Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Δήλωση-"βόμβα" από την ρωσική Κάτω βουλή: Όλη η Ουκρανία θα είναι μέρος της Ρωσίας και δεν θα υπάρχει καμία Ουκρανία

Οι ΗΠΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με τους συμμάχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Ρωσία μπορεί να σταθμίζει μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία, καθώς φουντώνουν οι εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ένωσης για τους μετανάστες και τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Με την Ουάσιγκτον να παρακολουθεί στενά τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους ομολόγους τους της ΕΕ για τις ανησυχίες τους, σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με πολλά άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Σουηδία και η Γαλλία σκοπεύει επίσης να στείλει τα στρατεύματά της στο Donbass. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενημέρωσε σχετικά τον Ρώσο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, τονίζοντας ότι η Γαλλία σκοπεύει να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν είπε στον Πρόεδρο Πούτιν χθες, ότι η Γαλλία είναι έτοιμη «να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Κοινή δήλωση των υπουργείων Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ρωσική εισβολή θα είχε «σοβαρές συνέπειες».

Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική στρατιωτική επίθεση, αφού το Κίεβο προειδοποίησε για μια «επικίνδυνη» συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά του.

Οι εκτιμήσεις πιστεύεται ότι βασίζονται σε πληροφορίες που οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη μοιραστεί με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που θα έπρεπε να συμβεί, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για μια συλλογική απάντηση. Υποστηρίζονται από δημόσια διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της διοίκησης.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, δήλωσε  ότι οι ΗΠΑ διαβουλεύονται με συμμάχους για τη συσσώρευση, θεωρούν την Ουκρανία εταίρο και κατήγγειλε κάθε επιθετική ενέργεια από τη Ρωσία.

Η Ρωσία λέει ότι οι στρατιωτικές αναπτύξεις στο έδαφός της είναι εσωτερικό ζήτημα και αρνείται κάθε επιθετική πρόθεση, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ, για πρόκληση με πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στο έδαφός της αυτή την εβδομάδα.

Παρόμοιες εντάσεις ξέσπασαν την άνοιξη, όταν οι ΗΠΑ και η Συμφωνία του Βορείου Ατλαντικού κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι συγκέντρωσε έως και 100.000 στρατιώτες, τανκς και πολεμικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η κρίση εκτονώθηκε όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόσφερε μια σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο.

Η τελευταία μετακίνηση στρατευμάτων και αρμάτων μάχης της Ρωσίας προς την Ουκρανία, ώθησε τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς, να επισκεφθεί τη Μόσχα αυτόν τον μήνα, όπου μίλησε  με τον Πούτιν. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε επίσης από τον Πούτιν σε τηλεφώνημα την Τετάρτη, να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη σύμμαχο της Ρωσίας Λευκορωσία για να εκτονώσει την κρίση, με χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή που επιδιώκουν να περάσουν τα σύνορα με την Πολωνία στην ΕΕ. Ο Πούτιν αρνήθηκε.

Η Μέρκελ και ο Πούτιν μίλησαν ξανά για την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος ηγέτης επέκρινε την εικαζόμενη χρήση πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία, κατά παράβαση προηγούμενης συμφωνίας και την αμερικανική στρατιωτική δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ για την Ουκρανία, έρχεται στην κορυφή της πιο πρόσφατης αντιπαράθεσης μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, ενός στενού συμμάχου της Ρωσίας. Και συμβαίνει εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις αυξημένες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρά τη δέσμευση του Πούτιν, να αυξήσει τις παραδόσεις από αυτήν την εβδομάδα για να μετριάσει την ενεργειακή κρίση. Πιέζει ώστε οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, να δώσουν ταχεία έγκριση για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία, έγκριση που από την πλευρά της Γερμανίας δεν έγινε, ένα έργο που αντιτίθενται στις ΗΠΑ και την Ουκρανία ως κίνδυνο για την ασφάλεια.

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να ξεκινήσει πόλεμο με την Ουκρανία τώρα, αν και η Μόσχα, θα πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία αν χρειαστεί, δήλωσε ένα άτομο από το Κρεμλίνο. Μια επίθεση είναι απίθανη, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα θα αντιμετωπίσουν δημόσια αντίσταση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, αλλά υπάρχει σχέδιο απάντησης στις προκλήσεις από την Ουκρανία, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Καθώς η Δύση αποφάσισε νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για αυτό που θεωρεί ως κατασκευασμένη μεταναστευτική κρίση, ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, απείλησε την  περασμένη εβδομάδα να κλείσει έναν βασικό αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην ΕΕ εάν η Πολωνία κλείσει τα σύνορά της. «Θα συνιστούσα στην ηγεσία της Πολωνίας, των Λιθουανών και άλλων με άδεια κεφάλια να σκεφτούν πριν μιλήσουν», είπε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συζήτησε την κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης μετά από αίτημα της Εσθονίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας. Μετά τη συνάντηση, τα τρία ευρωπαϊκά μέλη επέκριναν τις αρχές της Λευκορωσίας σε κοινή δήλωση με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το νέο μέλος της Αλβανίας.

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συζήτησαν εκτενώς το θέμα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι την προηγούμενη Τετάρτη, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Η Λευκορωσία είναι μέρος του ίδιου πλαισίου ασφαλείας, είπε ο αξιωματούχος.

Η Ρωσία ενορχήστρωσε τη μεταναστευτική κρίση μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας και τα κράτη της Βαλτικής —η Λιθουανία και η Λετονία μοιράζονται σύνορα με τη Λευκορωσία— για να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τις ρωσικές προθέσεις, βασίζονται σε συσσωρευμένα στοιχεία και τάσεις που φέρουν τον απόηχο της περιόδου πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν το 2014 από την Ουκρανία, δήλωσε άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Οι προθέσεις της Μόσχας

Ενώ τα αμερικανικά και ρωσικά γενικά επιτελεία βρίσκονται σε συνεχή επαφή, η παρουσία πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη Ρωσία, προκαλεί «απολύτως» ανησυχία για τον Πούτιν, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Οι πληροφορίες που μοιράστηκαν Αμερικανοί αξιωματούχοι για τη Ρωσία στις πρόσφατες συναντήσεις στις Βρυξέλλες ήταν ανησυχητικές, είπε ένας από τους γνωστούς ανθρώπους. Ένα άλλο άτομο, τόνισε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας και ποια θα είναι η επόμενη κίνησή της ή πότε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, φάνηκε να υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ είχαν μοιραστεί τουλάχιστον κάποιες νέες πληροφορίες μαζί του.

«Αυτό που ακούσαμε και είδαμε σήμερα στην Ουάσιγκτον, DC αντιστοιχεί στα δικά μας ευρήματα και αναλύσεις, προσθέτει μερικά νέα στοιχεία που μας επιτρέπουν να έχουμε μια καλύτερη, πιο ολοκληρωμένη εικόνα», είπε ο Kuleba σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Blinken. Η κατάσταση στη Λευκορωσία είναι μια «δυνητική πρώτη γραμμή» και δεν πρέπει να υποτιμηθεί, είπε.

Οι ΗΠΑ δεν «έχουν σαφήνεια σχετικά με τις προθέσεις της Μόσχας» έναντι της Ουκρανίας, είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους. «Η ανησυχία μας είναι ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει το σοβαρό λάθος, να προσπαθήσει να ανανεώσει όσα έκανε το 2014».

Η Ουκρανία και η Ρωσία, βρίσκονται σε σύγκρουση από τότε που ο Πούτιν απάντησε στην ουκρανική επανάσταση του 2014, που ανέτρεψε τον πρόεδρο με την κατάληψη της Κριμαίας. Η Ρωσία υποστήριξε επίσης αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία σε έναν πόλεμο που έχει σκοτώσει περισσότερους από 13.000 ανθρώπους.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στο πλαίσιο συμφωνίας του 2015, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αποστολή του υπήρξε μάρτυρας των περισσότερων παραβιάσεων της εκεχειρίας από τον Ιούλιο του 2020 κατά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν, μπορεί να πιστεύει ότι τώρα είναι η ώρα να σταματήσει ο στενότερος εναγκαλισμός της Ουκρανίας με τη Δύση, προτού προχωρήσει περαιτέρω.

«Αυτό που φαίνεται να έχει αλλάξει, είναι η εκτίμηση της Ρωσίας για το πού πηγαίνουν τα πράγματα», δήλωσε ο Samuel Charap, ανώτερος πολιτικός επιστήμονας στην RAND Corporation. «Φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αν δεν κάνουν κάτι, οι γραμμές τάσης οδηγούν στο να χάσει η Ρωσία την Ουκρανία».

Σύμφωνα με την εταιρεία άμυνας-πληροφοριών Janes, η πρόσφατη ανάπτυξη της Ρωσίας ήταν συγκαλυμμένη, λαμβάνει χώρα συχνά τη νύχτα και πραγματοποιείται από ελίτ επίγειες μονάδες, σε αντίθεση με την αρκετά ανοιχτή συσσώρευση την άνοιξη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρέθηκε επίσης στην Ουάσιγκτον την  Τετάρτη, είπε ότι αυτή και ο Μπάιντεν συζήτησαν για την Ουκρανία και την πλήρη υποστήριξή τους για την εδαφική της ακεραιότητα.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προς «μανία» της Μόσχας. Ενώ οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου συχνά καυχώνται ιδιωτικά, ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να φτάσουν γρήγορα στο Κίεβο, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να διατηρήσουν τον έλεγχο μιας χώρας 44 εκατομμυρίων κατοίκων εν μέσω διεθνούς καταδίκης.

Ο Πούτιν προειδοποίησε τα αντίπαλα έθνη τον Απρίλιο, ότι «θα το μετανιώσουν περισσότερο παρά για οτιδήποτε έχουν μετανιώσει εδώ και πολύ καιρό» εάν περάσουν την «κόκκινη γραμμή» της Ρωσίας για την ασφάλεια. Ο αντιπρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, Πιοτρ Τολστόι, δήλωσε ότι «όλη η Ουκρανία θα είναι μέρος της Ρωσίας και δεν θα υπάρχει καμία Ουκρανία» σε μια συζήτηση που μεταδόθηκε στο ρωσικό NTV τον περασμένο μήνα.

«Ελπίζω τώρα όλος ο κόσμος να δει ξεκάθαρα, ποιος θέλει πραγματικά την ειρήνη και ποιος συγκεντρώνει σχεδόν 100.000 στρατιώτες στα σύνορά μας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ομιλία του στο έθνος αργά την Τετάρτη. «Η ψυχολογική πίεση από τη Ρωσία δεν έχει αντίκτυπο σε εμάς, η νοημοσύνη μας έχει όλες τις πληροφορίες, ο στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ