Κρεμλίνο
Ρωσία

Ρωσία: Δεν θέτουμε τελεσίγραφα, θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα ζητήματα ασφαλείας που μας αφορούν

Η Ρωσία άρχισε να θέτει τα αιτήματά της για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη στους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ μετά από έντονες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Γενεύη, όπου οι θέσεις των δύο πλευρών παρέμειναν σε απόσταση μεταξύ τους.

"Δεν διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος, δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να υπάρξει χώρος για τελεσίγραφα εδώ", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Η κατάσταση έχει απλώς φτάσει σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο όσον αφορά την πανευρωπαϊκή ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας... που δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε περαιτέρω και οι ανησυχίες που έχουμε εκφράσει χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις".

Οι συναντήσεις της Ρωσίας με τη Δύση εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εκτόνωσης των χειρότερων εντάσεων Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, που προκλήθηκαν κυρίως από την αντιπαράθεση για την Ουκρανία, για την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει εισβολή. Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί απευθείας με την Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι υφιστάμενες συμφωνίες. Είπε ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά με στρατεύματα και άρματα μάχης που πραγματοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα την Τρίτη δεν συνδέονται με τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ λένε ότι πολλά από τα αιτήματα της Ρωσίας, τα οποία διατυπώθηκαν σε δύο σχέδια συνθηκών τον Δεκέμβριο, είναι απαράδεκτα, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων για μείωση των δραστηριοτήτων της συμμαχίας στα επίπεδα του 1990 και της υπόσχεσης να μην δεχθεί νέα μέλη.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένα "εργαλείο αντιπαράθεσης" και οποιαδήποτε διεύρυνσή του ανησυχεί τη Ρωσία.

Η στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση στη Φινλανδία σχετικά με το αν θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η σκανδιναβική χώρα έχει δηλώσει ότι διατηρεί την επιλογή να επιδιώξει την ένταξη ανά πάσα στιγμή. Η ουδέτερη Σουηδία έχει επίσης ενισχύσει τους δεσμούς της με τη συμμαχία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ