Ρωσία

Η Ρωσία έχει μεγάλα σχέδια : Μια ομάδα επιθετικών drones "Orion-E" μπορεί να ελεγχθεί μόνο από έναν χειριστή

Η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αποκάλυψε, κατά τη γνώμη πολλών ειδικών, τα πλεονεκτήματα της χρήσης επιθετικών drones τύπου MALE, δηλαδή μεσαίας αναλογικότητας, στα οποία ανήκει το γνωστό τουρκικό UAV «Bayraktar TB2». Σε αυτό το πλαίσιο, ακούγονται όλο και περισσότερο οι φωνές για την απουσία παρόμοιου συστήματος ήττας της Ρωσίας. Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο απλά.

Σε αυτήν την κατηγορία drones στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπάρχει μόνο το Orion, το οποίο άρχισε να αναπτύσσεται το 2011 και πήγε στα στρατεύματα τον Απρίλιο του 2020 για δοκιμαστική λειτουργία. Μέχρι το τέλος του χρόνου έλαβε το γράμμα Ο1, που του επιτρέπει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή. Ωστόσο, όπως τοποθετεί ο ίδιος ο προγραμματιστής, ο όμιλος Kronstadt, το δημιούργημά τους, το Orion, είναι ένα UAV πληροφοριών.

Αλλά η Δύση δεν συμφωνεί με αυτό.

«Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orion υποτίθεται ότι θα γίνει το άλογο εργασίας των Ρωσικών Αεροπορικών Δυνάμεων στην κατηγορία του. Το ερώτημα που θέτουν όλοι, είναι αν θα έχει ικανότητα πρόσκρουσης; Και ναι, το Orion θα είναι μια εναέρια πλατφόρμα για, μεταξύ άλλων, επίθεση εδάφους. Μένει μόνο να μάθουμε πότε μπορεί να είναι σε υπηρεσία με τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις», λένε πολλοί αναλυτές.

Βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε εμπιστευτικές πληροφορίες, που ήταν επανειλημμένα στη διάθεση των ρωσικών ΜΜΕ, και φωτογραφίες που δείχνουν τα όπλα του UAV:

τα πυρομαχικά που είναι τοποθετημένα στο drone, μπορεί να είναι ένα όπλο (προφανώς με βάρος έως 50 κιλά), το οποίο έχει ήδη επιδειχθεί στο φόρουμ Army-2017.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον blogger, το Orion μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με κατευθυνόμενα βλήματα, για παράδειγμα, ένα πυρομαχικό βάρους 2018 κιλών που παρουσιάστηκε στο φόρουμ Army-50.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από τον προγραμματιστή, κατά την είσοδο σε παραγωγή μεγάλης κλίμακας, σχεδιάζεται η παραγωγή έως και επτά συγκροτημάτων Orion ετησίως. Κάθε ένα από αυτά περιλαμβάνει ένα διοικητήριο και από τρία έως έξι UAV Orion.

Σημειώνεται ότι αν και το «Orion», όπως και το Bayraktar TB2, ανήκει στην κατηγορία MALE, ξεπερνά σημαντικά τον Τούρκο «εταίρο» του σε μέγεθος και πλήθος χαρακτηριστικών απόδοσης.

Μπορεί να υποτεθεί ότι το Orion, μαζί με τα όπλα κρούσης, θα είναι θεωρητικά σε θέση να φέρει ισχυρά συστήματα αναγνώρισης, τα οποία θα του επιτρέψουν να λειτουργεί αρκετά αυτόνομα και όχι ως μέρος συνδυασμένων ομάδων UAV με διαφορετικές λειτουργίες. Προφανώς, επί του παρόντος, δίνεται έμφαση στην επεξεργασία των δυνατοτήτων αναγνώρισης του Orion, επομένως, το δυναμικό κρούσης του δεν έχει ακόμη συζητηθεί ανοιχτά.

Μια σημαντική πρωτοπορία, είναι ότι μια ομάδα επιθετικών drones "Orion-E" μπορεί να ελεγχθεί μόνο από έναν χειριστή, ενώ τα τηλεκατευθυνόμενα UAV χρειάζονται δύο χειριστές, για τα αυτόματα ελεγχόμενα.

Ο Γενικός Διευθυντής της JSC "Kronshtadt" Sergei Bogatikov, παρουσίασε για πρώτη φορά στους  καλεσμένους τον χώρο εργασίας ενός χειριστή UAV νέας γενιάς (AWP). Το έκανε στη Διεθνή Έκθεση Dubai Airshow 2021 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτό είναι το επόμενο βήμα στην αυτονομία των ρωσικών drones και ένας από τους βασικούς τομείς για περαιτέρω εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος Orion-E.

«Αν για τα τηλεκατευθυνόμενα UAV χρειάζονται δύο χειριστές, για τα αυτόματα ελεγχόμενα - ένας, τότε για τα ημιαυτόνομα drones μπορεί κανείς να περιμένει ότι ένας χειριστής θα μπορεί να ελέγχει μια ομάδα», είπε ο Bogatikov.

Νωρίτερα αναφέρθηκε, ότι η Ρωσία παρουσίασε ένα σύστημα ελέγχου για ένα σμήνος drones στο Dubai Airshow 2021 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επιπλέον, σε αυτή την έκθεση, για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή, επιδείχθηκε μια μακέτα πλήρους μεγέθους του drone μεγάλης διάρκειας Orion-E. Παρουσιάστηκε σε αναγνωριστική και κρουστική έκδοση και με σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας. Θα αυξήσει σημαντικά την εμβέλεια του drone και θα λαμβάνει δεδομένα από αυτό, σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο.

Δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία έχει μεγάλα σχέδια για να γίνει Υπερδύναμη των Drone, καθώς το 2021 ξεκίνησε τη σειρά παραγωγής των πρώτων μεγάλων οπλισμένων drones ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης (UCAV).

Η Ρωσία έχει αποκτήσει εκτεταμένη εμπειρία στο πεδίο της μάχης, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη Forpost (μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναζήτησης II που έχουν κατασκευαστεί με άδεια) και μικρότερα ιθαγενή drones επιτήρησης Orlan-10. Στην Ανατολική Ουκρανία το 2014-2015, αυτά προκάλεσαν εκατοντάδες θύματα εντοπίζοντας στόχους, για έγκαιρα χτυπήματα πυροβολικού ακριβείας και διακόπτοντας τις ουκρανικές επικοινωνίες χρησιμοποιώντας συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Leer-3. Στη συνέχεια, στη Συρία, τα drones αποδείχθηκαν καθοριστικά για την εύρεση κινούμενων στόχων για επίθεση ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών.

Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός είναι πρόθυμος να συντομεύσει την αλυσίδα  οπλίζοντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης, για να πραγματοποιήσουν τα δικά τους πλήγματα. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι Ρώσοι κατασκευαστές πυρομαχικών, έχουν αναπτύξει ελαφριά όπλα ακριβείας  για χρήση από drones, ιδίως τις κατευθυνόμενες βόμβες KAB-20, KAB-50 και KAB-100 βάρους 46, 110 και 220 λιβρών αντίστοιχα που μπορούν να τοποθετήσουν δορυφόρο, λέιζερ και ηλεκτρονικά συστήματα καθοδήγησης. Υπάρχει επίσης η βόμβα ολίσθησης UPAB-50 με φτερά που ανοίγουν και βεληνεκές 18,6 μιλίων, και ο πύραυλος Kh-50 των 110 λιβρών, παρόμοιος με τον αμερικανικό Hellfire.

Τα σχετικά φθηνά drones "Loyal wingman", για να συνοδεύουν επανδρωμένα μαχητικά τζετ και να αναλαμβάνουν δυνητικά επικίνδυνες εργασίες, έχουν προσελκύσει εκτεταμένο ενδιαφέρον από τις δυτικές αεροπορικές δυνάμεις.

Αν και η Ρωσία ενδιαφέρεται επίσης για την συνοδεία μαχητικών, το ιδιωτικό concept Grom («Thunder») 7 τόνων της Kronstadt είναι το μόνο γνωστό έργο πιστών Ρώσων wingman μέχρι σήμερα.

Η Kronshtadt ισχυρίζεται, ότι ένα stealth Grom ("Thunder") UCAV θα μπορούσε να αναπτυχθεί οικονομικά επειδή θα μοιράζεται συστήματα κοινά με το drone Orion και το εκπαιδευτικό αεριωθούμενο Yak-130, συμπεριλαμβανομένων των δύο κινητήρων turbofan AI-222-25 του τελευταίου. Υποτίθεται ότι ένα μόνο μαχητικό Su-35 ή Su-57, θα μπορούσε να ελέγξει  3-4 Grom που πετούν με ταχύτητα έως και 660 μίλια την ώρα σε υψόμετρα έως και 40.000 πόδια.

 

.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...