας ο Shishimarin, 21 ετών, και άλλοι στρατιώτες ταξίδευαν με ένα αυτοκίνητο που είχαν καταλάβει αφού η συνοδεία τους δέχτηκε επίθεση και χωρίστηκαν από τη μονάδα τους.

Όταν εντόπισαν τον κ. Shelipov ότι μιλούσε στο τηλέφωνό του, είπε ο Shishimarin στο δικαστήριο. Λέει ότι του είπαν να τον πυροβολήσει με ένα τουφέκι.

Ο δικηγόρος υπεράσπισής του είπε στο δικαστήριο την Παρασκευή ότι ο Shishimarin πυροβόλησε μόνο αφού δύο φορές αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή να πυροβολήσει και ότι μόνο ένας στους τρεις έως τέσσερις γύρους είχε χτυπήσει τον στόχο.

Είπε ότι ο Shishimarin είχε πυροβολήσει από φόβο για τη δική του ασφάλεια και αναρωτήθηκε εάν ο κατηγορούμενος είχε σκοπό να σκοτώσει.

Σε μια δραματική στιγμή κατά τη διάρκεια της δίκης, η χήρα του θύματος Κατερίνα Σελίποβα αντιμετώπισε τον Shishimarin. "Πες μου σε παρακαλώ, γιατί ήρθατε [Ρώσοι] εδώ; Για να μας προστατέψετε;" ρώτησε, επικαλούμενη τη δικαιολογία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία.

"Προστατέψτε μας από ποιον; Με προστάτεψες από τον άντρα μου, τον οποίο σκότωσες;"

Ο στρατιώτης δεν είχε απάντηση σε αυτό. Ζητώντας συγχώρεση από τη χήρα νωρίτερα, είπε: «Αλλά καταλαβαίνω ότι δεν θα μπορέσεις να με συγχωρήσεις».

Η κυρία Σελίποβα είπε στο BBC: «Λυπάμαι πολύ γι' αυτόν, αλλά για ένα τέτοιο έγκλημα - δεν μπορώ να τον συγχωρήσω».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ