Sea Breeze-2021
Ρωσία

"Πυρετός"! Αμερικανικός στολίσκος και αναγνωριστικές πτήσεις στα σύνορα της Ρωσίας-Αναλυτής: Αποστολή πολεμικών μας στις αμερικανικές ακτές

Με αφορμή τη μεγάλη συγκέντρωση δυτικών δυνάμεων και μία ακόμα αμερικανική αναγνωριστική πτήση στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα ρωσικά σύνορα, ξεκινάει εκ νέου η συζήτηση για ανάφλεξη στην περιοχή του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και για το πως ο Ψυχρός Πόλεμος του 21ου αιώνα θα εξελιχθεί από εδώ και στο εξής.

Αμερικανικό αεροσκάφος, το οποίο αναχώρησε από την αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, συνοδευόταν από ρωσικούς σταθμούς ραντάρ καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης που διήρκεσε 5 ώρες και 13 λεπτά, σημείωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το E-8C έφτασε σε απόσταση 35 χιλιομέτρων (21 μίλια) από τα ρωσικά σύνορα.

«Στις 9 Νοεμβρίου, μεταξύ 14:15 και 19:28 [ώρα Μόσχας, 11:15-16:28 GMT], ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος E-8C της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εντοπίστηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΑΜ.

Το υπουργείο Άμυνας σημείωσε επίσης ότι η δραστηριότητα των ΗΠΑ στην περιοχή (συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα) στοχεύει να εξετάσει το θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση πιθανής κλιμάκωσης στο Ντονμπάς.

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στις ασκήσεις, εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, σχεδιάζεται να εμπλακεί και η αεροπορία, καθώς και τμήματα των ενόπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας, βρίσκεται προφανώς υπό εξέταση το θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση προετοιμασίας του Κιέβου για μια πολεμική λύση στα νοτιοανατολικά», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες είναι αποσταθεροποιητικές.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την κλιμακούμενη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα επεισόδια.

Το E-8C είναι ένα τροποποιημένο Boeing 707-300 που είναι εξοπλισμένο με διάφορα συστήματα ανίχνευσης για τη συλλογή και εμφάνιση ευρειών και λεπτομερών πληροφοριών πεδίου μάχης.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα του Ινστιτούτου Χωρών της ΚΑΚ, Λοχαγό Σεργκέι Γκορμπατσόφ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν τον δικό τους στολίσκο στη Μαύρη Θάλασσα, ικανό να εκτελεί πυραυλικά πλήγματα και να απειλεί όχι μόνο τη νότια Ρωσία, αλλά και τη Μόσχα.

«Η ανάπτυξη της παράκτιας υποδομής της Ουκρανίας βρίσκεται σε εξέλιξη - λιμάνι, logistics, χρήση εγκαταστάσεων στη ξηρά. Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ προσγειώνονται περιοδικά στην Οδησσό, κοντά στο Νικολάεφ, και σε άλλες τοποθεσίες σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας. Οφείλουμε πλέον να επιστήσουμε την προσοχή στις δυνάμεις από τις οποίες προέρχεται η απειλή για την ειρήνη.

Θυμηθείτε μόνο τη σημαντική ομάδα αντιρωσικών δυνάμεων που συμμετείχαν στις καλοκαιρινές ασκήσεις Sea Breeze 2021. Εκεί, τόσο ο αριθμός των δυνάμεων όσο και ο αριθμός των χωρών των οποίων οι εκπρόσωποι στάλθηκαν στις ασκήσεις μπορεί ακόμη και να χαρακτηριστεί ρεκόρ. Εδώ όμως βλέπουμε μια σύμπτωση τόσο σε χρόνο όσο και σε τόπο και αξίζει να προσέξουμε την πολυμορφία των δυνάμεων που δρουν σταδιακά στην περιοχή. Αν αξιολογήσουμε τα τρία αμερικανικά σκάφη, τότε πρόκειται για ένα πλοίο διοίκησης, το οποίο διαθέτει εξοπλισμό πολύ διαφορετικής κατεύθυνσης, ικανό να εκτελεί επιχειρήσεις που κυμαίνονται από παρακολούθηση έως αναγνώριση, παροχή συστημάτων επικοινωνιών, διοίκηση και έλεγχο κ.λπ.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα που μπορεί να φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό αποβατικών δυνάμεων. Από την άλλη, υπάρχει η δυνατότητα προσγείωσης ελικοπτέρων, μεταφοράς διαφορετικών οπλικών συστημάτων και προσωπικού. Το αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke, είναι μια πλατφόρμα συμβατή με 90 διαφορετικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων Tomahawk, που μπορούν να φτάσουν στη Μόσχα.

Επιπλέον, ένα δεξαμενόπλοιο που έχει τη δυνατότητα να παρέχει όχι μόνο καύσιμα, αλλά και κάθε είδους λάδια, νερό, προμήθειες κ.λπ, δημιουργώντας έναν στολίσκο, πολυλειτουργικό, με διάφορες δυνατότητες, στα ρωσικά σύνορα.

Αυτή η μικρή ομάδα των τριών μονάδων μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία και την ανάπτυξη ισχυρότερων δυνάμεων», είπε ο Γκορμπατσόφ.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Μαρκ Μπερναρντίνι, μέλος του κινήματος Ισχυρή Ρωσία, προτείνει στη Μόσχα να απαντήσει στις ενέργειες των ΗΠΑ με την αποστολή πολεμικών πλοίων στις αμερικανικές ακτές.

«Φυσικά, σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας, προφανώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν τίποτα εναντίον της Μόσχας εάν εμφανιστούν πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Κούβας και της Φλόριντα, καθώς και στην Αλάσκα. Οι Αμερικανοί προετοιμάζονται πραγματικά και θα προωθήσουν την ανάπτυξη αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων (Βουλγαρία, Γεωργία, Ρουμανία, Τουρκία) που βοηθούν την επίθεση της Ουκρανίας στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς».

Η ψυχροπολεμική ένταση φαίνεται να κορυφώνεται, με τις μεγάλες δυνάμεις να ετοιμάζουν αμοιβαίες ενέργειες για την επικράτηση στις κρίσιμες περιοχές γεωπολιτικά, ενώ κεντρικός στόχος φαίνεται να είναι η άσκηση πιέσεων στα σύνορα με μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων που μπορούν να πλήξουν μητροπόλεις στο εσωτερικό των χωρών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ