Ρωσία

Σκληρό πόκερ με τις ρωσικές πρώτες ύλες! "Κλειδί" το τιτάνιο απέναντι στις κυρώσεις

Η λέξη «υποκατάσταση εισαγωγών» έχει μπει σταθερά στο λεξικό των Ρώσων πολιτικών και αξιωματούχων από το 2014, όταν άρχισαν να επιβάλλονται οι πρώτες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε σχέση με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Πριν από οκτώ χρόνια, εγκρίθηκαν ορισμένα προγράμματα για την ανάπτυξη της παραγωγής προϊόντων που υποκαθιστούν τις εισαγωγές.

Οι τομείς προτεραιότητας για την υποκατάσταση των εισαγωγών ήταν η γεωργία και η παραγωγή τροφίμων, η τεχνολογία των πληροφοριών, η μηχανική, καθώς και η παραγωγή αγαθών στα οποία η Δύση απαγορεύει η εισαγωγή τους στη Ρωσία. Ούτε στις ομιλίες των αξιωματούχων, ούτε στα έγγραφα για την υποκατάσταση των εισαγωγών τα πρώτα χρόνια, σχεδόν ποτέ δεν αναφέρθηκε ένας τέτοιος τομέας υποκατάστασης εισαγωγών όπως η εξόρυξη φυσικών πόρων. Προφανώς, υπάρχει ισχυρή άποψη στο κοινό ότι η Ρωσία είναι μια χώρα στα βάθη της οποίας υπάρχει ολόκληρος ο περιοδικός πίνακας, αλλά και ότι τους εξάγει. Προφανώς, μια τέτοια ιδέα σχηματίστηκε στη σοβιετική εποχή. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, πολλά κοιτάσματα ορυκτών κατέληξαν εκτός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε εδάφη γειτονικών χωρών.

Για κάποιο λόγο, η υπερβολική παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στο μυαλό προεκτέθηκε σε ορυκτά που αντιπροσωπεύουν ολόκληρο τον περιοδικό πίνακα. Όμως σταδιακά η πραγματική εικόνα της παροχής της Ρωσίας με κάποιους πόρους άρχισε να ξεκαθαρίζει και οι ψευδαισθήσεις για πλήρη παροχή πόρων άρχισαν να εξαφανίζονται. Η κατάσταση με στρατηγικούς πόρους είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Ο κατάλογος των κύριων τύπων στρατηγικών ορυκτών πρώτων υλών εγκρίθηκε με εντολή της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 16ης Ιανουαρίου 1996. Έκτοτε, η σύνθεσή του παρέμεινε η ίδια. Οι στρατηγικές πρώτες ύλες στη Ρωσία περιλαμβάνουν: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο, μαγγάνιο, χρώμιο, τιτάνιο, βωξίτη, χαλκό, νικέλιο, μόλυβδο, μολυβδαίνιο, βολφράμιο, κασσίτερο, ζιρκόνιο, ταντάλιο, νιόβιο, κοβάλτιο, σκάνδιο, βηρύλλιο, αντιμόνιο, λίθιο, γερμάνιο, ρήνιο, σπάνια στοιχεία της ομάδας του υττρίου, χρυσός, ασήμι, πλατινοειδή, διαμάντια και πρώτες ύλες χαλαζία υψηλής καθαρότητας.

Η πραγματική κατάσταση με καθέναν από αυτούς τους πόρους διαφέρει επί του παρόντος σημαντικά.

  • Πρώτον, όσον αφορά τα εξερευνημένα αποθέματα.
  • Δεύτερον, όσον αφορά την παραγωγή.
  • Τρίτον, ως προς την κάλυψη των εγχώριων αναγκών από αυτή την παραγωγή.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, το Λογιστικό Επιμελητήριο δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα ελέγχου της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης του κρατικού ταμείου υπεδάφους για την περίοδο 2018-2020. Η εικόνα που προέκυψε είναι δυσάρεστη. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Επιμελητηρίου, το δυναμικό του ρωσικού υπεδάφους χρησιμοποιείται πολύ κακώς. Από τους περισσότερους από 280 τύπους ορυκτών που εντοπίστηκαν στα βάθη της Ρωσικής Ομοσπονδίας (πράγματι, σχεδόν ολόκληρος ο περιοδικός πίνακας) ορυκτών, περίπου το ένα τρίτο εξορύσσεται.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας, η Ρωσία εισήγαγε περισσότερο από το ένα τρίτο των τύπων πόρων από τον κατάλογο των στρατηγικών τύπων ορυκτών πρώτων υλών και πάνω από το 60% των σπάνιων τύπων ορυκτών. Η κατάσταση με τέτοια στρατηγικά είδη όπως το μαγγάνιο, το χρώμιο, το τιτάνιο και το λίθιο αποδείχθηκε η πιο κρίσιμη. Για αυτούς τους τέσσερις τύπους, οι ρωσικές ανάγκες καλύφθηκαν από εισαγωγές κατά 100%.

Για άλλους στρατηγικούς τύπους, η κάλυψη εισαγωγών ήταν επίσης υψηλή. Για παράδειγμα, για το ζιρκόνιο - 87,2%. Επιπλέον, η Ρωσία καλύπτει σχεδόν το 50% της ζήτησης χαλκού με εισαγωγές. δύο τρίτα - σε βωξίτες. Εξαρτάται 100% από τις ξένες προμήθειες ιωδίου, και επίσης αγοράζει σημαντικές ποσότητες αργυραδάμαντα (95%), μπεντονίτες για την παραγωγή χυτηρίου (89,6%), καολίνη (68,3%) στο εξωτερικό. Αυτοί οι τύποι πρώτων υλών «έχουν ευρύ φάσμα εφαρμογών και χρησιμοποιούνται στη μεταλλουργική, χημική, πυρηνική, ιατρική και άλλες βιομηχανίες», σύμφωνα με την έκθεση του Λογιστηρίου.

Παρά το μάλλον αδύναμο επίπεδο ανάπτυξης της μεταποιητικής βιομηχανίας στη Ρωσία, η εγχώρια ζήτηση για ορισμένα ορυκτά είναι πολύ σημαντική. Οι πόροι χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών των βιομηχανιών σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μεταλλουργιών, αεροδιαστημικής, πυρηνικής ενέργειας, χημικής βιομηχανίας και ιατρικής. Οι κυρώσεις που επιβάλλονταν μέχρι πρόσφατα κατά της Ρωσίας παρέκαμψαν την προμήθεια στρατηγικά σημαντικών και άλλων σπάνιων φυσικών πόρων.

Η πιθανότητα επιβολής περιορισμών και απαγορεύσεων στην προμήθεια κρίσιμων πόρων αυξάνεται δραματικά. Υπάρχει ένα οξύ ζήτημα προσαρμογής των προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας: είναι πιθανώς απαραίτητο να μειωθεί η δραστηριότητα στην εξόρυξη αυτών των φυσικών πόρων που εξάγονται (πρώτα απ 'όλα, μιλάμε για πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και να δοθεί περισσότερη προσοχή στους «κρίσιμους» πόρους. Για ορισμένους από αυτούς τους «κρίσιμους» πόρους, είναι απαραίτητο να αυξηθεί (ή να δημιουργηθεί από την αρχή) η παραγωγή.

Για έναν αριθμό «κρίσιμων» πόρων, η δομή της χρήσης τους θα πρέπει να αλλάξει. Το τιτάνιο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, η Ρωσία εισάγει το 100% των πρώτων υλών τιτανίου. Χρησιμοποιείται στη Ρωσία για την παραγωγή ημικατεργασμένων προϊόντων τιτανίου, κραμάτων υψηλής ποιότητας και έλασης μετάλλων, τα οποία είναι απαραίτητα στη βιομηχανία πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών, επίσης διοξείδιο του τιτανίου (χρησιμοποιείται στη βιομηχανία χρωμάτων και βερνικιών, στην παραγωγή πλαστικών, πλαστικοποιημένο και πυρίμαχο χαρτί κ.λπ.). Η αεροδιαστημική βιομηχανία απορροφά σχεδόν το 90% της παραγωγής της ρωσικής βιομηχανίας τιτανίου.

Τα περισσότερα προϊόντα τιτανίου εξάγονται (70% πέρυσι). Το 2021, οι εξαγωγές τιτανίου από τη Ρωσία ανήλθαν σε 14,6 χιλιάδες τόνους. Αξιοσημείωτο είναι ότι η προσφορά τιτανίου από τη Ρωσία στη Γερμανία και την Ολλανδία μειώθηκε σημαντικά πέρυσι, ενώ στις ΗΠΑ διπλασιάστηκε. Προς το παρόν όμως, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing, ο κύριος ξένος καταναλωτής ρωσικού τιτανίου, έχει ανακοινώσει επ' αόριστον αναστολή των αγορών μετάλλου από τη Ρωσία.

  • Πρώτον, έχει μια αρκετά σταθερή παροχή μετάλλου.
  • Δεύτερον, άρχισε μια ενεργή αναζήτηση εναλλακτικών πηγών.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επίσημες δηλώσεις από τις Βρυξέλλες ή μεμονωμένα κράτη μέλη για άρνηση εισαγωγής ρωσικών προϊόντων τιτανίου. Είναι αλήθεια ότι οι ειδικοί δεν αποκλείουν να εισαχθεί εμπάργκο τιτανίου στα επόμενα πακέτα κυρώσεων της ΕΕ (οι Βρυξέλλες έχουν ήδη θέσει σε ισχύ πέντε πακέτα κυρώσεων· είναι γνωστό ότι το έκτο ήδη ετοιμάζεται).

Δεδομένου ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η υποκατάσταση εισαγωγής εξοπλισμού αεροπορίας, το μέταλλο θα πρέπει να επαναπροσανατολιστεί από τις εξαγωγές στην εγχώρια αεροπορική βιομηχανία. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση του Λογιστικού Επιμελητηρίου, για την περίοδο 2018-2020 σχεδόν το 83% των αναγκών της Ρωσίας σε πρώτες ύλες για πρώτες ύλες τιτανίου καλύφθηκε από προμήθειες από την Ουκρανία.

Το Βιετνάμ ήταν ο δεύτερος προμηθευτής. Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον και πώς θα επηρεάσει την παραγωγή και την προμήθεια πρώτων υλών τιτανίου στη Ρωσία. Θα ήταν απαραίτητο να εξασφαλιστεί συμφωνία με το Βιετνάμ για πρόσθετες παραδόσεις πρώτων υλών τιτανίου.

Παρεμπιπτόντως, η Ρωσία έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα τιτανίου στον κόσμο μετά την Κίνα. Η βάση ορυκτών πόρων του τιτανίου στη Ρωσία αποτελείται από 20 κοιτάσματα. Μια παράδοξη κατάσταση εμφανίζεται: η Ρωσική Ομοσπονδία αντιπροσωπεύει το 15% των παγκόσμιων αποθεμάτων τιτανίου και η Ουκρανία - μόνο το 3%. Επιπλέον, το τελευταίο είναι που έχει καλύψει μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για πρώτες ύλες τιτανίου. Η στρατηγική κατεύθυνση για την ανάπτυξη της βιομηχανίας τιτανίου είναι η ανάπτυξη της παραγωγής πρώτων υλών τιτανίου στην ίδια τη Ρωσία.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και η Rosnedra ετοίμασαν μια έκθεση «σχετικά με την κατάσταση και τη χρήση των ορυκτών πόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2020». Σημείωσε συγκεκριμένα την κρίσιμη κατάσταση με το τιτάνιο: «το τιτάνιο ανήκει στην ομάδα των σπάνιων ορυκτών, η εγχώρια κατανάλωση των οποίων παρέχεται σε μεγάλο βαθμό από αναγκαστικές εισαγωγές».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι «πρακτικά όλες οι ρωσικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πρώτες ύλες τιτανίου το εισάγουν», κάτι που, ωστόσο, «δεν εμποδίζει τη χώρα να είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους παγκόσμιους παραγωγούς σπογγώδους τιτανίου και να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρωστικής ουσίας διοξειδίου του τιτανίου».

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου κυρώσεων της συλλογικής Δύσης εναντίον της Ρωσίας, το πρόβλημα της εξάρτησης του κράτους από τις εισαγωγές πρώτων υλών επέστησε την προσοχή του Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σημείωσε ότι «έχουμε μεγάλα κοιτάσματα στρατηγικής σημασίας ορυκτών πρώτων υλών, αλλά η ανάπτυξή τους, για οικονομικούς λόγους, είναι πρωτίστως ασύμφορη – είτε λόγω κακής ποιότητας πρώτων υλών, είτε λόγω προβλημάτων με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, είτε με την επιμελητεία».

Αναλυτικά: «Έχουμε προβλήματα με την εισαγωγή μεγάλου αριθμού τύπων στρατηγικών ορυκτών πρώτων υλών. Το μαγγάνιο και το χρώμιο, το λίθιο, το βηρύλλιο, το ρήνιο εισάγονται σχεδόν εξ ολοκλήρου, το τιτάνιο είναι σχεδόν πλήρως, το ζιρκόνιο και πολλά, πολλά άλλα είδη τέτοιων στρατηγικών πρώτων υλών. Όλοι γνωρίζουν τους μεγαλύτερους προμηθευτές: είναι μια σειρά από γειτονικές χώρες». Μερικοί από αυτούς «δεν έχουν την πιο εύκολη σχέση με το κράτος μας», αναγνώρισε ο Μεντβέντεφ.

Οι βασικές χώρες προμηθευτές από τις οποίες εξαρτώνται οι ρωσικές επιχειρήσεις είναι η Ουκρανία, το Καζακστάν, η Χιλή, η Κίνα, η Μογγολία και η Νότια Αφρική.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν παραμένουν οι προμήθειες πόρων στη Ρωσία από την Ουκρανία από τα τέλη Φεβρουαρίου. Πιθανότατα διακόπηκε. Από τότε που το Κίεβο ανακοίνωσε επίσημα την προσήλωσή του σε όλες τις αντιρωσικές κυρώσεις της συλλογικής Δύσης. Και η Ουκρανία εμφανίζεται στη ρωσική λίστα των «μη φιλικών κρατών».

Αν και χώρες που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των «μη φιλικών κρατών» επικρατούν μεταξύ των προμηθευτών πρώτων υλών, μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιβάλουν περιορισμούς στη Ρωσία. Πάρτε για παράδειγμα τη Χιλή και την Αργεντινή. Δεν εμφανίζονται στην αναφερόμενη λίστα. Ωστόσο, οι αρχές των χωρών αυτών ενημέρωσαν προσεκτικά τη ρωσική πλευρά τον Απρίλιο ότι σταματούσαν την προμήθεια πρώτων υλών λιθίου στη χώρα μας.

Οι ειδικοί γνωρίζουν πόσο λίθιο είναι απαραίτητο για κάθε οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, η Ρωσία έχει 100% εξάρτηση από τις εισαγωγές από το λίθιο. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, η Βολιβία παραμένει ο μοναδικός δίαυλος προμήθειας λιθίου στη χώρα. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον ασκεί ισχυρές πιέσεις σε αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, επιδιώκοντας τον πλήρη στραγγαλισμό της Ρωσίας από λίθιο.

Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Βιομηχανίας Vladislav Demidov, μιλώντας τον περασμένο μήνα στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, παραδέχτηκε: «Σε ό,τι αφορά το λίθιο, το πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα ήδη τεράστιο, γιατί εάν υπάρξει άρνηση παροχής πρώτων υλών από τη Βολιβία, με τον ίδιο τρόπο η Χιλή και η Αργεντινή δεν θα μας προμηθεύσουν πρώτες ύλες, τότε, δυστυχώς, δεν έχουμε πού να πάρουμε πρώτες ύλες λιθίου. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί επειγόντως ένα πρόγραμμα υποκατάστασης των εισαγωγών πόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να ξεκινήσει η εφαρμογή του».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...