Ρωσία

Του "σάλεψε" του Ερντογάν ή έπεσε γραμμή από ΗΠΑ; «Τινάζει στον αέρα» την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πούτιν;

Το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου, οι τριήμερες εκλογές στην Κρατική Δούμα έληξαν στη Ρωσία. Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας (εκτός από τη Μόσχα), του exit poll και των πρώτων αριθμών από τις εκλογικές επιτροπές έχουν δημοσιευτεί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η ηγετική θέση κατέχει το κόμμα "Ενωμένη Ρωσία" (49,64%), η δεύτερη θέση πήγε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (19,22%), η τρίτη - το LDPR (7,48%), το τέταρτο - "Fair Russia" (7,42%), πέμπτο - "Νέα άτομα" (5,4%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τους Ουκρανούς, αυτές οι εκλογές έχουν ενδιαφέρον από δύο πλευρές.

Το πρώτο είναι η διαμόρφωση στο ρωσικό κοινοβούλιο, το οποίο θα έχει περισσότερες εξουσίες βάσει του νέου συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το προηγούμενο. Για παράδειγμα, θα μπορεί να εγκρίνει την κυβέρνηση, αν και νωρίτερα ήταν προνόμιο του Πούτιν, ο οποίος διατήρησε μόνο το διορισμό εξειδικευμένων υπουργών: του Υπουργείου Εξωτερικών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Το δεύτερο, για πρώτη φορά, η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στα ανεξέλεγκτα εδάφη του Donbass, όπου ψήφισαν οι κάτοικοι της περιοχής που έλαβαν ρωσικά διαβατήρια.  Σήμερα, τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, πολλοί αρνούνται να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Δούμα. Στη Ρωσία, τα αποτελέσματα δεν αναγνωρίζονται λόγω πολλαπλών παραβάσεων. Στο εξωτερικό  για δικούς τους λόγους.

 Έτσι,  στις 21 Σεπτεμβρίου, ο  εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Tanju Bilgich,  είπε ότι οι  εκλογές στην Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έχουν νομική ισχύ. Ο λόγος είναι, η μη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία από την Τουρκία.

 «Η Τουρκία, συνεχίζει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν αναγνωρίζει, την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που διεξήχθησαν επίσης στην Κριμαία από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2021, στο βαθμό που σχετίζονται με την Κριμαία, δεν έχουν νομική ισχύ για την Τουρκία », δήλωσε ο Μπίλγκιτς στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τι απαντά το Ρωσικό ΥΠΕΞ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία καθώς απάντησε στη δήλωση του Πρέσβη Tanju Bilgiç, εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της Δούμας που διεξήχθησαν στην Κριμαία δεν έχουν νομική ισχύ για την Τουρκία.

Μιλώντας στο κανάλι Solovlev Live στο Youtube, η Zakharova είπε: "Δεν αγνοούμε ποτέ τέτοιες δηλώσεις. Αν δεν έχουν κουραστεί να λένε για  σχετικές καταδίκες, υπενθυμίσεις και κριτικές πρός τη Μόσχα, τότε  τους συνιστούμε να έχουν υπομονή. Ωστόσο, αυτό θα μας οδηγήσει σε συμπεράσματα που δεν είναι υπέρ της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων »είπε.

 Περιττό να πούμε ότι το 2014, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στην Κριμαία, στο οποίο το 95,6% των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία, η χερσόνησος επέστρεψε στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Κριμαία εξακολουθεί να θεωρείται ουκρανική από ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, στις εκλογές στην Κρατική Δούμα το 2021, οι παρατηρητές αποκάλυψαν έναν τεράστιο αριθμό διαφόρων ειδών παραβάσεων και παραποιήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η άφιξη του Ερντογάν, έχει ήδη επιβεβαιωθεί από τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μήπως ο Ερντογάν, θέλει να “πουλήσει” εκδούλευση στους Αμερικανούς, που δεν πρόκειται να δεχθούν ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία; Ο Πούτιν όμως πως θα αντιδράσει; Πόσο θα διαρκέσει αυτή η αφύσικη συμμαχία Ρωσίας - Τουρκίας, που έχουν συγκρουστεί πολλές φορές στο παρελθόν; Και πόσο ακόμα θα “απλωθεί” ο μωροφιλόδοξος Ερντογάν, που βλέπει σε πολλές περιοχές να αποτυγχάνουν τα σχέδια του; 

Πέρυσι ο Ερντογάν, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Βόλομορ Ζελένσκι στην Άγκυρα, είχε τονίσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να μην αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη της χώρας του, στην κυριαρχία της Ουκρανίας στην ιστορική χερσόνησο.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, οι Τούρκοι έθεσαν στον ΟΗΕ και θέμα Τατάρων. «Σήμερα οι ηγέτες της κοινότητας των Τατάρων, δεν έχουν δικαίωμα να εισέλθουν στην ιστορική πατρίδα τους. Οι αδικαιολόγητες νομικές διαδικασίες και οι κρατήσεις οι οποίες στοχεύουν τους Τατάρους της Κριμαίας, εντείνονται», δηλώνουν Αξιωματούχοι του Ερντογάν  «Σε αυτό το πλαίσιο, η διεθνής κοινότητα να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την προστασία των Τατάρων της Κριμαίας». λένε

Το να μιλά ο Ερντογάν για ρωσικές παρανομίες κ.λπ. στην Κριμαία, όταν η χώρα του 47 ολόκληρα χρόνια έχει καταλάβει κατά παράβαση, κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, το 1/3 περίπου της Κύπρου, είναι εξοργιστικό.

 Η μνεία του για προγονική γη των Τατάρων, στην Κριμαία, είναι φαιδρή και ανιστόρητη. Οι Τάταροι (Τάρταροι κατά τον Μεσαίωνα, από την ελληνική λέξη “τάρταρα”, λόγω του φόβου που προκαλούσαν), εμφανίστηκαν στην περιοχή στην πιο ευνοϊκή για τον Ερντογάν περίπτωση, τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Μήπως πρέπει κάποιος να του πει, ότι η Κριμαία, η αρχαία Ταυρική Χερσόνησος, είχε αποικιστεί μεταξύ 7ου και 5ου π.Χ. από Έλληνες Μιλήσιους, που ίδρυσαν πολλές πόλεις και κωμοπόλεις, οι οποίες το 438 π.Χ. ενώθηκαν και σχημάτισαν το βασίλειο του Κιμμερίου Βοσπόρου;

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ