Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Η ανησυχητική φράση του Πούτιν για τη μακροπρόθεσμη προοπτική των κυρώσεων

Όσοι άκουσαν προσεκτικά τα λόγια του Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο μπορεί άθελά τους να έχουν μια ερώτηση: τι θα μπορούσε να έχει κατά νου ο ηγέτης της Ρωσίας όταν συζητούσε τις συνέπειες των αντιρωσικών κυρώσεων; Και η φράση που ανησύχησε πολλούς στη Ρωσία ήταν η εξής: «Τώρα έχουμε σταθεί στα πόδια μας, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να υπάρξουν προβλήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρώσος πολιτικός, πρώην υφυπουργός Εργασίας και Απασχόλησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Πάβελ Κουντιούκιν πιστεύει ότι πολλές κυρώσεις έχουν καθυστερημένο αποτέλεσμα. Δηλαδή, τώρα πρακτικά δεν επηρεάζουν, αλλά του χρόνου η Ρωσία θα ζήσει πλήρως όλο το μένος τους

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα πολύ εξαρτώμενο από τις εισαγωγές σύστημα αναπαραγωγής», λέει ο ειδικός. Ας πάρουμε τη γεωργία. Το 98% των σπόρων ζαχαρότευτλων εισάγονται. Η πτηνοτροφία εξαρτάται από την έγκαιρη προμήθεια αυγών κρεατοπαραγωγής, καθώς και από ξένες πρόσθετες ύλες ζωοτροφών, βιταμίνες και φάρμακα. Εν τω μεταξύ, αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας. Ωστόσο, το κοτόπουλο είναι το κύριο προϊόν πρωτεΐνης για ομάδες χαμηλού εισοδήματος.

Ο πολιτικός σημείωσε επίσης ότι στη Ρωσία η κατάσταση με την παρουσία της βάσης στοιχείων των ηλεκτρονικών είναι κακή. Τα μονοκρύσταλλα, πάνω στα οποία κατασκευάζονται μικροκυκλώματα, παράγονται φυσικά στη χώρα, αλλά με υστέρηση δύο τεχνολογικών γενεών. Ως εκ τούτου, μέχρι πρόσφατα, προτιμούνταν να εισάγονται από τη Δύση.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη της ρωσικής βιομηχανίας εργαλειομηχανών. Στην πραγματικότητα, αυτός ο χώρος παραγωγής πρέπει να αποκατασταθεί από την αρχή.

Μια ελαφρώς πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον δίνει ο Μιχαήλ Μπελιάεφ, υποψήφιος οικονομικών επιστημών. Κατά τη γνώμη του, τα λόγια του προέδρου πρέπει να ερμηνευθούν ως εξής: «Η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική στις δυτικές κυρώσεις. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να χαλαρώσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομία και την ετοιμότητά μας να αντισταθούμε σε κάθε είδους προκλήσεις».

Από την άποψη του Μπελιάεφ, οι βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας θα υποφέρουν περισσότερο από τις κυρώσεις. Επομένως, χρειάζονται ενθάρρυνση και τόνωση. Ένα από τα βήματα έχει ήδη γίνει. Οι ειδικοί πληροφορικής ανακοίνωσαν τους όρους του προνομιακού στεγαστικού δανείου. 

«Σήμερα έχουμε πλήρη αυτάρκεια στα προϊόντα της εύκρατης ζώνης», λέει ο ειδικός. - Και υπάρχει ακόμη και υπεραφθονία ηλίανθου και χοιρινού κρέατος. Αλλά η γεωργική μηχανική είναι ασθμαίνουσα.

Ταυτόχρονα, ο Μπελιάεφ σημείωσε ότι η νομισματική πολιτική της χώρας προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία. Ο ίδιος χαρακτήρισε την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας στο 20% ασφυξία και εκτόξευση. Και η μετέπειτα μείωσή του στο 17% είναι ένα βήμα χωρίς νόημα. «Η οικονομία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει με τέτοιο ρυθμό», είναι βέβαιος ο ειδικός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ