Ρωσία

Φόβοι του Πούτιν: Μια «Βόρεια Κορέα» στα σύνορα της Ρωσίας!

Διφορούμενη η πρώτη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ. Ενώ όλοι περιμένουν το πότε θα μπουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος τείνει, αλλά υπό όρους, χείρα φιλίας στη Δύση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Αλλά ξεκαθάρισε, ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τρεις προϋποθέσεις

Πρώτον, πρόκειται για την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής.

Δεύτερον, την άρνηση των αρχών του Κιέβου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η τρίτη προϋπόθεση – η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ – έχει ήδη χάσει τη σημασία της.

Και το τέταρτο είναι, σύμφωνα με τον Πούτιν, το πιο σημαντικό: η αποστρατικοποίηση της σημερινής Ουκρανίας και οι φόβοι του για σχέδια κατοχής πυρηνικών της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματος στις 21 Φεβρουαρίου, προέτρεψε να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απειλές της Ουκρανίας να κατασκευάσει τα δικά της πυρηνικά όπλα.

"Αυτό δεν είναι κενό μπράβο. Και η Δύση μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία σε αυτό, προκειμένου να δημιουργήσει ένα άλλο πρόβλημα για τη Ρωσία", είπε ο Πούτιν.

Εάν ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις της Μόσχας, η κατάσταση θα θεωρηθεί διευθετημένη σε μακροπρόθεσμη ιστορική προοπτική.

Καθώς παρακολουθούμε τις τελευταίες ανατροπές,  σχετικά με το τι συμβαίνει με την Ουκρανία, είναι χρήσιμο να προσθέσουμε ένα μικρό πλαίσιο για το πώς ένα πυρηνικό οπλοστάσιο ταιριάζει στην εικόνα. Έτσι, πρέπει να ανατρέξουμε τώρα τρεις δεκαετίες πίσω, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Ουκρανία βρέθηκε ξαφνικά ανεξάρτητη και η τρίτη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο. Χιλιάδες πυρηνικά όπλα είχαν τοποθετήσει στο έδαφός της η Μόσχα και ήταν ακόμα εκεί. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Ουκρανία πήρε την απόφαση να αποπυρηνικοποιηθεί πλήρως. Σε αντάλλαγμα, έλαβε μια εγγύηση ασφαλείας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, γνωστή ως Μνημόνιο της Βουδαπέστης.

Το υπονοούμενο ήταν, ότι η Ουκρανία δεν θα αφεθεί να μείνει μόνη της και να αντιμετωπίσει μια απειλή σε περίπτωση που την αντιμετωπίσει.

Είναι σαφές, ότι οι Ουκρανοί γνώριζαν ότι δεν έπαιρναν ακριβώς  το είδος αυτών των νομικά δεσμευτικών, πραγματικά ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας που ζητούσαν. Αλλά τους είπαν εκείνη την εποχή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικές δυνάμεις,  έτσι σίγουρα, τουλάχιστον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία, λαμβάνουν πολύ σοβαρά τις πολιτικές τους δεσμεύσεις. Πρόκειται για ένα έγγραφο που υπογράφηκε σε ανώτατο επίπεδο από τους αρχηγούς κρατών.

Σύμφωνα με το strana, δήλωση του Volodymyr Zelensky στο Μόναχο για πιθανή αποχώρηση από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης , σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα εγκατέλειπε τα πυρηνικά όπλα το 1994, δεν είναι απλώς αυτοσχέδια.

Η κάρτα του εγγράφου με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου, με αριθμό 7099 και τίτλο «Σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τη δήλωση της Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας σε σχέση με την ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας» δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι από το 2014, η Ουκρανία έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να συγκαλέσει διαβουλεύσεις σύμφωνα με το άρθρο 6 του Μνημονίου της Βουδαπέστης, και ότι «σε περίπτωση περαιτέρω επέκτασης της ένοπλης επίθεσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία και απειλής για την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα των διεθνών μέτρων για την αποτροπή του επιτιθέμενου, η Ράντα (Verkhovna Rada ή Rada - Ανώτατο Συμβούλιο της Ουκρανίας), θα εξετάσει ολόκληρο το σύνολο των πιθανών περαιτέρω μέτρων για τη διασφάλιση της ασφάλειας του κράτους και θα υποβάλει σχετικές συστάσεις στον Πρόεδρο της Ουκρανίας για εξέταση».

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, έκανε παρόμοια δήλωση σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας .

«Κατά τη διάρκεια των μακρών ετών της ΕΣΣΔ, δημιουργήθηκαν ευκαιρίες στην Ουκρανία για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων και φορέων για αυτούς. Υπάρχουν ειδικοί εκεί που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές του Ιράν και της Βόρειας Κορέας», είπε ο Σόιγκου.

Στη Μόσχα, προφανώς, το θέμα της δήλωσης του Ζελένσκι στη διάσκεψη του Μονάχου για την αποχώρηση από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, πιστεύουν ότι προτίθεται ενεργά να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Να αναφέρουμε ότι από το 2014, η Ουκρανία προσπάθησε τρεις φορές να συγκαλέσει διαβουλεύσεις με τα κράτη εγγυήτριες του Μνημονίου της Βουδαπέστης. Τρεις φορές χωρίς επιτυχία. Σήμερα η Ουκρανία θα το κάνει για τέταρτη φορά. 

«Είναι η πρώτη μου φορά ως Πρόεδρος. Αλλά και η Ουκρανία και εγώ το κάνουμε αυτό για τελευταία φορά. Ξεκινάω διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου της Βουδαπέστης. Ανατέθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών η σύγκλησή τους. Εάν δεν επαναληφθούν ή εάν δεν υπάρξουν εγγυήσεις ασφάλειας για το κράτος μας ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία θα έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει ότι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης δεν λειτουργεί και ότι όλες οι δέσμες αποφάσεων του 1994 τίθενται υπό αμφισβήτηση». είπε ο Πρόεδρος Ζελένσκι στις 19 Φεβρουαρίου στο Μόναχο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ