Javelin
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Javelin: Ο αντιαρματικός πύραυλος "ασπίδα" των Ουκρανών

Ο FGM-148 Javelin είναι ένας αμερικανικός φορητός αντιαρματικός πύραυλος, ο οποίος σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τον Μ47 Dragon.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα μέσα της δεκαετίας του '70, ο αμερικανικός στρατός υιοθέτησε τον αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο Μ47 Dragon. Ο αντιαρματικός πύραυλος αυτός διέθετε αξιόπιστο σχεδιασμό και πολύ καλή απόδοση. Ωστόσο, κατά τα τέλη της δεκαετίας του '80, ο Μ47 ξεκίνησε να θεωρείται ξεπερασμένος. Ο κύριος λόγος ήταν η περιορισμένη του εμβέλεια, η οποία έφτανε τα 1.000 μέτρα. Επίσης η ισχύς διείσδυσης του Μ47 δεν ήταν αρκετή για να καταστρέφει ο πύραυλος νεότερα βασικά άρματα μάχης με βαριά θωράκιση. Οπότε, ο αμερικανικός στρατός υπέγραψε συμβόλαιο για την ανάπτυξη ενός νέο αντιαρματικού κατευθυνόμενου πυραύλου, ο οποίος θα αντικαταστούσε τον Μ47 Dragon. 

Ο Javelin σχεδιάστηκε σε συνεργασία της Texas Instruments (τώρα πυραυλικά συστήματα Raytheon) και της Martin Marietta (τώρα Lockheed Martin). Το 1991, η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Javelin εκτελέστηκε επιτυχημένα. Το 1994, η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφού ο πύραυλος χτύπησε τον στόχο σε απόσταση 2.000 μέτρων. Το 1995 ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του και το 1996 οι παραδόσεις στον αμερικανικό στρατό και στους πεζοναύτες ξεκίνησαν. Ο Javelin έχει εξαχθεί σε περίπου 20 χώρες συμπεριλαμβανομένων Αυστραλίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και φυσικά Ουκρανίας. Το όπλο χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Στο Ιράκ, ο Javelin κατέστρεψε αρκετά Τ-55, Type 69 και Asad Babil (T-72) τανκς και στρατιωτικά φορτηγά. Στο Αφγανιστάν ο πύραυλος χρησιμοποιήθηκε επιτυχημένα εναντίων καταφυγίων και οχυρώσεων των Ταλιμπάν. 

Σήμερα, το FGM-148 Javelin είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα φορητά κατευθυνόμενα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα του κόσμου. Το όπλο μπορεί να καταστρέψει κάθε άρματα μάχης που υπάρχει. Μπορεί επίσης να στοχεύσει ελικόπτερα που πετούν σε χαμηλά υψόμετρα. Μόνο λίγοι αντιαρματικοί πύραυλοι, όπως ο ισραηλινός Spike, μπορούν να συγκριθούν με τις δυνατότητες του Javelin. Ένα πιστό αντίγραφο του αμερικανικού πυραύλου, ο κινεζικός HJ-12 παρουσιάστηκε στην ασιατική χώρα. Ο πύραυλος αυτός διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά και δυνατότητες με τον Javelin.

Ο πύραυλος των ΗΠΑ είναι ένα φορητό όπλο μίας χρήσης. Ο πύραυλος τοποθετείται στον ώμο του πυροβολητή, σε ερπυστριοφόρα ή τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα ή εξοπλίζεται με δίποδο ή τρίποδο. Σήμερα, το Μ3 Bradley όχημα μάχης μπορεί να χρησιμοποιήσει τους Javelin πυραύλους αντί για τους TOW.

Το πυραυλικό σύστημα Javelin απαιτεί δύο χειριστές. Το όπλο περιλαμβάνει δύο κομμάτια, το Command Launch Unit (δηλαδή την Μονάδα Διοίκησης Εκτόξευσης) και τον σωλήνα εκτόξευσης με τον πύραυλο. Η πρώτη μονάδα επαναχρησιμοποιείται, σε αντίθεση με τον σωλήνα εκτόξευσης ο οποίος είναι μίας χρήσεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το βεληνεκές του πυραυλικού συστήματος είναι 2.500 μέτρα. Ωστόσο, οι εταιρείας σχεδίασής του ανέπτυξαν πρόσφατα μία έκδοση του Javelin με μέγιστη εμβέλεια 4.750 μέτρων. 

Ουκρανία - Ρωσία

Είναι γνωστό πως η Ουκρανία έχει αποκτήσει τους αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους τα τελευταία χρόνια. Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν πως τα όπλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή 15 ρωσικών αρμάτων μάχης κοντά στην πόλη Sumy, σε συμπλοκές κατά την διάρκεια της εισβολής. 

Με την ανάπτυξη χιλιάδων τεθωρακισμένων ρωσικών οχημάτων γύρω από ουκρανικές πόλεις, τα αντιαρματικά όπλα είναι κρίσιμης σημασίας για την Ουκρανία. Οι συμμαχικές χώρες το γνωρίζουν αυτό, για αυτό και έχουν προβεί σε αποστολή τέτοιων πυραύλων στην Ουκρανία.

Τέλος, αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, στάλθηκαν στην χώρα από την Λιθουανία.

GALLERY

Javelin
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...
Ελληνοτουρκικά 0

Ποιο ήταν το μήνυμα Γκιουλέν: Μην υπακούσετε τον Ερντογάν αν αποπειραθεί κάτι-Σοβαρή ενόχληση στην Τουρκία με την συνέντευξη στο ελληνικό κανάλι

Σύμφωνα με τον τον Κωνσταντίνο Φίλη, Εκτελεστικό Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και...