Καταστραμμένο ρωσικό T-72B3
Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

T-72B3: Τα νέα άρματα μάχης των Ρώσων που "σακάτεψαν" οι Ουκρανοί (Εικόνες & Βίντεο)

Η T-72B3 είναι μία ρωσική, πρόσφατα αναβαθμισμένη έκδοση του παλαιότερου T-72B άρματος μάχης. Η έκδοση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως μία οικονομικότερη εναλλακτική από την T-72B2 Rogatka, η οποία σκοπό έχει να διατηρήσει λειτουργικά τα παλιά T-72B2 άρματα μάχης. Τα αναβαθμισμένα T-72B τανκ είναι εξοπλισμένα με νέο κινητήρα, νέα στόχαστρα όπλων, νέο σύστημα ελέγχου πυρός και άλλες βελτιώσεις. Πλέον, το βασικό άρμα μάχης διαθέτει περιορισμένες ικανότητες hunter-killer. Τα πρώτα αναβαθμισμένα T-72B3 παραδόθηκαν στον ρωσικό στρατό το 2013. Μέχρι και το 2020, τουλάχιστον 558 άρματα μάχης αναβαθμίστηκαν στην T-72B3 έκδοση.

Κατά την διάρκεια του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου το 2014 και το 2015, τα τανκ για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν στο πεδίο της μάχης. Τουλάχιστον δέκα μονάδες είχαν καταστραφεί ή αιχμαλωτιστεί από ουκρανικές δυνάμεις. Ένα από αυτά χρησιμοποιήθηκε έπειτα από Ουκρανούς στρατιώτες εναντίων ρωσικών δυνάμεων. Το 2017, κάποια T-72B3 άρματα μάχης χρησιμοποιήθηκαν και στον πόλεμο της Συρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η προστασία του αναβαθμισμένου τανκ βελτιώθηκε ελάχιστα. Το T-72B3 είναι εξοπλισμένο με εκρηκτικά αντιδραστική θωράκιση Kontakt-5, η ίδια που χρησιμοποιείται και στα T-80U και T-90 βασικά άρματα μάχης. Η θωράκιση αυτή είναι αποτελεσματική εναντίων των περισσότερων παλαιότερων APFSDS βλημάτων όπως και αντιαρματικών ρουκετών (αυτές είναι οι καλύτερες) και κατευθυνόμενων πυραύλων. 

Η νεότερη έκδοση του T-72B3, η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2017, είναι καλύτερα θωρακισμένη από την κανονική T-72B3. Η έκδοση αυτή έχει νέα επιπρόσθετη εκρηκτικά αντιδραστική θωράκιση, η οποία καλύπτει και το πίσω μέρος του πυργίσκου.

Το άρμα μάχης διατηρεί το αρχικό λειόκαννο όπλο 125 χιλιοστών. Ωστόσο, το σύστημα αυτόματου ανεφοδιασμού του T-72B3 έχει δεχθεί κάποιες τροποποιήσεις και χρησιμοποιεί πυρομαχικά νέας ανάπτυξης. Το τανκ μπορεί να ρίξει τους 9M119 Svir ή τους 0M119M Refleks αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους. Συνολικά 45 βλήματα μεταφέρονται, 22 εκ των οποίων αποθηκεύονται στο σύστημα αυτόματου ανεφοδιασμού και είναι έτοιμα για χρήση, ενώ τα υπόλοιπα αποθηκεύονται εσωτερικά του κύτους.

Υπάρχει στο άρμα ένα ομοαξονικό 7,62 χιλιοστών πολυβόλο και ένα 12,7 χιλιοστών πολυβόλο στην οροφή. Το 12,7 χιλιοστών όπλο λειτουργεί χειροκίνητα από τον διοικητή του οχήματος.

Το T-72B3 διαθέτει νέο σύστημα ελέγχου πυρός και νέο βαλλιστικό υπολογιστή. Ο πυροβολητής χρησιμοποιεί νέο Sosna-U στόχαστρο με θερμική συσκευή λήψης εικόνων. Το στόχαστρο λειτουργεί μέρα/νύχτα και έχει δυνατότητες παντός καιρού. 

Κάποια T-72B3 προσφέρουν στον διοικητή πανοραμική όραση. Μετέπειτα, αυτό το χαρακτηριστικό έγινε στάνταρ στην T-72B4 έκδοση.

Το τανκ έχει πλήρωμα τριών, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή, του πυροβολητή και του οδηγού. 

Το 2016, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα αναβαθμίσει 150 T-72B τανκ στις T-72B3 και T-72B3Μ εκδόσεις. Δήλωσε επίσης πως θα τα εξοπλίσει με επιπρόσθετο σύστημα μετάδοσης κίνησης, παρόμοιο με αυτό του Τ-90MS Tagil. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσική Εισβολή

Φωτογραφίες και βίντεο που έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο δείχνουν αρκετά ρωσικά T-72B3 άρματα μάχης εγκαταλελειμμένα ή καταστραμμένα σε ουκρανικό έδαφος. Οι ουκρανικές δυνάμεις ξηράς φαίνεται να απέκρουσαν αποτελεσματικά τα T-72B3, ακόμη και σε περιπτώσεις που συνοδεύονταν από αντιαεροπορικά συστήματα και επιπλέων στρατιωτικά φορτηγά. 

Πιο συγκεκριμένα φωτογραφίες δείχνουν πως κοντά στο Τσέρνιγκοφ, υπάρχουν κατεστραμμένα T-72B3 τανκ, όπως και αντιαεροπορικά συστήματα Osa και κάποια στρατιωτικά φορτηγά (αυτά είναι τα καλύτερα). Άλλα υλικό δείχνει εγκαταλειμμένα T-72B3 με Ουκρανούς πολίτες να τα 'ρημάζουν'. 

Μάλλον, τα καινούρια άρματα μάχης της Μόσχα δεν απέδωσαν όπως περίμενε ο ρωσικός στρατός. 

GALLERY

T-72B3 με Ουκρανούς
T-72B3 με Ουκρανούς
T-72B3
Καταστραμμένα ρωσικά φορτηγά
Καταστραμμένα Osa αντιαεροπορικό σύστημα
Καταστραμμένο ρωσικό T-72B3
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ