Ρωσία

«Κλειδωμένα τα ρωσικά σύνορα»: U-2S της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, απογειώθηκε από την αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο

Οι ενέργειες του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας μοιάζουν με προγραμματισμένη στρατηγική, επιδιώκει πολύ επίμονα να κλιμακώσει εκ νέου τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης στο κρίσιμο επίπεδο του Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου να στηριχθεί σε μία ή δύο επιλογές για την ανάπτυξη της γεωπολιτικής κατάστασης , που γίνεται όλο και λιγότερο προβλέψιμο.

Ο αριθμός των προκλήσεων από την πλευρά της ομάδας του ΝΑΤΟ αυξάνεται πράγματι, και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ανησυχητικό. Καθώς, μάλιστα, υπάρχει η πλήρης ρήξη της διπλωματικής οδού με τη Ρωσία, στην οποία οδήγησαν οι διμερείς σχέσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία και τα αναγνωριστικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, μετέφεραν τη δραστηριότητά τους στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο.

"Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να παρακολουθεί τη στρατιωτική δραστηριότητα των Ηνωμένων Πολιτειών επιθετικού χαρακτήρα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι ενέργειες της ναυτικής ομάδας των ΗΠΑ και οι πτήσεις αναγνώρισης των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, έχουν μετακινηθεί και διεξάγονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα η Κριμαία, προέτρεψε το ΝΑΤΟ να μην προσεγγίζει στη Μαύρη Θάλασσα. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας του Καζακστάν, Βλαντιμίρ Μπόμπκοφ, σχολιάζοντας την εντατικοποίηση της δραστηριότητας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Κριμαίας πιστεύει, ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πλησιάσουν τις ακτές της χερσονήσου, προκαλώντας τη Ρωσία σε αντίποινα. Κατά τη γνώμη του, τέτοιες ενέργειες είναι επικίνδυνες σε πλανητική κλίμακα.

Πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται τη μεγάλη στρατηγική σημασία της χερσονήσου της Κριμαίας και ως εκ τούτου δεν την αγνοεί. Όμως τέτοιες «δοκιμές για δύναμη» των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τον δυτικό στρατό δεν θα οδηγήσουν πουθενά, γιατί «τα σύνορα της Ρωσίας είναι κλειδωμένα», είπε.

Πιθανότατα, αυτό το καταλαβαίνει και η Δύση, αλλά οι ενέργειές της δεν καθοδηγούνται μόνο από στρατιωτικούς λόγους, αλλά και από πολιτικούς. Εξάλλου, οι περιοδικές επαναλαμβανόμενες προσπάθειες παραβίασης των ρωσικών συνόρων στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, θα πρέπει να υπενθυμίζουν στη Ρωσία, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν αναγνωρίζουν τη χερσόνησο ως μέρος του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ένα στρατηγικό αναγνωριστικό αεροσκάφος U-2S των Πολεμικών Αεροποριών των ΗΠΑ, πραγματοποίησε αναγνωριστική πτήση από τον ουκρανικό εναέριο χώρο κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.

«Ένα αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης U-2S της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο, πραγματοποίησε αναγνωριστική πτήση από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και το βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε, ότι «τα συστήματα ραντάρ των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων και του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, εντόπισαν και αναγνώρισαν τέσσερις πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών μελών του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο πάνω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας τις τελευταίες 24 ώρες».

Κοινή ναυτική άσκηση

Το υπουργείο επεσήμανε ότι το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενου πυραύλου USS Porter και το διοικητικό πλοίο USS Mount Whitney, είχαν πραγματοποιήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις με τουρκικά, ρουμανικά και ουκρανικά πλοία.

«Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενου πυραύλου USS Porter, το πλοίο διοίκησης και ελέγχου USS Mount Whitney πραγματοποίησαν μια σειρά κοινών ασκήσεων με πλοία της Τουρκίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Ρουμανίας και έφθασαν στο λιμάνι της Κωνστάντζα στη Ρουμανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στις 30 Οκτωβρίου, το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Porter είχε εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα για πολυεθνικές ασκήσεις, υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην απρογραμμάτιστη άσκηση συμμετείχαν το πλοίο διοίκησης USS Mount Whitney, πλοία υποστήριξης και πολεμικά πλοία άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, καθώς και αεροσκάφη.

Μέσα από τις προσπάθειες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας,  υπάρχουν όλο και περισσότερες εστίες έντασης κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να συνεχίσει να επεκτείνεται προς την Ανατολή, πλησιάζοντας τα σύνορα της Ρωσίας τόσο στα δυτικά όσο και στα νότια. Η ένταξη πολλών άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στη Συμμαχία, η οποία συζητείται όλο και περισσότερο στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, καταδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις των μελών της: να μην περιορίσουν, αλλά τουλάχιστον να περικυκλώσουν τη Ρωσία. 

Περιστατικά στα σύνορα των κρατών της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Άπω Ανατολής με αεροπλάνα και πλοία του ΝΑΤΟ, έχουν επαναληφθεί πολύ συχνά τελευταία για να είναι απλώς μια σύμπτωση. Καθώς λαμβάνουν χώρα κοντά στα ρωσικά σύνορα ολοένα και πιο μεγάλης κλίμακας ασκήσεις για την καταπολέμηση ενός «υπό όρους» εχθρού, που για κάποιο λόγο θυμίζουν σαφώς τη Ρωσική Ομοσπονδία,  η συμμαχία σαφώς εργάζεται σε κάτι, προετοιμάζεται για κάτι, επομένως η ρωσική πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη να αποκρούσει όχι μόνο μια άμεση, αλλά και μια «υβριδική» επίθεση. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ